”Bra film kräver hårt arbete och mycket övning” – filmproducent Annika Hellström

6 min

Annika Hellström är mitt uppe i att byta kontor när jag ringer. Det är lite turbulent läge just nu, förklarar hon, och vi får göra intervjun på stående fot. I dagsläget arbetar hon på sitt eget produktionsbolag Cinenic i Göteborg, även om jobbet som filmproducent innebär en del resande. Under vår halvtimme tillsammans berättar hon om att ha filmskapandet som kall, om att lära sig den hårda vägen, och varför producenten måste kunna vara både chef och assistent på samma gång.

Annika Hellström
Foto: Peter Lloyd

Det börjar med en idé

Annika Hellström har ett sprudlande CV som vittnar om kärlek till film. Utöver de första utbildningarna i New York under 1980-talet har hon arbetat med ett antal kortfilmer i samarbete med det filmskapande kollektivet Dorismanifestet, och på senare tid producerat långfilmer som Svenskjävel (2014) och Flocken (2015), som båda vunnit priser utomlands. När det vankas nytt projekt går det till på lite olika sätt, men det börjar alltid med en idé.

– Antingen kommer en manusförfattare eller regissör till mig för att pitcha in sin idé, eller så är det en idé som jag själv tar fram med hjälp av en av mina manusförfattare. Om det är en pitch får man göra en avvägning, bestämma sig för om man tycker det bär eller inte, förklarar hon.

Genom åren har Annika lärt sig vilka hon gillar att jobba med, vilka som är pålitliga och som har samma konstnärliga vision som henne själv. Tillsammans stämmer de av vad som ska ingå i manus, vilken riktning filmen ska ha och vilka teman de vill utveckla. Stolpar, som hon kallar det, måste finnas tidigt för att det ska kunna bli ett bra manus.

– När man skapar en grund eller ett synopsis för sitt manus måste man avgränsa och konkretisera sin ursprungliga idé. Vad är det egentligen vi vill berätta? Hur gör vi det på bästa sätt? Det är exempel på frågor som behöver ställas tidigt.

Under filminspelningen upphör allt annat

Producenten måste kunna vara både chef för flera olika personer med olika arbetsuppgifter. Samtidigt kan man inte vara rädd för att hugga i och ta skitgörat.

Själva filminspelningen beskriver Annika som en ganska hektisk period med mycket som måste bli klart, ofta med ett premiärdatum hägrande i fjärran. Som filmproducent är hennes jobb att vara närvarande från början till slut, och se till att filmens gång följer den riktning och möter de mål som satts upp på förhand. Jobbet innefattar allt från val av crew, det vill säga klippare, kompositör, scenograf med flera, och inspelningsplatser till att göra konstnärliga val och ha hand om budgeten. Helt enkelt se till att allt går ihop.

Det finns olika typer av producenter, berättar Annika. I större produktioner kan producentrollen delas upp på flera undertitlar som ansvarar för olika områden, men oftast är hon ensam i sin roll. Då handlar det om att kunna se problemen innan de uppstår och veta hur man bäst tar ställning till dem.

– Producenten måste kunna vara både chef för flera olika personer med olika arbetsuppgifter. Då måste man klara av att leda. Samtidigt kan man inte vara rädd för att hugga i och ta skitgörat. På det sättet jobbar producenten både i toppen och i botten av filmteamet. Allt annat upphör och du måste vara beredd att arbeta hårt.

Budgeten är det svåraste

I all filmproduktion är det A och O att få ihop budgeten. Det gäller självklart även Annikas filmer. Ofta får hon själv ta på sig extra uppgifter för att kunna dra ner på personalkostnaden.

– Det som kostar i en film är alltid de som arbetar med den. Om du tänker dig att du behöver 30–45 personer varje dag i några veckor, människor som ska ha lön, äta, transporteras, antagligen jobba obekväma arbetstider och övertid, då börjar du förstå varför det är så dyrt att göra film.

Den bästa producenten blir du genom att göra film, så enkelt är det.

Samtidigt är filmen beroende av mänsklig kraft, av att flera personer som kan helt olika saker kommer samman och skapar något. Det är det som gör den till ett så häftigt medium, menar Annika. Det roligaste tycker hon är att varje film är unik, och att de därför inte kan gå att jämföra. Det intensiva arbetet ger ett resultat, och när filmen är klar känns det härligt. Då börjar hela processen om igen.

