Liten guide för skådespelare

Visst är man beroende av utrustning, kunskap och erfarenhet när man gör film - men ingenting blir av om man inte har skådespelare. Många tror fortfarande att man som skådespelare går ur sin exklusiva loge och säger några repliker och kan därefter hämta hem Oscar-statyetten. Nja, riktigt så enkelt är det inte.

Förberedelser

En skådespelare måste sätta sig in i manusets karaktärer fullständigt. Han eller hon behöver inte kunna storyn så lysande, även om det är en fördel. Det viktigaste är att man har funnit sin karaktär. Man måste överföra denna fiktiva person på papper till något konkret och trovärdigt. Därför måste man (innan inspelning) på något sätt lära sig och sätta sig in i karaktärens tankar. Man måste veta hur denne rör sig, hur denne agerar i dramatiska situationer osv. Svaren hittar du förhoppningsvis ingen annanstans än hos dig själv. Det är nämligen det skådespel går ut på - att reagera och inte agera. Föreställ inte att du är någon annan än vad du är - var det! Bli ett med karaktären. Lättare sagt än gjort kanske, men några genvägar finns det inte.

Det är nämligen det skådespel går ut på - att reagera och inte agera. Föreställ inte att du är någon annan än vad du är - var det!

Improvisation

Improvisation kan vara ett bra sätt skapa naturliga och trovärdiga ageranden, men är inte speciellt hållbart i längden. Improvisation ska endast användas då man har något att falla tillbaka på. Endast då får man testa och experimentera med andra ideer. För övrigt ska det finnas ett manus som i detalj beskriver utförandet.

Två skådespelare varav en grimaserar och en annan håller på att somna
Foto: Peter Dahlgren
Roliga timmen på inspelningen.

Ofta är det de personer med fullständiga manus som gör improvisationer - de vet ju vad de vill ha sagt med tagningen. De personer med mindre lyckade manus klamrar sig kanske i stället fast vid det eller improviserar så vilt att historien blir helt osammanhängande.

Inspelning

I motsats till teatern, där skådespelarna agerar enligt en kontinuerlig tidssekvens, kräver film att skådespelare agerar i fragment av scener. Varje tagning täcker sällan mer än två minuter av historien samtidigt som scenerna inte spelas in manusets ordning. Det kan vålla stor ovisshet för skådespelarna som då måste känna manuset och sin karaktär väl och kunna agera kontinuerligt trots alla avbrott. Som filmskådespelare måste man därför ha stort tålamod för att vänta på riggningar av ljus och kamera.

Att spela in film har dock fler fördelar. Man kan istället koncentera sig på den aktuella tagningen och finslipa dialoger eller rörelser tills de blir precis så som man vill ha dem - det är lite svårare i teatern.

Sätt betyg

143

6 kommentarer

 1. Joel.N
  Välskriven, informationsrik och mycket kortfattad artikel. (-Kanske lite för kort, tyvärr...)
 2. Tony.L
  Tack, det här kan jag haa nytta av. :)
 3. ye
  Wonderbaum.
 4. Ala
  Det är bra och kortfattat:)
 5. S
  Så sant och bra.
  Grejen är jag villl jätte gärna bli skådespelare och brinner verkligen för detta yrket men vad ska jag göra för att kunna börja någonstans?

  Tacksam för svar.

  MVH S
 6. Kristoffer
  Gå på mängder av auditions eller kika in nån teaterutbildning/skola/kurs..!

Skriv kommentar