Så slipper du betala TV-licens

Har du en satellitmottagare med ettan och tvåan? Betalar du TV-licens? Nu kan du slippa det! Även om du har satellitmottagare och får in kanalerna genom denne är du ändå tvungen att betala TV-licens. Varför? Jo, det ska vi ta reda på - och hur du undviker den!

Kanalväljaren är felet

År 2000 var TV-licensen 1 644 kronor, år 2001 ligger den på 1 688 kronor. Och den ska stiga mer. Men varför betala för något man inte behöver?

I en vanlig TV-apparat som står hemma i vardagsrummet finns det en TV-mottagare (kanalväljare), dvs en liten box som pejlar in de markbundna kanalerna. Enligt Sveriges Rikes lag är det i princip denna lilla box man betalar TV-licens för. Om du däremot har en satellitmottagare kan du få in ettan, tvåan och fyran också genom denne, vilket gör att TV-mottagaren bara tar upp plats (och pengar) i din TV!

Så varför inte plocka bort den? Javisst, men vad du än gör så plocka inte bort den själv om du är minsta lilla osäker. Det är visserligen ingen större bedrift, men det är säkrare att lämna in den till din lokala audio och video butik som gör det för en mindre summa.

När kanalväljaren väl är uttagen räknas din TV som en vanlig monitor (som till exempel en bildskärm till datorn). Till TV-mottagare räknas idag TV, video med kanalväljare, videokamera med kanalväljare och dator med TV-kort. Så om du avskaffar dessa saker behöver du inte betala TV-licensen.

Webb-TV

När man tittar på TV via internet behövs dock ingen licens. Men det har väl inte SVT räknat med heller, då de endast visar en bråkdel av sina program där för tillfället. Men längre fram kommer Sveriges Televisions utbud på nätet att vara större, enligt Kulturdepartementets förslag till propositionen "Radio och TV i allmänhetens tjänst 2002-2005".

Observera

Voodoo Film tar inte ställning vidare det är fel eller ej att betala för public service kanaler med TV-licens, om man ser dem via satellit eller inte. Den här artikeln beskriver endast vad lagen säger.

Voodoo Film frånskriver sig också från allt skadeståndsansvar för direkt eller indirekt skada på din TV/monitor efter att du har läst den här artikeln och försökt ge dig på din egen TV/monitor.

Sätt betyg

263

163 kommentarer

 1. Jag
  Jag har tidigare pratat med en som håller på med tv-licens. Går runt o knackar dörr o frågar folk om de har tv. Han sa att det inter spelar någon roll, bara att man har tv gör att man måste betala tv-licens.
 2. jonas ek
  En så dålig upplägg till en artikel och desutom gamal,
  det är nya lagar som tillkommer och den luckan i lagen är tilltäppt .. att ni inte vet det?
 3. Micke Gustavsson
  Kan du Jonas Ek eller någon annan lägga in en länk om vad det är för ny lag som gäller då det i 1989:41 inte har skett någon ändring vad det gäller innehav av TV-mottagare.
 4. Anonym
  Undantag från avgiftsskyldigheten

  4 § Skyldigheten att betala TV-avgift omfattar inte sådana TV-mottagare som på grund av sin konstruktion inte kan användas för att ta emot markbundna sändningar. Lag (1997:1164).

  Jag får inga av mina tv-kanaler via marknätet, därför betalar jag inte tv-licens
 5. Anonym
  På Radiotjänst hemsida står det följande:

  """ 17. Kan jag ta bort kanalväljaren och undantas från avgiftsskyldigheten?

  Nej, företag och föreningar (juridiska personer) som innehar tv, video och videokamera med kanalväljare eller dator med tv-kort i andra lokaler än sådana som är avsedda för bostadsändamål kan undantagas från avgiftsskyldighet om mottagaren åtgärdas enligt lagen (1989:41) om TV-avgift. Detta gäller inte privatpersoner som därmed inte kan koppla ifrån kanalväljaren för att undantas från avgiftsskyldighet. """

  Fråga är om vilken stöd detta har i lagen, dvs var i lagen står det att detta inte gäller privatpersoner?

  /anonym
 6. Anonym
  När man läser lagstadgad det här utdraget..Eftersom utrustningen skall vara avsedd för att kunna ta emot TVprogram
  spelar det inte någon roll för avgiftsskyldigheten om
  innehavaren av TV-mottagaren för tillfället inte kan se på TV-program
  på grund av att utrustningen är trasig, eller för att det saknas antenn eller
  för att innehavaren av mottagaren inte har köpt en digital-TV-box som
  anslutits till TV-mottagaren. Dåliga mottagningsförhållanden medför inte
  heller avgiftsfrihet.

  Så börjar man fundera:Varför ska man betala för en bil men jag får ingen bil.
  Det är samma med om jag inte kan se eller vill se det svt varför ska jag betala .Det verkar som dom vill att vi ska betala om vi se andras kanaler och betala dom för det idiotiskt eller ???
  Kan man göra så!måste bli stopp för det.
  Kan dom inte ta betalkort som alla andra tvbolag så man betalar för det man ser,typ viasat,canal digital.
  Kan man få svar av nån som vet.
 7. Anonym
  Hej alla glada slingerbultar & seriösa tv-hatare, m fl

  Jag skrev till raidiotjänst & undrade var på hemsidan man
  säger upp sin licens (givetvis finns ej sådan funktion - SURPRISE!)

  De skickade (icke förvånande) följande svar:

  "Hej
  Det här är ett automatiskt svar från Radiotjänst i Kiruna AB.
  Om vi behöver kontakta dig angående ditt ärende, gör vi det inom 1-2 veckor.

  Observera att vi INTE kan behandla svar som görs på detta automatiska meddelande.
  Vänligen bibehåll meddelandehistorik vid all mailkorrespondens

  Med vänlig hälsning
  Kundtjänst
  Självbetjäning dygnet runt
  www.radiotjanst.se

  Anmäl tv-innehav
  Ändra betalningstillfälle
  Adressändring
  Ansök om autogiro
  Begär anstånd
  Ändra betalningsrutiner
  Begär betalningsplan
  Ändra förfallodag på faktura
  Begär omprövning
  Besvara utskick

  Talsvarstjänst 020-91 00 04

  Anmäl tv-innehav
  Fakturainformation
  Betalningssätt
  Information om avgiftskontroll
  Information om Lag om tv-avgift "

  Uppsägning finns alltså ej...men i övrigt en imponerande samling
  alternativ, tja.....mig retar det upp en del i a f.....

  Nåväl, dagens i-lands-problem, antar jag, men jag hatar
  paragrafrytteri.

  Lev väl revolutionärer & snåljåpar
 8. Anonym
  om inte politikerna betalar sin varför ska vi andra göra det???
 9. lurad?
  Det ringde en från tv.licens till mig och frågade om det var jag som betalade det å blabla... fast hon visste att varken jag eller min sambo gör det. Hon undrade vad d va hon hörde i bakgrunden och jag svarade radion men hon trodde ändå att det va tv:n så hon skulle anmäla tv-innehav.

  Kan hon göra det? Är det lagligt? Kan hon fastställa i telefon att det var en tv som hon hörde???
  Finns något jag kan göra?
  Tacksam för svar!
 10. Jacob
  XRF 660 är regplåten på bilen de åker runt med i Göteborg och kontrollerar. Ringer det på dörren - så släng ett öga på parkeringen utanför först!
 11. Blåst?
  Det ringde från TVlicens till mig och min sambo idag på våra mobiler. Vi satt dock hemma hos min mamma där vi bor för tillfället eftersom vi renoverar vårat hus. Men trots att vi uppgav hennes adress och personnummer och han såg att HON betalade TV licens så trodde han inte på att vi inte hade TV och skulle skicka hem räkningar till oss i allafall. Drygare jävla idiot får man leta efter, han var bara otrevlig och en allmän besserwisser. Får han verkligen göra så? När vi uppgett hennes TV licens där vi var och såg på TV och att vi inte har någon egen TV? vart kan vi vända oss nu?
 12. Meow
  Jag har hört att man måste betala även om man bara har en radio (det heter ju Radiotjänst...) och ingen TV. Någon som vet om det stämmer?
 13. Martin
  Fan va tröga folk är. om man uppger i telefon att de var en radio som lät. så har man ju redan trampat i klaveriet. Radio Är en mottagare Dvs du måste pröjsa. Så om du nu vill slippa så ska du säga nä ja har ingen tv, och ingen radio, mf. Ska du köpa en tv. blir du registrerad. låt en polare som redan pröjsar licens köpa din tv åt dig. så finns inga papper på att du äger en tv. och gör så på allt annat. ps bor du i lägenhet höghus, kan dom inte pejla in att jus din lägenhet sänder ut en tv signal. kan likaväl va grannen, Blev lite rörigt "sorry"
 14. Skytteflickan
  Svar till Blåst?

  Om du har tv, betala (eller göm tv:n). Om du inte har tv, stäm skiten ur dem. Fast det kostar ju förstås pengar. Men det måste vara olagligt att kräva pengar om du inte har någon tv. Fast det är väl bäst att ring Kronofogden och fråga, innan de kommer och beslagtar grejor.