– Budgeten är alltid det svåraste, och det är en del av utmaningen med jobbet. Jag tycker att det alltid i slutändan är värt allt arbete man lagt ner som team, så känner nog alla som upplever att filmskapande är deras kall.

Annika Hellström

Annika Hellströms tips till dig som vill producera eget

För dig som vill skapa egen film tipsar Annika om att göra, göra, göra. Ett sätt är att bli assistent på en filminspelning och jobba sig uppåt, eller att göra egna novellfilmer med sina kompisar. Annika menar att man inte kan läsa sig till att bli filmproducent, även om det finns utbildningar på området. Helst vill man börja i en ände av filmskapandet, och jobba sig fram i olika roller för att lära sig olika delar av processen. Det är viktigt att kunna mycket om film som producent, men man får inte tro att man ska kunna allt på förhand.

– Som med mycket annat är det ”learning by doing” som är nyckeln. Prova att göra egna filmer, googla på tips och testa dem framför kameran. Det finns inget rätt eller fel, utan allt handlar om den aktuella filmen och vilka som jobbar med den.

För att kunna göra en novellfilm behöver man ha en liten budget, någon form av kamera, och 4–5 kompisar som ställer upp. Annika vill tipsa om att leta upp regionala och kommunala filmfonder som vänder sig till unga för att låna ut viss utrustning, och som kan hjälpa till att finansiera ett projekt. I större städer finns ofta lokala nätverk som man kan gå med i. Har man inget sådant där man bor kan man alltid börja med att filma med sin mobil. Det viktigaste är att göra många filmer.

– Vid varje produktion lär man sig något nytt. Därför är det bättre att göra många korta filmer än att ge sig på en spelfilm. Stora projekt drar ofta ut på tiden, blir dyra och kräver stark motivation. Det är svårt för en glad amatör att göra allt det utan pengar eller tillräcklig kunskap.

Är det ett större projekt med kända eller professionella medverkande så är det definitivt lättare att få sina verk finansierade, ibland genom SVT eller Svenska filminstitutet. Dock är det ingen egentlig idé att börja där, menar Annika, då du behöver ha gjort en hel del film innan för att kunna få så mycket pengar. Eftersom att det är statliga pengar behöver man ha en ordentlig meritlista när man söker. Men för den filmsugne finns det ingen anledning att misströsta för det.

– Den bästa producenten blir du genom att göra film, så enkelt är det. Genom att skapa film på helgerna med ett gäng kompisar kommer du lära dig mer än du kan ana. Det finns inga genvägar. Bra film kräver hårt arbete och mycket övning.  

Annika Hellströms tips till dig som vill bli filmproducent

  1. Sök pengar och filmstöd. Flera regioner och kommuner har projekt för att stärka kulturproduktion bland unga (till exempel Film Cloud, En Snabb Slant och Projektstöd Pronto). Ibland kan stödet bestå av mat och dryck, kostymer, transport eller utlåning av nödvändig utrustning.
  2. Gör mycket film. Oavsett vad du har för medel kan du alltid få ihop något, och när du övar kan du bara bli bättre. Börja med småskaliga projekt som tillåter dig att experimentera. 
  3. Gör research. Titta på film och läs om nya tekniker. Testa dem sedan i en produktion och se hur de fungerar och varför. Utmana din egen idé och var inte rädd för att prova dig fram.

Annika Hellströms biografi

Annika Hellström driver sedan 2006 produktionsbolaget Cinenic film i Göteborg. Under 2015 var hon bioaktuell med två uppmärksammade och prisbelönta långfilmer: Svenskjävel och Flocken (den senare i samproduktion med 2afilm och Agneta Fagerström Olsson).

År 2017 är hon aktuell med Dröm vidare som fick publikens pris på Göteborgs filmfestival (även den är producerad i samma team som Flocken). Annika Hellström är också sedan 2003 initiativtagare, styrelseledamot och aktiv projektledare av Doris Film som driver det feministiska filmprojektet Dorismanifestet.


Vad tycker du om artikeln?
8
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


1 kommentar

  1. Per Svalander
    Hej,
    I både svensk och utländsk film kan man numera i eftertexterna observera att antalet producenter har ökat markant. När det förr namngavs en eller två är det nu nio eller tio! Varför är det så?
    //Per S
Skriv kommentar