Skärpedjup

Med skärpedjup menas skärpan i djupled mellan det närmaste till det mest avlägsna föremålet. Ett stort eller långt skärpedjup ger skärpa i hela bilden, medan ett litet eller kort skärpedjup ger skärpa på den del där fokusen är inställd på. Skärpedjupet kan användas för att "frilägga" motiv mot bakgrunden och för att skapa djup i bilden.

Stort skärpedjup

Med ett stort skärpedjup får man skärpa på nästan allting i bilden. Ett stort skärpedjup får man genom att använda vidvinkel och en mindre bländaröppning, men även genom att ändra slutartiden till det lägre.

Blider med stort skärpedjup och vidvinkelinställning gör stort intryck eftersom man har skärpa över hela bilden.

Stort (eller långt) skärpedjup
Foto: Peter Dahlgren
Här ser vi ett stort skärpedjup där föremålen avtecknar sig skarpt från första snöflingan i snövallen till den sista bortom horisonten.

Litet skärpedjup

Man kan också utnyttja skärpedjupet för att lyfta fram motivet ur bakgrunden genom att använda teleobjektiv. Precis som i bilden nedan urskiljs fågeln från bakgrunden, genom att bakgrunden befinner sig i oskärpa. Vid dåliga ljusförhållanden kommer skärpedjupet att minska ytterligare.

Litet (eller kort) skärpedjup
Foto: Peter Dahlgren
Med ett kort skärpedjup ställs skärpan på valda delar av bilden, i det här fallet precis på trägolvet av rutschkanan. Bakgrunden och förgrunden hamnar därför i oskärpa.

Den längsta brännvidden kan ge kreativa effekter genom att den minskar skärpedjupet. På så sätt kan man lägga det som befinner sig framför motivet i oskärpa. Ju närmare kameran befinner sig till förgrunden, desto oskarpare kommer den att bli.

Skärpedjupets regler

Det finns några regler som bestämmer hur stort skärpedjupet ska bli:

 • På ett motiv är skärpedjupet större bakom än framför.
 • Desto mindre bländaröppningen, ju större skärpedjup.
 • Desto längre avstånd från motivet, ju större skärpedjup.
 • Desto kraftigare zoom, ju mindre skärpedjup.
 • Desto högre slutartid, ju mindre skärpedjup.

Sätt betyg

23

5 kommentarer

 1. Anonym
  Jag har köpt en Canon EOS 350D som jag är mycket nöjd med men jag undrar hur man bedömer skärpedjupet?
  Det är så att jag har en knapp på denna kamera som jag saknade på min gamla och den gör att kameran ställer in bländaren så att man kan kontrollera skärpedjupet i sökaren. Men jag vet inte hur man bedömer skärpedjupet.
  Jag ser bara att ju mindre bländaröppning jag har desto mörkare ser bilden ut i sökaren.
  Vad har detta med skärpedjupet att göra? Hur kontrollerar man skärpedjupet med hjälp av det? Detta naturligtvis står inte i manualen.
 2. Anonym 2
  Till anonym. Om du kör på manuell och rattar mindre bländare måste du höja din exponeringsmätare för att få ljusare bild. Din slutartid kommer då bli längre. Skärpedjupet kommer bli större. Tvärtom för att få mindre skärpedjup.
 3. Irfan Camuz
  På skärpedjupsregler anges de att även •Desto högre slutartid, ju mindre skärpedjup.
  Jag får inte ihop den tekniska logiken varför det ska påverka skärpedjupet, har du förklaringen ?
 4. Tobbe
  Jag kan inte heller förstå hur slutartiden skall påverka skärpedjupet, men jag antar att de menar att slutartiden påverkar bländarinställningen som i sin tur påverkar skärpedjupet.
  Ha dé
 5. Simon
  Ifall kameran tar in ljuset under en kortare period så kommer inte allt ljus hinna ta sig in i kamera och fastna bra på bild.

Skriv kommentar