  Eller varför inte kontakta en tidning? Om det skrivs ett reportage om det så kanske de försvinner.
 15. koddas
  tv avgiften gäller ej radio, detta ändrades för några år sedan...
 16. snoddas
  om man har tve via bredbandet typ telia så kan jag ju bara se på tve genom att betala till telia. Skall jag då oxå betala licens till staten för det? Och om man har boxer så får man ju betala för boxern alltså dubbla avgifter. Heja Sverige. Och var det inte så att man betalade för dom markbundna kanalerna ? Och finns dom fortfarande sedan det blev digitalt ?
 17. Fredrik
  Jag ringde nyss till kirruna och skulle säga upp avtalet. Hon frågade varför? jo vi ska flytta till hus har inte tid med tv bla bla bla. Hon svarade. har du gjort dig av med tvn? nej sa ja men den kommer stå i garaget. Då måste du ändå betala. BETALA sa ja för vadå ? att jag har en tv i garaget? jo det står på avtalet att alla som innehar en tv måste betala.. GUD!! sa ja. då säljer jag tvn! varpå hon svarar. Då kan du ringa till baka när du gjort dig av med tv/video eller annan utrusting som kan ta emot signalen. ja svarade. då hörs i vi mogon för nu ska ja kasta en tv. härre gud vafan är detta! Jag säger så här, detta kontrakt är djävulens påfund, ett kontrakt som endast kan brytas med en vass kniv!.
 18. pwm
  Nej, snoddas. Telia tar bara betalt för transport av TV-programmen. Och Boxer tar betalt för dina extra kanaler. TV-licensen däremot är för att du skall ha någonting att reta dig på när då ändå väljer att inte titta på SVT1 eller SVT2...
 19. budda
  Om man då skaffar tex kanaler via bredband, kommer tex Telia rapportera det till licensnissara som om man skaffar tv?
 20. Piraten
  Hoppas moderaterna säger upp SVT och att vi blir av med detär åbäket en gång för alla, kostar ju fan mer att betala tv-nissarna samt personalen på svt än det ger åt folket. Jag betalar gärna 30% av min lön för att andra ska kunna få sjukvård och utbildning men det här är ett skämt, händer att jag tittat på svt nån gång i bland men det är inte värt 1644 per år. För den summan kan man köpa fler DVDfilmer än svt visar under ett helt år, eftersom film är det ända jag ser på tv med undantag för tvspel (som föresten skadas av denna idiotiska avgift eftersom man inte kan hävda att man inte ser på teckenlådan eller UR).

  Exempel: Anta att en DVD kostar 149:- Då har man råd med 11 stycken för lite mindre än vad det kostar, och då får man dessutom se de när man vill samt välja efter smak. Och om du har tur så kan du köpa billiga filmer för 20:- och har då råd med ännu fler.

  Fråga: Hur ligger det till med projektorer?
 21. Tobbe
  Jag anser att det hela är tjuveri! Uppköpta lagar! detta land suger!
 22. Clas
  Men ifall man har tv via telias internetTV o sen inte har tv utan en monitor.. Räknas boxen som en mottagare??? måste man betala då??+ eler kan jag köpa mig en projektor o kolla på telia Internet TV utan skit Kiruna i hälarna???

  tacksam för svar
 23. Tobias Lindberg
  Tv-avgiften finansierar public service, det vill säga:

  * Sveriges Television
  * Sveriges Radio
  * Sveriges Utbildningsradio

  Alltså, TV-avgiften finansierar något som extremt viktigt som har med demokratin att göra. Skulle vi inte ha Public Service i Sverige skulle vi vara helt utlämnade för marknadens goda vilja, public service är en viktig motvikt.
 24. GAS!
  Tobias Lindberg: Vi vill vara helt utelämnade till marknadens goda vilja.

  Men bortsett från det så är vi mestadels emot själva sättet tvångsbetalningen går till. Hade det varit krav på att betala för att kunna se på SVT hade jag kanske gjort det, men troligtvis inte. MEN att betala för något jag inte ens valt, pga att jag skaffat en tv för att tex spela PS3 är helt sjukt.

  Och ja sen kommer vi till krigsexemplet.
  Blir det krig så vill man kunna se på oberoende tv.
  Ja men om vi bara hade behövt betala för just detta hade kostanden kanske varit 1kr/kvartal med tanke på hur många krig vi deltar i.

  Radio&tv-licensen är så uråldrig att det är läskigt. Ska vi inte börja aga våra barn och förbjuda kvinnor från att rösta när vi ändå lever efter andra likvärdiga lagar?
 25. Bengt O
  Talade precis med en trevlig dam på radiotjänst i Kiruna.
  Min fråga var enkel ! "Hur många hushåll betalar Tv-avgiften till er idag" ?

  Hon svarade ! "ca 3.5 milj husåll betalar tv-avgift idag, vilket är lågt räknat"

  Min följdfråga blev då ! "Vad är 3500000x2032:- ?

  "varför svarade hon då"

  "Jo det är summan ni får in på Tv-avgiften om varje år" Svarade jag.

  Kostar er public service det vill säga: Sveriges Television,Sveriges Radio,Sveriges Utbildningsradio en bra bit över 7 Miljarder om året ! ( 7 000000000 :- många nollor)

  Det blev en Lååång tystnad i telefonen. Sen en suck.... "du jag kan inte kommentera det för jag har inga siffror samt den kunskap om vart pengarna EXAKT tar vägen, men JA det är dyrt att tillverka program.

  Jag fick sedan ett namn och tel-nr där jag blev hänvisad att ställa dessa frågor.
  Jag ringde och fick tala med en mycket trevlig kvinna som bekräfta dessa uppgifter.

  Ville bara med detta "lysa upp er tillvaro med att det är inga "växelpengar" dom handhar på Radiotjänst.

  Med den summan i "bakfikan" så kan man kanske begära lite bättre utbud på tv på kvällar & helger och inte bara en massa repriser o politik debatter. För dom kan ju inte vara så dyra väl ?

  Mvh en glad och nyfiken "gosse"
 26. Mackan
  Till er alla , fråns oss alla !! Säg upp TV-licensen .. gör det skriftligt .. skriv att åskan tagit tv:n eller att ni blivit religösa .. ni får tillbaka resten av pengarna .. så jävla dumma är dessa svin ! Kommer en kontrollant och knacka på ? öppna inte dörren , har ni öppnat så säg jag bor inte här .. och be sen personen lämna privata området . sparka denne nedanför trapporna .. gestaporörelse är det var det är ..
 27. Marie
  Vidare kan man fundera på varför man ska lita på SVT och inte andra medier om vi hamnar i en situation av kris/krig. Vad exakt garanterar SVTs frihet från politiskt inflytande och korrumption?

  Det vi vet är att byggnaden i sig kommer att försvaras av skyddsvakter men vem gör personalen opåverkbar och omutbar?

  I dagens nyhetsflöde gäller det att vara kritisk. Som tur är har vi flera olika mediebolag att välja på och jämföra uppgifter emellan. Behövs SVT över huvudtaget?

  I ett potentiellt framtida krig, eller mer trolligt; terrorhot, så kommer krigsföring med information nyttjas för att skapa oppinion, kaos, rädsla hos befolkningen. Vad är lämpligast att ta över först? Den enda kanal som hävdar sig vara den enda opåverkbara och politiskt fria eller någon av de fria medierna?!

  Givetvis så gör man allt för att påverka det opåverkbara. För om man får ut sitt budskap via den kanal alla blivit inprentade att lita på, så kommer budskapet tas på mer allvar.

  Vi behöver konkurerande nyhetsmedier för att kunna utöva källkritisk granskning. För att kunna skapa vår egen uppfattning om saker. För har vi bara en "sann" kanal, vems åsikt är det då vi tror på? Det är inte politikernas, vems är den då? Man kan aldrig vara helt neutral.
 28. Kim
  Lite roligt vore det faktiskt om man kunde starta ett uppror av något slag, där alla (ok då, inte riktigt alla - men många) bara sa upp sin TV-licens på samma dag. Vad ska de göra? Polisanmäla en stor del av svenska folket? Eller ska de inse, att svenska medborgare inte är beredda att betala för saker som så många smiter undan?
 29. Mikael Grön
  Här är en bra metod att slippa TV-avgift:
  1. Släng/sälj TV, video, tvkort och liknande som kan ta emot marksänd TV (SVT är marksänt fast det är digitalt)
  2. Skaffa en bra dator och en riktigt stor widescreenmonitor till den.
  3. Skaffa ett bredband med hög bandbredd (i alla fall nedåt).
  4. Använd torrent-sajter för att hitta de serier, nyhetsinslag och filmer du vill se och ladda hem dem. Olagligt, men Radiotjänst har inte med det att göra. Det allra mesta finns på piratebay. Med programvaror som uTorrent kan du ställa in automatiska nedladdningar från RSS-feeds, lite som en prenumeration på TV-serier.
  5. Skaffa alternativt en fjärrkontroll och kanske Windows Media Center (inkluderat i Vista)
  6. Skaffa alternativt ett abonnemang hos t.ex. TV4-Anytime och liknande tjänster.
  7. Titta på Vad du vill, När du vill, utan TV-licens.
 30. f.d. kontrollant Radiotjänst.
  Att ni orkar! Den som vill köra för fort på gatorna gör väl det, ingen pratar om myndighetsmissbruk när man "torskar" på en fortkörning. Vill man inte betala så tv-avg så gör inte det, ingen påstår att det är svårt att slippa, men gnäll då inte om en kontrollant genomskådar vid dessa "stickprov". Faktum är att (jag har varit kontrollant så jag vet vad jag talar om) att 98% av alla jag besökte var trevliga och hade orsaker till varför avgiften ej var betald, flytt, separation etc. eller var sådär Svenssonaktigt småskyldiga att "- aj då, gick det inte längre". så ni som sammanstrålar på detta och liknande forum för att bespotta myndigheter tillhör verkligen en pinsam minoritet. Om en kontrollant ser och bedömer innehav så är det absolut ingen myt att det lätt kan bli rättssak, men kör vidare med er "gambling", det är ett fritt land.

  Trevlig helg!
 31. Anders
  Men hjälp - jag får jämt Radiotjänsts lappar i brevlådan... har inte betalat än......

  f.d. kontrollant - hähä, vilken looser :o)
 32. För tv-avgift
  Det är ganska många som arbetar på Radiotjänst. En stor skala människor sitter i telefon på eftermiddagarna för att ringa ut till Sveriges hushåll. Sen finns också kontrollanter som bedriver avgiftskontroll.
  Som kontrollanden ovan skrev är det oftast trevliga människor som svarar i telefon eller öppnar dörren. Även om det finns de som gör allt för att förstöra dagen för dessa arbetare är de få. Radiotjänst anställda arbetar på uppdrag av regeringen med att bland annat bedriva dessa avgiftskontroller.
  Många tror att Radiotjänstarna arbetar med provision, vilket är helt fel! Ni blir altså inte jagade för att någon ska tjäna pengar, utan för att det bedrivs just kontroller och för att Radiotjänst arbetar genom att följa lagen.

  Har man en tv eller annan tv-mottagare hemma, vad den än används till, ska man betala en avgift. En avgift / hushåll. Om ni blir påringda och redan betalar en avgift är förklaringen enkel, på Radiotjänst kan man inte se vilka som delar hushåll om kunderna inte är gifta. Man kan heller inte se om det handlar om ett radhus, en villa, eller flera lägenheter på samma adress, därmed kan man inte se vilka som bor tillsammans och om det redan betalas avgift.

  Vill man klaga på SVT:s programutbud får man vända sig till tittarombudsmannen. Utbudet kan endast bli bättre om SVT vet vad publiken vill se.
  Idag finns en god bredd på deras program, med bland annat barnprogram i världsklass, Sportevenemang, melodifestivalen, uppdrag granskning, SVT Europa som man kan se på många ställen under sin resa. Och hittar man ingenting där kanske man har användning av text-tv, UR, SR, eller SVT-Play där man kan se programmen efter sändningstid.

  Har man synpunkter om Tv-avgiften ska man altså vända sig till riksdag och regering som har beslutat att den ska finnas.

  Själv har jag inget problem med att betala tv-avgift då den inte är så dyr som många tycker. 508 kr / kvartal, ca 170 kr / månad. Då finns det andra avgifter som jag stör mig mer på, tex. fackliga avgifter och a-kassa.
  Enligt min mening är det ingen lösning att lägga avgiften på skatten, eftersom det då drabbar de hushåll som faktiskt inte har tv.

  Vidare måste jag bara påpeka att det är tråkigt att diskussionen har en sån dyster klang. Att allas åsikter inte är accepterade, i alla fall inte här. Att kalla arbetare på Radiotjänst för loosers, och allt möjligt som ploppar fram i telefon eller vid dörrknackning är inte ok. Precis som alla andra människor gör även anställda på Radiotjänst sitt arbete och får sin lön. Så länge lagen om avgift finns ska den följas, allt annat är lagbrott.
  Vill man då inte betala, ne men gör inte det då, men bli inte arg sen när det ringer i telefon eller på dörren, eller gör som man ska, gör er av med tv och mottagare för att slippa.
 33. Anders
  Alltså, ta o ring till regeringen ifall ni vill ha vettiga svar på frågor om lagar m.m. Det gjordet jag och som sagt, en lag skall träda i kraft där det står ungefär att om du har en tv (tv mottagare), dada-skärm, projektor eller vad som helst där du kan se på TV så skall du betala... Men fattar bara inte varför dom inte lägger de på skatten så e skiten över...

  Men som sagt, ring till regeringen o fråga efter hon som sköter dom frågorna. Kan vara roligt att dom får något att göra för en gång skull ...
 34. Ulf
  Mycket whine och lite verkstad. Jag och min sambo slutade betala tv-licens iochmed senaste flytten. (Juli 07). Jag förklarade klart och tydligen i min av-anmälan anledningar och meningar med uppsägelsen, men ändå blir man fortfarande trakasserad av dessa pejlare. Självfallet är det inte deras fel, de gör bara sitt jobb. Anser bara att jobbet inte borde existera. Iallafall inte som det utförs just nu.
  Som senast har de kommit kl 21:20 en vardagkväll och plingat på dörren. Min sambo som skulle upp tidigt låg och sov, och väcktes.
  Okej? Dags att gå med i nån slags hemfrids-förening kanske, eller hur? Telefonterror - alright, men att komma och ringa på dörren kl 21:20 för att fråga om vi möjligen har skaffat en tv sen i juli (vilket dom iallafall borde veta eftersom det registreras hos dom när jag köper en ny tv i affären).

  Urk och blä, uråldrigt system. Regeringen, ta tag i det här!
 35. Nicke
  En sån jävle kom och knacka på idag, jag öppna och sa snällt jag har ingen tv och drog igen dörren....vad kommer hända??
 36. Mattias
  Jag tycker att vi idag borde få möjligheten att välja bort dessa program. Spärra dem från de personer som inte vill ha SVT, det borde inte vara speciellt svårt.

  Personilgen tycker jag att det är sjukt att betala för detta eftersom man är påtvingad denna avgift. Enligt deras faktura står det dessutom "OM man vill ha oberoende TV" MEN om jag inte vill ha oberoende TV då???
 37. Erik
  "Viktig Public Service", "Fri Television", "oberoende", jo pyttsan!

  Som sänder okritiska hyllningsprogram om socialistiska diktatorer
  och smutskastar oppositionella svenska (och utländska!) partier bl.a.
  genom att klistra negativa etiketter på dem, något som praktiserats
  i åratal.

  En institution som ser som sin uppgift att uppfostra befolkningen att
  tycka rätt och sedan har mage att kalla sig "Fri Television"...
 38. Hanna
  Hur fungerar det om jag har en digital box från tele2, kan idioterna på radiotjänst ta reda på om jag har en digitalbox eller inte?
  Jag måste veta innan jag säger upp tv licensen!

  Jag var tyvärr tvungen att erkänna att jag hade en tv för idioterna kom och ringde på sent en kväll. Och tror du inte att vi råkade ha tv jäveln på när vi öppnade dörren, så det gick ju inte att förneka.

  Så nu ska den sägas upp!!!
 39. Sverker
  När jag bodde med min förra sambo fick vi ett telefonsamtal som tjejen svara på. Personen som ringde presentera sig inte utan frågade direkt "Hejsan vad gör du?" och min tjej svara utan att tänka sig för "öh inget, sitter och kollar tv. vem är det?" "Jag ringer från radiotjänst och ser att du inte betalar tv-licens bla bla" och då vare bara att pröjsa. Vi beslöt att tv-licensen skulle stå i mitt namn. Iaf så gjorde jag slut med tjejen och sa upp skiten. Ljög att exet tog tvn osv. Men så köpte jag mig en ny tv och dagen efter så ringde det en snubbe från radiotjänst och påpeka detta och ville ha mina pengar. Men jag ljög än en gång och sa att jag precis som han så snällt påpeka köpt en ny tv men att det va en present till min morsa (som jag vet betalar licens). Detta är nu ca 1 år sedan. Har även införskaffat digitalbox under tiden och ännu har dom inte ringt och gnällt eller försökt komma på kaffe. Så vill ni slippa betala, ring och säg att ni tappat tvn i akvariet. Köper ni en ny, säg att det är en present till grannen vars namn ni inte vill uppge. Har då funkat för mig än så länge.
 40. Lalle
  Gratis är gott =)
 41. Dman
  Jag tycker att det bör ligga i skatten redan, detta system kostar oss massor av pengar. Tänk alla kontrollanter och brev som skickas, till ingen nytta.

  Dessutom får frilanskontrollanter provision. Egentligen skulle man bli en sådan och anmäla folk godtyckligt; dvs. ovänner, okända och udda människor.

  Information om hur du blir frilanskontrollant finns på Radiotjänsts hemsida.

  Det finns ingen straffavgift ifall de kommer på en väll?
 42. El Pico
  Är inte luften gratis ,behöver man betala om man har paraboll
 43. Astar
  Min tjej har precis flyttat till Sverige och åkte för några dagar sedan tillbaka för att göra det sista på sin högskola då ringde radiotjänst till henne (och då befann hon sig utomlands) och frågade om hon viste om de svenska lagarna ang tv licens....
  Nej svarade hon och hänvisade till mig som bor i Sverige....
  (Han frågade aldrig om vi hade tv )
  Då sa han att han skulle kontakta mig...
  Tror ni att han gjorde det...nix istället så fick vi ett inbetalnings kort på 508:- att betala tv licens......han hade blåst oss och skrivit i sin kontroll att vi hade tv.....
  Vi har verkligen ingen tv och tänker inte skaffa någon heller....men ändå så skall man som ärlig person som brukar betala för sig bli LURAD av radiotjänst....FÖR JÄVLIGT!!!
  någon som tror att man kan ta detta med JO för myndighets övergrepp?
 44. Daniel
  En vidrig tant från radiotjänst ringde till mig i kväll när jag var på gymmet å frågade vem det var som stod för tv-avgiften hos mig. Jag svarade att jag inte har någon tv, vilket jag inte heller har. Då sa hon att "det var ovanligt". Då svarade jag att jag bara har en projektor utan kanalväljare och en helt vanlig dvd-spelare. Hennes fråga blev då, "har du en fjärrkontroll till projektorn?". Ja sa jag. "Ja då har du en tv!"...öööh nä jag har en fjärrkontroll som man håller i handen, den sänder ut ir-ljus och innehåller ingen som helst mottagare, än mindre en tv. "Jo det gör den det vet jag!" svarade hon. NEJ NEJ NEJ..."JOJOJO" skrek hon då å påstod att min fjärrkontroll var en tv som man håller i handen sen svamlade hon nåt om att jag skulle skicka in en specifikation på vilka prylar jag hade och begära omprövning. Vilken subba.. hur kan man påstå att en ir-sändare är en tv?! Har man en tv i cd-spelaren också eller? Eller har man kanske rentav en tv i bilnyckeln som aktiveras när man låser upp bilen? Att dessutom vara så otrevlig.. usch ja, tala om att falera på alla punkter inom sitt yrke.
 45. Andreas
  from 1/1 höjdes den ytterligare..

  "För 2 032 kr/år får du en oberoende tv och radio utan reklamavbrott. Med din tv-avgift
  kan SR, SVT och UR fortsätta göra spännande, trovärdiga, intressanta, utmanande,
  smala och breda program för dig som tittar och lyssnar. Tack för det!"

  TACK FÖR DET! vad menar dom?? vaddå tack!

  Jefla skitavgift är vad det är.. Det partiet som vill ta bort detta kommer vinna tusen och åter tusen röster från svenska folket!
 46. Ulf
  Många som vill snylta på de hederliga licensbetalarna ser jag.
  Jag blir förb. när snåljåparna ska glida och titta gratis på public service-kanalerna.
  Dags att lossa på plånboken och betala tycker jag.

  Hoppas verkligen att licensen blir skattefinansierad så ni inte slipper undan längre.
 47. Love
  En kväll ringde min mobil. En röst frågade om vi hade TV, jag svarade nej. Rösten svarade "det har ni nog"!
  Hon sade vidare att hon skickar räkning på TV avgiften. Rösten ifrån Radiotjänst var mycket otrevlig.
  Inte kan de väl inbilla sig att jag skulle betala en räkning, därför att någon ifrån Radiotjänst säger så på telefon!
 48. Mr Secret
  Betala och se glad ut.....
  Eller åk dit för det och bli pist off....

  2000 spänn är väl fan inget att skita ner sig för??
  Det är bara att betala oavsett om man ser på egna filmer eller bara spelar ps3... spelar ingen roll..... vill du slippa de 2000:- så sälj skiten och köp böcker eller nått.....

  finns väl andra avgifter som suger mer, vägskatt tex, e de ok att de som bara kör 450-500 mil /år ska betala 2000 i väg skatt samtidigt som de som fan kör 5000 mil/år ska betala samma?`?

  och det är väl j*vlig lätt att ta skatt med antal mil i stället?? bara att kolla in besiktningpapprena...

  nää ni som klagar över detta, skäms på er.....

  ni andra, ha de så gott med Public Service =)
 49. Johan K
  Om man har en TV hemma, men att den är någon annans, då har ju inte JAG en Tv hemma och bör då ej kunna krävas på licensavgift.
 50. Johan
  har nu läst hela sidan med inlägg..är inte så informerad om licensavgiften eller svts utbus så jag alltid börjar från 3an och zappar uppåt.. sedan så undrar jag lite om vad för utbud man ska ha rätt till?? jag har en radio i köke t som jag bara kan få in en kyrkokanal på, är det p1/p2 eller vad är det?? jag menar det är en helt vanlig jäv... radio och jag kan inte får inte in en kanal... om jag nu måste betala för att jag har en radio så skulle det ju vara trevligt med lite ljud från den också.. inte för att p1/p2s utbud är nått i toppklass..
  tycker att svT och allt som har med dom o göra borde lysna till dom här orden..

  sveriges befolkning är inte alla 65+ vå är ganska många som är under denna ålder.. det jag vill säga är att, Är det inte dacks att förnya kanalerna lite?? köpa in lite nya serier "LOst" "house" eller vad hälls som folk facktist ser på..är det någon intär tävling inom svt om att vem som kan komma på det sämsta skit som ska sändas. för det GÅR bara skit på 1/2an.
  jag ser nog igenomsnitt på svts utdud 5-6minuter om månaden då jag tittar på tästbildens klocka.
  där har vi en sak till.. varför har ni en test bild större delen av dagen för?? nar jag bakis en söndag ska zappa och kommer åt fel knapp så att tvåan går igång så kommer där ett tjut som skär i örona. vad är det för skiT?? LÅTER JU INTE SÅ BRA. är inte sådant ljud skadligt för djur o människor?? och att säga att det är en test bild är bara skit prat.. jag behöver inte testa men tv 4-5 timmar om dagen 365 dagar om året..tror inte att någon behöver det..
  nej det ända jag kan ge SVt plus för är just att dom inte har någon reklam. men det spelar inte så stor roll då jag inte ser på kanalerna.

  och sitter du nu där, högröd och tänker.
  _han där betalar inte någon avgift, han snyltar på anndra.

  då kan jag komma med sanningen jag betalar licens.. jag blev inte på kommen. jag köpte ingen ny tv. jag RINGDE IN SJÄLV!!då jag köpte en begangnad tv av en kompis.. och det är inget jag ångrar då jag är en rak o ärlig människa.. sedan att du kan hitta mig på sidan mot tvlicens är en självklarhet..

  Tack för ordet
  MVH Johan J. Arg licens betalare
 51. Radiotjänst = Terrortjänst
  Min TV gick sönder efter ett blixtnedslag, men tv-licensen ska man betala säger de på Radiotjänst, trots att jag slängde tv-apparaten i elektronik-bingen. Jag betalade tv-licensen i drygt ett år utan att ha tv, för Radiotjänst vägrade tro att jag inte hade tv. Och betalade jag inte så var det kronofogden som kom och tog min stereo, bil och annat som "betalning". Men någon tv kunde de inte ta, för det fanns ingen att ta. Bilen behövde jag för att komma till arbetet (började kl 3.30 och då går ingen kollektivtrafik mellan Borås och Göteborg). Blev arbetslös för att jag inte kunde fullgöra mitt arbete. Sedan träffade jag en kvinna som köpte en tv för hon ville ha en. Nu får hon hot om inkasso och kronofogde för hon inte betalar. Jag betalar och har sparat kvittot. Och kronofogden kan se att jag betalat. Trots kronofogden påpekat till Radiotjänst att betalning visst är gjord och hans kvinna inte behöver betala, så kommer hot från Radiotjänst varje år, om att min kvinna ska se till att börja betala Tv-licensen. När vi sedan meddelande Radiotjänst att jag betalar och att den kvinna jag lever ihop med ingår i hushållet ville de att hon skulle ändå registrera sig som tv-innehavare. Resultat? Jo 2 tv-licenser till vårt hushåll. Advokat kopplades in med kostnader som följd och då slutade Radiotjänst med terrorn. Och de pengar advokaten fick för sitt arbete vägrar Radiotjänst betala. Vad fan sysslar Radiotjänst med??
 52. Johan
  Om man har digitaltv från comhem och en projektor bör man väl klara sig? Signalen är ju inte marksänd och projektorn har ingen kanalväljare?
 53. Tobbe
  Fattar inte att de får jaga folk så som de gör, man känner ju sig förföljd och även att man säger att näää jag har projje och ja jag lovar att höra av mig om jag skaffar något med kanalväljare så vägra de fattar. Någon borde granska dem och se om det verkligen är lagligt att hålla på som de gör.

  Faan kan de inte bara baka in det i skatten så man slipper se skiten... Istället för att lägga pengar på att ha folk som förföljer folk..
 54. joahnnes
  Shit, vad gör jag! här sitter jag och betalar tv-licens men har ingen tv. har inte haft det på ett par år. får kanske ta tag i saken och säga upp tvinnehavet, om det är möjligt. :-)
 55. Martin
  Vill folk betala för dålig tv? Nej!

  Låt alla dåliga underhållningsprogram på 1an och 2an utgå ur program utbudet. Sänd bara samhällsviktiga program t.ex. nyheter , politiska debatter och andra samhällsnyttiga program så som plus. Låt oss själva betala för de kanaler vi väljer att se på i underhållningsyfte. Jag kan tänka mig att köpa en tv och även betala tv-licens om jag bara betalar den summan det kostar för just dom samhällsnyttiga program behövs. Varför tvinga oss betala för lågbudget serier och 10år gamla filmer också. Jag ser hellre en testbild där 21 timmar om dygnet och betalar för 3 timmar program jag faktiskt har nytta av. Låt företagen som förser oss konsumenter med underhållning av klass hålla i den biten. Det är lite som att köpa dator och man får automatiskt windows med på köpet och är tvungen att betala för den med. Om någon skulle gå in på ett fik och beställa en kopp kaffe och sedan bli serverad en kopp kaffe och en halvmöglig kanelbulle och sen kräva betalning för den. Det skulle dessutom inte gå att säga: Men jag har inte beställt någon kanelbulle. Så här är det med radiotjänst. Det påtvingar inte bara de bra med kanalerna utan tyvärr den stora del som är fruktansvärt dålig. Enligt mig har ingen av dessa kanaler något som helst underhållsvärde.
  Om dom nu kunde göra så att 1an bara sände de absolut viktigaste så kunde de ju göra en betalkanal av tvåan med reklam så att inga jobbtillfällen gick till spillo och dessutom kunde få några program värda att titta på för oss som inte har pensionerat oss. Då hade SVT fullföljt sitt uppdrag och tv-licensen hade kanske inte kostat mer är 30kr i månaden.
  Jag personligen skänker hellre tv-licensen till att rädda regnskogen i amazonas än att bekosta undermålig underhållning som ingen vill ha.(För att inte tala om dom stora kostnader det måste vara att jaga alla som inte betalar tv-licens). På så sätt vet jag ju att pengarna iaf gör någon nytta.

  För att summera:

  1: Ta bort allt som inte är direkt viktigt för det demokratiska sverige ur tablån.

  2: Gör en betalkanal av den kanal som blir över och inför reklam så att folk kan vilja betala för den och på så sätt behålla de jobbtillfällen svt utgör.

  3:Sänk tv-licensen så att den precis täcker den kostnad punkt ett i denna summering utgör.


  När detta är genomfört kommer jag att fundera på att köpa ny tv och betala TV-licens.
 56. Jenny
  "Det är ganska många som arbetar på Radiotjänst. En stor skala människor sitter i telefon på eftermiddagarna för att ringa ut till Sveriges hushåll. Sen finns också kontrollanter som bedriver avgiftskontroll".

  PRECIS DU SOM ÄR FÖR TV-AVGIFT. Du kan ju gissa hur mycket av tv-licenspengarna som går åt till att betala dessa personer som sitter på Radiotjänst + kontrollanter som springer omkring på kvällstid (vilket innebär övertidsersättning). Lägg ner häxjakten på folk som inte betalar tv-licens och spara MASSOR av pengar och sänk tv-avgiften så kanske fler får för sig att betala via sin egen fria vilja istället!!
 57. Jonas
  Du "För Tv-avigft" "tex. fackliga avgifter och a-kassa" som du beskriver det är faktiskt en frivillig avgift. Gå ur facket och gnäll inte om du inte vill betala! Tv-avgiften däremot är en påtvingad statlig avgift för att staten inte har tillit nog till sitt folk att de själva kan välja vad de vill betala och se på!! Vi lever i ett jäkla storebrors-samhälle!
 58. Tina
  Hejsan!

  Många som skrivit här skulle må bra av att slå över från kålhuvekanalerna, TV3 och TV5 och titta på utbildningsradions program istället!
 59. markus
  hej jag tycker svt borde ändra på allt om du vill kolla på nyheterna på kanal 1 eller 2 så borde man ju bara betala för den tiden man kollar eller hur? eller
  om vi åker bort en månad typ 30 dagar=165kr ska man betala för den tiden med?
  tänkte seja de att vd hur mycket har han i lön? dom får ju bara mer och mer pengar detta är så jävla sjukt
 60. nina
  Varför har ni tv? Om ni inte vill betala tv licens så kan det enkelt undvikas.
  1. Köp projektor och dator utan tv ingång och då har ni både dvd spelare och tv program utan licensbehov.
  2. Släng ut tv'n och sätt er tid på era nära och kära istället för att stirra på dumburken. Livet är kort och brädspel är ganska kul.
 61. Anders Torsson
  Helt meningslös text som inte säger mycket som du inte redan vet.

  Ta fram en sida där jag kan nå er med mina synpunkter eller änringar i mitt innehav.

  Samtidigt vore det bra om man kunde nå Er på telefon vilket är stört omöjligt i dag

  Mvh.
  Anders Torsson
 62. Macke
  Tycker sättet det är utformat är mycket gammaldags. Lägg en mindre avgift på skattsedeln istället; finansiera det genom minskade personalkostnader för alla TV-pejlare och callcenter-personal.

  Om ni inte redan visste det så finns det ganska mycket bra info på följande länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/TV-avgift_i_Sverige
 63. J-MAN
  Tja!
  Jag har precis skaffat en usb grej med anten så jag får in alla gratis kanaler på min dator. Så jag undrar, behöver man betala tv-licens då?
 64. Björne
  Betalar gärna för dom kanalerna som jag titta på. Men jag kollar ALDRIG på varken 1 elr 2:an och ingen Utbildningsradio. Så varför ska jag betala för något som jag inte använder? Visst, att pensionärer gillar att titta på "Fråga doktorn", då får dom göra de. Men jag ska inte behöva betala för något som jag ALDRIG använder. Ni som jobbar på Radiotjänst, Stackars er! Inte konstigt att många av er är bittra.!
 65. Anonym
  Stor skam att tvinga folk att betala för något man inte vill ha eller använder. Jag använder min tv till mitt PS2, inget annat! Att vara SKYLDIG att betala för tv kanaler är en STOR SKAM. Folk som säger emot verkar ha en skruv lös! Då är det bättre dem kan stänga av kanalerna så man inte har möjligheten att titta på dem.
 66. Anonym
  Undrar bara om någon vet huruvida t.ex något annat tv-kanalbolag måste betala svt för att dom sänder svt:s kanaler typ 1:an -2:an osv ?
  Jag tänker så här .....

  Du har ett filmpaket i något tv-kanalbolag där svt:s 1-2:an ingår ........ ( t..rr )

  Detta tv-kanalbolag betalar svt för att dom får sända svt:s kanaler .........

  Du betalar ditt tv-kanalbolag för det filmpaket du vill ha , där då 1-2:an ingår fast många inte vill ha det ......

  Då får ju svt betalt från två håll , först från tv-kanalbolaget och sen från tv-licensen ........

  Eftersom den vanlige mannen/kvinnan måste betala tv- licens ,
  ( om man nu vill glo på och äga en tv )
  så i rimlighetens namn bör ju då andra tv-kanalbolag också vara tvungna att betala svt för deras kanaler ...

  Så jag bara undrar varför ska dom då ta betalt från två håll ,
  så bra är ju inte testbilden att den är värd ett par tusen spänn
  per år , ELLER ?

  Eller är det så att vilket tv-kanalbolag som helst kan sända svt:s kanaler hur dom vill och dessutom gratis , tror inte det...
  bara för att svt ska kunna suga ut miljarder för nåt som dom flesta ändå inte vill ha

  Det var som någon sa en gång att tv:n bara är tre år gammal
  sen har den gått i repris resten av tiden
 67. Insaniac
  SVT = Sveriges TV. Då du betalar TV-licensen är som att betala skatt. SVT är i princip din TV. Du äger den kanalen lika mycket som du äger armén m.m. som en rättmätlig Svensk.

  Det låter komplicerat, men det är sant. Att du betalar dubbelt extra till SVT dock borde betyda att vi borde få dubbelt så bra TV på SVT1 och SVT2, men icke.
 68. Johan
  Har nu läst större delen av samtliga insändare här.
  Blir lite förvånad varför inte fler ställer sig upp och säger ifrån.
  Om det nu kostar så mycket att skapa detta utbud vi matas med, så borde dom privatisera "lite" så kanske vi som betalar till trots fått bättre utbud än den sk...n som vi blir erbjudna.

  Nej!! Lägg ner det statliga monopolet samt tvånget som detta medför. Låt filk välja. Med dagens teknik så måste man kunna styra vem som kan se på de statliga kanalerna. Stryp signalen till de som väljer att inte betala. Måste man bli påtvingad dessa kanaler bara för att man har TV??

  Skärp er!!
 69. Lurifax
  Kan inte annat än förundras över hur länge denna tråd har hållits vid liv :-)

  Jag har en liten fundering som jag undrar om någon kan hjälpa till med ett svar på. Nu när alla har digital-TV krävs det ju att de allra flesta har en digitalbox samt ett kanalkort av något slag. Detta är ju något man abbonerar på och betalar varje månad. Om man skulle vilja bluffa Radiotjänst och avanmäla TV-innehav, kan de då se att man faktiskt betalar för kanalkortet till didgitalboxen på något sätt? Tänker mig att ett sånt argument skulle vara svårt att "snacka" sig ur. Fast på något vis känns det som det borde vara olagligt (trots att staten oblygt börjat krympa vår integritet mer och mer).
 70. Linda
  Jag vill också veta om det finns nåt sätt att komma undan TV-avgiften när man skaffat digital-tv.
 71. Tobbe
  hahaha D stod en lagom fin kvinna och ringde på min dörr när jag kom hem från jobbet, såg rätt fort att det handlade om tv licens så jag stallde mig brevid och ringde på jag med :D haha han verkar inte vara hemma kom vi fram till och gick :D
 72. Lurifix
  Ett stort argument att lägga avgiften på skatten är att det kostar mycket pengar att administrera tv-licensen genom Radiotjänst. Varje år kostar Radiotjänst dryga 160 miljoner för att driva denna apparat. Tvupproret samlar in namn för att kunna använda dessa pengar på något bättre sätt för medborgarna:

  http://www.tvupproret.se
 73. Mickael
  Idag betalar vi tre avgifter för en och samma sak.

  1. TV-licens.
  2. Digital TV (Boxer, telia, com hem osv).
  3. Genom att titta på reklam.

  Förr betalade vi TV-licens och fick TV3 gratis för att dom fick in sina pengar via reklam.
  Nu kan man inte se på svt1 svt2 och kanal 3 om man inte har någon form av box.

  Märkligt.
 74. Niklas
  Jag blir så förbannad på folk som argumenterar "men vadå.. 2k om året är ju en fjuttig summa, bara att betala. skaffa ett jobb". Skaffa en hjärna.

  Jag tycker det att det redan finns många bra argument än så länge på den här sidan, men något jag inte har fått svar på ifrån någon som argumenterar emot mig när jag yttrar mig om hur idiotiskt jag tycker det är att radiotjänst har lagen i ryggen samtidigt som de kan driva in sina egna löner utan någon större anledning.

  Varför ska man betala för en tjänst man inte utnyttjar?
  Jag betalar varken skatt eller försäkring på min grannes bil.
  Vilket är helt förståeligt - jag använder den inte.

  Varför ska man betala för något bara för att man KAN göra det?
  Är inte det samma sak som att betala parkeringsböter fast man inte har parkerat fel, bara för att man KAN göra det?


  Men värst av allt är nog alla som har måttot "orka bry sig".
 75. Staffan
  Det är tragiskt att läsa de inlägg som lagts på denna sida. Men vad är det för människor som brukar använda detta medium? Eliten av svenska folket? Förhoppningsvis inte. Jag kan upplysa deltagare i denna dialog om att nio om av tio betalar avgiften, och tro det eller ej - med glädje. Varför? Det utbud av program, oftast utbud av idiotiska såpor, tävlingar om de mest osannolika ämnen, oftast med amerikanskt ursprung som sänds i betalkanalerna är ju avsedda för personer som är helt i avsaknad av något som helst intellektuell resurs. Om detta är framtiden kommer i alla fall jag att kasta ut TV.n, och tydligen också nio av tio TV-tittare. Att också matas av de reklaminslag som man får stå ut med i betalkanalerna är ju ett ingrepp i mitt val av att se ett visst program, har ni inte ett besked på er brevlåda - "reklam undanbedes"? Dessutom kan ni ju titta er omkring i Europa de flesta staterna har valt att ha en public service-kanal, och Sverige ligger i mitten av kostnadsnivån. Alternativet är ju att lägga avgiften på skatten, och då får ju alla som betalar skatt betala, oavett om de har någon TV eller ej. - Skärpning tänk efter!
 76. Alex
  Till Staffan:

  Precis! Där fick du verkligen till det.
  Om du ursäktar så ska jag kolla på Andra Avenyn, eller varför inte Melodifestivalen? Ååh, så jag ska njuta.
 77. Alatariel
  ni som med glädje vill betala kan väl med fördel betala era 100-150 kr för en vanlig betalkanal också, men låt oss andra slippa!

  http://tvupproret.se/

  sprid länken, vet dock inte vem som ligger bakom ...

  http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv
  är min egen "krigsförklaring" ...
 78. Staffan
  Till Alex kan jag bara säga: Trevligt TV-tittande!
  Till Alatariel kan jag bara beklaga att du inte kan se det värde det ligger i att för en billig penning ta del av public service-utbudet. Det är ju så att vi har public service därför att vi i demokratisk ordning (Sveriges Riksdag) har beslutat att vi ska ha sådan samt stiftat de regler som ska gälla. Radiotjänst har bara att följa dessa. Har man en antidemokratisk inställning, och bara tänker på sig själv så tillhör man en grupp människor som vill stå utanför lagen, och därmed samhällets regler. Jämför de sk outlaws. De kanske blir fler iframtiden...
 79. Andre
  Gillar inte tv, broadcast är stenåldern. Svt suger och kanaler med bra film har så mycket reklam så man får magsår. Jag skulle vilja köpa dagens stora snabba lcds för att kunna koppla mina spel och bd spelare till. Men vill inte ljuga, men tänker inte betala för en utdöd teknik. Varför kan de inte börja sälja fina tvs utan mottagare. Skapa en tjänst, och tvinga folk betala den tjänsten för att det följer med en annan vare sig köparen vill eller inte vill ha den, klart vinnande kocept för den pengarna trillar in, men det är fan bara staten som kan skapa något sånt och komma undan med det.
 80. Soulripper
  Som sagt ca:5 spänn om dagen!! jag går inte under i alla fall...
 81. Macke
  Hur är det med projektor, vad gäller ang det, då det inte finns kanalväljare på dem?
 82. Jonyverse
  I stället för att utröna om folk har en TV-mottagare eller inte så har Radiotjänst bestämt att alla apparater som man KAN ta emot och titta på sveriges televisions program i skall räknas som en TV-mottagare. Sveriges television jobbar hårt på att se till att programmen kommer ut i alla möjliga media så som nätet och mobiltelefon så att dessa apparater skall bli mottagare. Om det gick att visa TV i din brödrost skulle du få betala för den med...

  -Alla skall betala...

  http://www.youtube.com/user/jonyverse#play/all/uploads-all/2/7bPnXMtU2vk
 83. Wicktoria
  Jag tycker iallafall att det borde läggas på skatten.
 84. Staffan
  Hej Wiktoria. Skälet till att det inte läggs på skatten är två: Om politikerna får styra hur mycket medel som läggs på public service-utbudet, så kan dessa styra programurvalet mm. Det andra skälet är att alla kan inte/vill inte se TV, det kan vara synskadade mm. Det första skälet är det viktigaste, det är en enormt viktig demokratisk princip, som det kan vara svårt att se värdet av i en situation den som Sverige befinner sig i just nu. Men det är inte långt till en hel annan verklighet, där statsmakten styr över vad medborgarna får ta del i informationsutbudet. Det är bara att se sig omkring i världen, och inte tro att detta kan inte hända här... Demokratin måste alltid erövras på nytt, ständigt. Slappnar vi av kan vi hamna i en situation vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Titta bara på historien, då detta fenomen har upprepats många gånger.
 85. Danne
  Tv-avgiften finansierar public service,

  Alltså, TV-avgiften finansierar något som extremt viktigt som har med demokratin att göra. Skulle vi inte ha Public Service i Sverige skulle vi vara helt utlämnade för marknadens goda vilja, public service är en viktig motvikt.

  För er som bara vill ha en monitor att spela tv spel på finns inga problem köp en projector eller 19, 24, 30, 40 ,60 , 108 tums bildskärm med HDMI, DVI/VGA ingång.

  Du kan även kör HDDVD, BLURAY, DVD på monitorn.

  Jag har varit i USA och säger att jag föredrar SVT framför alternativen om vi inte hadde SVT.

  Lite kursios en gång i tiden så var SVT värdsberömda för sin teknik och kunskap , bla så en gång ville man filma en fransk teater uppsätning i frankrike själva fixade det inte, Holywod fixade det inte, men SVT fixade det..

  Och sedan är det ju så att om ni verkligen inte vill tittar på SVT så finns ju ingen anledning att ha en TV.

  Om ni vill slippa TV licensen köp en projector/monitor,
  ska ni sedan ha ex kable tv så får ni be dem spärra SVT & TV4 för att slippa licensen.

  Men om moderaterna godtjänner det nya förslaget betyder det att alla som har internet anslutning kommer vara tvugna att betala TV/Media Licens.
  Problemet löst.
 86. Johan
  Jamen gratis så bara för att jag har en internet koppling ska jag vara tvungen att betala TV/media licens.

  dvs. bara för att jag betalar mina räkningar via internet ska jag vara tvungen att betala för medialicens helt korkat, bättre att jaga alla som har en TV med blåslamapa, och göra hembesök,

  Sätt sedan en rejäl böter som fnnnansierar jakten, ahha du har en TV men betalar inte TV licens var god betala ex 25% av din årsinkomst/12 men minst 5000:- i böter + en tvångs registrering för att betala TV licens i minst 5 år oavset om du har tv eller ej eller tills du fyttar från Sverige.

  Jag har en vänn som jämt beklagar sig på TV licensen och säger jag tittar ju iaf inte på svt de visar ju bara skit där, men endå så vet han vad som går där och är med och diskuterar programen på jobbet,

  Nä ni som inte vill betala för er är väll med i betala inte skatt klubbe och jobba svart kulbben med eller så har jag helt fel.

