Drömfabriken - unga filmare får en inblick i filmbranschen

Drömfabriken är en inspirationshelg för unga oetablerade independentfilmare runt om i Sverige. Där yrkesfolket delar med sig av sina erfarenheter och föreläser om allt som rör en films tillblivelse: från manusutkast, filmkonsulenter, produktionsstöd, casting, letande av inspelningsplatser osv. fram till den färdiga filmen.

För tredje året i rad är Svenska Filminstitutets evenemang Drömfabriken avslutad. Under evenemangets tre dar (torsdag 24/4 - lördag 26/4) har många unga filmintresserande äntrat porten till Filmhuset på Gärdet i Stockholm. För att gå på föreläsningar, titta på film och träffa andra hungriga filmare.

Filmhuset, Svenska Filminstitutet i Stockholm
Filmhuset, Svenska Filminstitutet i Stockholm.
Foto: Nils Kim Gustafsson

Årets utbud av föreläsare/seminarier var många och ämnena spände över vida ytor. Mest lockade namnen: Katinka Faragó (producent), Lisa Ohlin (regissör), Mikael Håfström (regissör) och Suzanne Osten (professor i regi vid Dramatiska institutet). Också internationella föreläsare bjuds in och i år var det inte mindre än sju gästföreläsare från Frankrike, Norge, Amerika, England och Danmark.

Tillsammans inbjöd Drömfabriken sina gäster till inte mindre än 28 st förläsningar, 9 st filmer (kort- och långfilm), utvalda godbitar ur Novemberfilmfestivalen och godbitar ur Dramatiska Institutets produktioner. Tre filmpass där ett urval av inskickade filmer från de regionala resurscentrumen i landet visades. Och En dag i Studion där Filmhuset öppnade en av sina filmstudior och en TV-studio fullriggade för inspelningar och med yrkesfolk på plats för att berätta och svara på frågor.

Filmen Köftbögen inledde

Drömfabriken inleddes på torsdagen av Åse Kleveland, VD för Svenska Filminstitutet, med att visa invigningsfilmen Köftbögen. Strax efteråt berättade regissören Johan Melin och huvudrollen Sverrir Gudnason om arbetet bakom filmen. Köftbögen var en av de filmer som det talades mest om under årets Filmfestival i Göteborg. Filmen handlar om punkaren Johan som bor på Västgötaslätten i den lilla byn Herrljunga. Hans flickvän Karin ska flytta om två dar och vill att han följer med. Samtidigt trappas de eviga bataljerna med det lokala fotbollsgänget upp. Han måste välja: vännerna eller flickvännen!

Orutinerade föreläsare och höjdpunkterna

Många föreläsare var tyvärr återhållsamma och staplade försiktigt upp fakta om inspelningen/produktionen utan att tala om det "där" viktiga, inspirerande om själva filmskapandet. Och ibland kändes det som om klyftan mellan oss amatörer och de som får filmstöd vidgades. Kanske beror det på att de som föreläser inte har planerat något och att de flesta har en moderator som ställer frågorna till dem. Eller att man som gäst inte finner många saker som erbjuds på evenemanget så intressant.

Det bästa med Drömfabriken är självklart att träffa andra filmare från olika delar av Sverige. Där man kan träffas och göra nya bekantskaper och knyta kontakter. Men höjdpunkten är ändå filmerna från de olika resurscentrumen som i årets Drömfabrik visades i tre Filmpass på vardera två timmar långa. Mer filmer än förra året, vilket visar att fler ungdomar har hittat fram till dessa resurscentrum. Och att det görs mer kort- och dokumentärfilmer men också att animationsfilmerna har ökat markant. Bättre kvalité, mer personlig prägel, helt enkelt bättre filmer visades i Filmpassen i år än föregående år.

En dag i studion ett vinnande koncept

Inspelningsstudio med kamera och modell
Foto: Nils Kim Gustafsson

En dag i studion är också en givande succé där man får se hur en fullriggad film- och TV-studio ser ut. Och att man få pilla på de dyra sakerna och prata med kunnigt yrkesfolk. Förutom en filmkamera på räls visades kostymering, scenografi och hur en casting kan gå till. DI läraren/Filmfotografen Roland Sterner visade klipp ur produktioner han fotat och berättade energiskt hur de löst den ena scenen efter den andra. Han visade exempel ur: Barnens ö (1980), Älska mig (1986), Moa (1986) och Vinterviken (1996).

Läs om fyra föreläsningar på Drömfabriken:

Sätt betyg

1

Skriv kommentar