Dokument Fanny och Alexander följt av ett samtal med Katinka Faragó

På fredagen visades bakomfilmen Dokument Fanny och Alexander följt av ett samtal med Katinka Faragó. Hon är i Sverige en gigant inom filmbranschen med drygt hundra filmproduktioner bakom sig. Hon har varit produktionsledare på många av Ingmar Bergmans kända filmer.

Katinka Faragó
Katinka Faragó till höger.
Foto: Nils Kim Gustafsson

Faragó introducerades in i filmens värld i 14 års ålder då hon följde med sin pappa på filminspelningar som också var verksam i branschen. Hon blev först scripta där man för protokoll över de olika scenerna och har ansvar över kontinuiteten (samma kläder, rörelser åt samma håll). Hennes första filmprojekt med Ingmar Bergman var Kvinnodröm (1955).

Inspelningen av Fanny och Alexander

Under filmen Fanny och Alexander (1982) så berättar hon att den stora scenen i Uppsala när familjen ska vandra ut ur Uppsalakyrkan. Vilket innehöll väldigt många statister var man tvungen att ta ner alla vägskyltarna så att det skulle se ut som tidigt nittonhundratal.
- Om ni går ut på gatan och räkna skyltar så är det många skyltar man inte se, men du inse hur många skyltar det är när du börja plocka ner dem, säger hon med en suck.

Montage med bilder från Fanny och Alexander
Montage med bilder från Fanny och Alexander.
Foto: Nils Kim Gustafsson

Man märker snabbt att Katinka Faragó är van vid att tala om Ingmar Bergman och om filmen Fanny och Alexander. Hon berättar att nästan hela filmen är inspelad i studio vilket är bra för då kan man kontrollera allt. Beräkningarna höll, säger hon också på tal om budgeten. Första inspelningsdagen är alltid förskräcklig, alla är nervösa, någon teknisk sak som ska fixas, och att man aldrig vänjer sig. Men efter det flyter allt på bra och planeringen av just Fanny och Alexander påbörjades nästan ett år tidigare, tillägger hon.

Kvinna i filmbranschen

En kvinna i publiken frågar hur det är som kvinna i en mansdominerad bransch. Och hon svarar att hon inte haft några som helst problem med det.

En annan kvinna frågar vad hon står i frågan om att det är för få kvinnor i filmbranschen. Faragó vill först inte ge sig in i debatten och säger att om hon uttalar sig så kommer ni säkert att sparka ut mig. Men moderatorn driver frågan vidare och då säger hon rakt och fast:
- Man sållar ju inte bort manus för att det är skrivna av kvinnor utan för att de inte bra, fnösket att kräva kvotering när det gäller konst. Det är inte så lätt för killarna heller, det är inte så lätt som Josef Fares att bara kliva in.
Sen fortsätter förläsningen i andan av pengar kontra konst.
- Det finns två sidor av saken: pengar - konst. Man ska ha respekt för pengar. Det är klart att man inte satsa pengar på det man inte tror på. Det är en tuff bransch, Sandrews, SF - det är privata pengar, säger hon.
Föreläsningen avslutas med frågan: Vad utmärker en bra producent?
- Mod, uthållighet!

Sätt betyg

1

Skriv kommentar