  Men att jag som inte ens äger en TV ska bli straffad för att 1 av 10 inte betalar licens det tycker jag är helt fel.
 87. Danne
  till: Mickael den 17 januari 2009, 19:19

  ANG: Idag betalar vi tre avgifter för en och samma sak.
  1. TV-licens.
  2. Digital TV (Boxer, telia, com hem osv).
  3. Genom att titta på reklam.

  Fel fel fel. punkt 2 & 3 ger inga pengar till SVT utan bara pengar till bolaget som förmedlar kanalerna, punkt 3 ger pengar till TV bolaget som ex TV3.

  Om du tidigare tittade gratis på 3an så beror det på att den inte var gratis utan antagligen ingick i ett grundutbud som ni betalar via hyran/avgiften för boendet ex comhem brukade göra så tillsamans med bostadsföretaget eller bostadsföreninge.

  sedan att man i sverige har valt att göra en halvavreglering och skapat bolaget boxer som någon moderat eller sosse säkert är delägare i det är en helt annan sak.
 88. Förbannad fd TVägare
  Idag ringde en kille mig från Radiotjänst och ärlig som man är erkänner jag såklart att jag har en tv, varpå han noterar det och meddelar mig att han skall skicka en räkning och jag frågar givetvis vad den kommer ligga på; 519sek/kvartalet.....

  Jag betalar mer än gärna för mig men att betala drygt 2000sek/år för kanaler jag ALDRIG NÅGONSIN skulle få för mig att titta på, nej jag intresseras varken av trams som "så ska det låta", "melodifestivalen", nån ännu fånigare serie eller rapport då det ändå bara rapporteras om en massa skit...

  Jag har därför efter mycket om och men beslutat om att kasta ut tvn innan jag drar iväg till jobbet klockan 0600 för att när jag kommer hem ringa tillbaka och säga att de kan glömma allt skit då jag inte längre har någon tv pga deras förbannade utpressningsfasoner.

  Förresten, STORT TACK till radiotjänst för en sömnlös natt!
 89. Mario
  Alltså ursäkta språket men vissa av er snobbar har ärtor istället för hjärnor...
  2000 kr per år för svt's skit kanaler är väldigt mkt pengar...
  Alla har inte löner på över 20 tusen varje månad..
  Jag bor ensam och har inte så hög inkomst...
  Jag måste betala hyra, måste köpa mat som blir bara dyrare och dyrare, får hjälp av mamma att kunna betala bredbandet..
  Livet är dyrt redan som den är.... va fan ska jag betala 160 kr per månad för att jag har en tv från 70 talet som jag enbart använder för att titta då och då på en video ?? ni hörde rätt video för allla är inte lika rika som de snobbarna som tycker 160 kr per månad är lite... hade jag tyckt att 160 kr per månad är lite så hade jag väl lagt undan 160 kr per månad i ett par månader för att köpa mig en dvd spelare...
  MEN TYVÄRR det har jag inte råd med och det finns många andra som inte heller har råd...
  Och även om jag nu hade haft råd att betala detta så skulle jag aldrig gjort det.
  Hellre skickar jag de 2000 kr till afrika så mindre folk svälter...

  Som tur är har de aldrig kommit och knackat på min dörr...
  Och ringa kan de inte för jag har inte råd att betala för det också...

  Sluta ta det så givet att alla har pengar... Många har det riktigt tungt från månad till månad.
 90. Nisse
  Tittar man på svt så ska man betala. Gör man aldrig det ja då kan man ju diskutera. Korkad artikel.
 91. bror
  Be bara kontrollanten dra åt helvete, de kör alltid med fula metoder. Det första de är tvungna att göra vare sig det gäller besök eller via telefon, är att presentera sig var ifrån de kommer. Inte som de i de flesta fall nu gör ..... Tjenare hur är läget, har du bott här länge? Jag störde väl inte nu mitt i rapport etc. Jag har haft TV och sonen öppnade då dörren och kontrollanten sa tjenare har du farsan inne, hör att du tittar på småstärnorna, är det bra?....... När jag sedan kom till dörren frågade han varför jag inte betalade licens, jag ställde då bara motfrågan, för vad då? för TV svarade han... Vilken TV frågade jag? Du måste vara knäpp!
  Dra åt helvete! Han blev piss sur, och slängde in en lapp med datum dom skulle komma och pejla. Det är bara det att det är omöjligt att pejla om det är en TV i din lägenhet eller grannens lägenhet. De försöker bara med skrämseltaktik. EN gång ringde de och frågade om dom störde mitt i fotbollsmatchen, jag fattade direkt vad det var för typer och svarade nä för faan men frugan sa precis kör in den nu, då tappade han fattningen. Det är ett Jävla Pack som bara försöker med olika trick. Bestämde mig för att aldrig mer betala licens när en politikerkärring (har för mig att det var Maj-Lis Löv) satt i TV i slutet på 70-talet och sa... Tänk om alla betalade licens, då skulle vi kunna kunna förbättra vårat tv utbud och t.ex. sända program med invandrares hemspråk T.ex serbokratiska. Då fick det vara nog! Nu mera ägare till enbart Monitor
 92. kao
  Vad jag har börjat reta upp mig på, är att SVT har en mycket begränsad nyhetsrapportering. Vill jag ha tillgång till alla nyheter måste man komplettera svt med andra kanaler. Det man får för pengarna, rimmar alltså dåligt med deras uppdrag som public service kanal att leverera en allsidig och opartisk nyhetsjournalistik. I sommar ska Nato börja testa vapen och bedriva flygövningar i Norrbotten. Trots att vi är alliansfria har det alltså beslutats att vi ska träna krig med nato. Varför rapporterar inte Sveriges public service tv om det? Det finns dessutom många fler ex. när det handlar om inrikespolitik. Man väljer vilka nyheter vi ska kunna ta ställning till och vilka nyheter vi inte behöver få reda på ..

  Jag tänker fr o m nu bestrida fakturan från Kiruna.
 93. konpirerad
  SVT= Hjärntvätt... du betalar för det...Politiker skiter i betala tv-avgift...Mona sket i det...Vi bör följa våra folkvalda...SVT=Skit tv.. Dom anställda gnäller på högre löner ..... vi betalar deras löner... o det som dom levererar är skit.....SVT= Feta pampar o helt sjuka/idioter till programledare sparka alla lägg ned skiten o befria oss från kedjorna av mass hjärn tvätt som vi betalar för...
  SVT har smygg reklam o produkt placering dom drar in miljardär på detta ändå gnäller dom om avgifter... Vem blir tv-kontrollant??? SVT- vissar mest repriser så dom har egentligen inga utgifter för filmer.. Sparka Timell han kan inte äns spika en spik han låtsas vara så kunnig om allt...(han kan inte hacka lök)... Han är bara en mesig journalist som fjäskar för oss o drar upp tittarsiffrorna för SVT.....Viktiga nyheter har du på internet inte på rapport... tex tack vare vulkanen så blev det mindre flygavgaser i atmosfären den vinklingen fanns aldrig av överbetalda feta arbetare på SVT. Monitor ??? ok då får det bli så!
 94. FOLKOMRÖSTNING!!!!
  Hej!
  Visst skall man göra rätt för sig och betala TV licens om man har TV även om inte jag gjorde det innan dem ringde mig och sa att jag köpt en TV. It calls karma! Naughty naghty...
  Men men, i mitt fall handlar det inte om snålhet i 1:a läget det handlar det om valet om att välja vad som är intressant för mig att titta på. Oftast inte SVT dock men visst ibland då o då.

  Hade jag däremot inte haft SVT och kunnat välja bort det i mitt program utbud så hade jag valt bort det direkt!! Jag menar det finns bättre abb. och betala för dem summorna!

  Att ha friheten att välja är väl ändå självklart tycker man väl?!

  Att detta land är ett demokratiskt land är ett skämt i detta sammanhanget!!

  Folkomröstning! Då politikerna inte verkar vara eniga med oss. Hade majoriteten valt att vi skall ha tv-licens så ok. Men bäst är nog att lägga in det i abbonemangen som alla andra, ngn som håller med???

  Vänligen Jimmy
 95. FOLKOMRÖSTNING!!!
  Ni som har tv. Har ni sett radiotjänst tv-reklam???
  REKLAM!?!? Är ni inte emot det på tv? Varför sänder ni då ut det!?
  märkligt... Och varför säger ni i reklamen: ... tack för alla bidrag...
  BIDRAG!?!? Vad menas? Blir förvirrad! :s

  Skriv under på www.tvupproret.se ni med.
 96. Helt galet!!
  Har precis läst igenom alla kommentarer på sidan och jag blir fan rädd!
  Blev nyss 18 så har inte funderat så mkt över tv-avgiften.
  Kollar aldrig på tv, spelar bara ps3, på den kollar på film ibland etc så ska jag som medborgare i ett land som säger sig vara demokratiskt och rättvist bli TVINGAD att betala för ngt som jag inte använder?
  Ska jag betala mina grannars hyra med elr kanske han sjukförsäkring!?
  Fy fan va sur jag blir ju mer jag läser desto mer sjukt verkar tv-licens!
  Åt helvete med tv-licens jag tänker fan inte betala den >:|
 97. Oliver
  Jag betalar inte tv-licens men jag har läst att man inte kan bli återbetalningsskyldig för tid man haft tv utan att ha betalt så om de haffar mig sure, jag får väl betala då.

  Tills dess kan det bli svårt för dem att bevisa något då jag inte är hemma förns min portuppgång är låst, har ingen hemtelefon och min mobil kör på oreggat kontantkort. Känns ganska säkert.

  På deras hemsida står det också att de har ingen rätt att be comhem eller andra om kunduppgifter och får inte gå in i lägenheten.
 98. hej hej
  hej jag kollar på com hems erbjudande http://www.comhem.se/comhem/tv/combo/com-bo/-/13370/13370/-/index.html är det tv avgift inlagt på det eller måste man betal det vid sidan om så blir det ju svin dyrt
 99. misha
  VD borde ha riktiga förmoner och lön på firman för att samla så himla mycket pengar från svenska folket.

  Ska jag vara stolt över att jag finansierar

  svensk radio tv genom att betala avgiften även om jag inte

  tittar på dem? - Nej det tror jag inte...


  Man ska fråga dåvarande regeringen om varför införde de lag

  om tv-licens,om det var kris i tv-brasch eller det saknades

  pengar i statens kassan helt enkelt.

  Till dagens regeringen skulle jag påpeka att idag ser lagen

  löjligt och helt ologiskt ut.  Personal är oftast otrevligt förutom dom fallen när man hänvisas till ngt shef som är säkert har utbildning,

  Personal saknar kompetens om dagens

  el-prylar,klassificiering av vad som är vad mm, kan hota

  bara med inkasso och så vidare.

  Men jatte snygg hemsida har de,alla dagens bekvämheter

  för att betala såsom autogiro,e-faktura.  Lagen måste skrotas eller göras om helst skrotas,allt

  personal bör byta sitt jobb till parkerinsvakterna det passar

  bäst för dom,jaga och lappa räkningar.


  Och själva avgiften då? Avgiften måste bli vara frivilligt som Bli Fader eller Röda Korset.

  Sverige borde skämmas för att invånarna håller på ljuga

  kanske för enda jävla gången i deras liv till radiotjänstens

  personal om att de inte har ngt tv eller något sånt.

  PINSAMT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Det är ju bara min åsikt om allt detta...
 100. misha
  VD borde ha riktiga förmoner och lön på firman för att samla så himla mycket pengar från svenska folket.

  Ska jag vara stolt över att jag finansierar

  svensk radio tv genom att betala avgiften även om jag inte

  tittar på dem? - Nej det tror jag inte...


  Man ska fråga dåvarande regeringen om varför införde de lag

  om tv-licens,om det var kris i tv-brasch eller det saknades

  pengar i statens kassan helt enkelt.

  Till dagens regeringen skulle jag påpeka att idag ser lagen

  löjligt och helt ologiskt ut.  Personal är oftast otrevligt förutom dom fallen när man hänvisas till ngt shef som är säkert har utbildning,

  Personal saknar kompetens om dagens

  el-prylar,klassificiering av vad som är vad mm, kan hota

  bara med inkasso och så vidare.

  Men jatte snygg hemsida har de,alla dagens bekvämheter

  för att betala såsom autogiro,e-faktura.  Lagen måste skrotas eller göras om helst skrotas,allt

  personal bör byta sitt jobb till parkerinsvakterna det passar

  bäst för dom,jaga och lappa räkningar.


  Och själva avgiften då? Avgiften måste bli vara frivilligt som Bli Fader eller Röda Korset.

  Sverige borde skämmas för att invånarna håller på ljuga

  kanske för enda jävla gången i deras liv till radiotjänstens

  personal om att de inte har ngt tv eller något sånt.

  PINSAMT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Det är ju bara min åsikt om allt detta...
 101. Micke
  Tjo!! Fick en lapp i lådan där det stod att en kontrollant hade observerat att jag äger en tv,och att dom skulle polisanmäla mig om jag inte betalade avgiften. Nu till det märkliga jag äger ingen tv och har inte haft nån tv senaste 3 åren. Jag har en dator i mitt tv rum med en 23" widescreen monitor,Ska jag då stå och betala för nånting jag inte har för att dom kommer med en massa hot??? Och att han har observerat jag bor på 2:a våningen och har alltid gardinerna fördragna då mitt tv rum ligger så illa till att direkt solen visar sig så lyser det rakt på min monitor. Jag menar visst han har observerat men dum f** kan ju inte säga att det är en tv när man inte ens ser in i lägenheten. Nä nästa gång det knackar på dörren och det är från radiotjänst ska jag ringa snuten och säga att det står en äckelgubbe utanför lägenheten och smeker sitt organ
 102. Balefjongen!
  I lagen står det att kontrollen av tv licensen inte får ske på ett så kallat "störande" sätt.
  Så jag sa till kontrollanten att detta var oerhört störande för mig att dom ringer på dörren och frågar något jag redan svarat på.
  2 år sedan dom ringde på dörren sist!
  Läs lagen den finns på nätet och är lätt att förstå.
  /Balla Balla
  =P
 103. smarT araB
  detta står ju på radiotjänst´s hemsida:

  "Senast 15 dagar efter att du skaffat en tv-mottagare ska du börja betala radio- och tv-avgift till Radiotjänst (8 § lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst)."

  så om jag ger bort min tv till grannen var 14:e dag så kan jag spela på mitt 8-bitars nintendo helt lagligt?
  eller har de garderat sig med en inkubationstid eller något?
 104. Lars
  (CITAT) "Men varför betala för något man inte behöver?"

  SVT spelar faktiskt en stor roll i svensk demokrati och kultur..., så det handlar inte bara om att se film och dåliga serier på TV. Om du inte behöver demokrati så finns flera länder utan demokrati som du kan flytta till. Vill våga att påstå att ALLA i Sverige behöver SVT även om man inte ser det.

  grow up! ;-)

  P.S. kan ni också skriva en artikel om hur man slipper att betala skatt? Varför betala för något man inte behöver? ;-)

  Simma lungt
 105. kingkong
  Om vi är en demokrati borde vi väl ha en folkomröstning gällande tv-avgiften ?
  :-)
 106. Jaja
  Lars skrev: "SVT spelar faktiskt en stor roll i svensk demokrati och kultur..., så det handlar inte bara om att se film och dåliga serier på TV. Om du inte behöver demokrati så finns flera länder utan demokrati som du kan flytta till. Vill våga att påstå att ALLA i Sverige behöver SVT även om man inte ser det."

  Skojar du Lars? Hört talas om alternativ media? Global research? RT news? Infowars? Vigiliant citizen? osv. Folk vet om det kriminella gäng som tagit över västvärlden, om all utpressning, alla lojalitetsprogram, politiska mord osv.

  Och nej SVT skildrar inte något av detta. Det är 100% politisk korrekt interpolerad halvsocialism. Höger-vänster diskussionen är ute, det finns olika auktoritära system på de båda ändarna av det politksa spektrat & i alla fallen är det majoriteten "små" människor som drabbas hårt.

  Det får vara nog på propagandan. SVT debatt, aktuellt, kalla fakta etc är ett dåligt skämt. Rädda journalister som aldrig vågar lyfta de verkligt relevanta frågorna som rör det totala maktövertaget som pågår globalt, alla lögnerna kring krig (inklusive det som nu pågår i Libyen), orsakerna till den finansiella krisen, den kulturella MK-brainwash som pågår..Jag menar Rihanna, Lady Gaga är 100% shady MK..läs bloggar som Vigiliant Citizen, pseudo occult media osv.. Helt in your face är det.

  Visst SVT är inte kanal 5 eller 3..Men i alla viktiga frågor så lägger man locket på. Må vara att kanal 5 är värre än SVT i många frågor.. Men att betala en licensavgift som får folk att tro att det finansierar oberoende tv.. Kom igen, så här ignoranta kan vi medboragare inte vara.

  Och ja kontrollanterna är ren Gestapo. Vad gäller att betala skatt borde människor där ställa frågan vad skatten går till..en stor del går nämligen inte till public service utan att betala av räntor på räntor på statliga lån från centralbanker som trycker upp 1:or och 0:or utan att backupa upp dessa med någon egentlig hårdvaluta = inflation, uppblåst marknad & en massa konstiga värdepapper som i praktiken inte är värd något = finansiell implosion förr eller senare, kanske 2012.. Och vem kommer ebjuda lösningar? Jo vargarna som ligger bakom den finansiella terrorn.. Och ja nästan alla vet ju om att man ämnar rulla ut en ny teknokratisk fascistisk världsordning med terror, pandemier, hot om ekonomisk kollaps etc som pretext..
 107. NySpansken
  Håller med Jaja till fullo. SVT och SR är rena propagandakanaler. Detta påstår jag efter att ha gjort stickprov från mitt nya hemland Spanien. Sedan några år tillbaka, efter det att vi lärt oss tala flytande spanska genom att se på spansk tv, är det tysk tv som gäller. 250 Euro betalade jag för en parabol och mottagare. Då får jag tillgång till ca 40 högklassiga program, Dessa kanaler är inga propagandaprogram, trots att en del sänds från forna DDR. Ingen licensavgift!
 108. