Från bok till film - Mikael Håfström

Många hade samlats för att lyssna till föreläsningen: Från bok till film - Mikael Håfström. Regissören och manusförfattaren Mikael Håfström berättade på lördagen om sitt arbete kring att överföra Jan Guillous roman Ondskan till film.

Bakgrundsfakta om Håfström

Håfström har arbetat som regiassistent på Kanal 1 Drama och efter det regisserade han 1989 TV-filmerna Terrons finger, De giriga, och Botgötgörarna om polisen Ronald Hassel. Håfström är också manusförfattare, bland annat till TV-serien Sjätte dagen (1999).

Biodebuten kom 1995 med Vendetta och 2001 kunde Hans Gunnarsson och Mikael Håfström plocka hem bästa manus i Guldbaggen 2001 för Leva Livet som han också regisserade. Han är också medförfattare till succén Kopps (2003). I år är han åter igen aktuell med filmatiseringen av bästsäljaren Ondskan.

Guillous bok och Håfströms film

Många, många har läst boken inleder Mikael Håfström och säger att det är ju en press med all förväntning. Och det skulle behövas en större budget än det vi fick om man ska göra boken rättvis. Men han säger också att han själv är nöjd med resultatet och att han visade filmen för Jan Guillou som tyckte den var bra.

- Det är bäst att man har Guillou på sin sida, skrattar han och publiken också. Och att man måste ha respekt för att boken är en självbiografi över Guillous hårda barndom men att Guillou förstår att filmen är min blid, säger Håfström.

Han berättar vidare att i boken är killarna 14-15 år men att han provfilmade sådana killar i den åldern och fick det inte att fungera. Han tror att det beror på att på 50-talet då boken utspelar sig så var pojkarna tvungna att växa upp snabbare. Därför valde han att höja åldern till runt 20 för att hitta det rätta uttrycket.

Ändring av huvudrollens karaktär

Det svåra med att föra över den här boken till film var att han fick ändra huvudrollens karaktär lite. För i boken är han bra på allt: att simma, bra i skolan, bra på att slåss. När man gör film så måste huvudrollen ställas i underläge så en konflikt, ett hinder, kan uppstå som han måste besegra, säger Håfström.

Annars gick arbetet att föra över boken till manus relativt snabbt. Men han poängterar hårt att man snabbt blir blind inför sitt skrivande och man måste få input från olika människor. Låt de läsa manuset och säga vad de tycker, sen behöver man ju inte följa vad de säger för de är ju ändå bara en annan persons åsikt.

Håfström visade också ett klipp från filmen där man fick se de centrala karaktärerna och man kände snabbt igen scenen från boken. Om ni inte läst boken: gör det!

Sätt betyg

8

Skriv kommentar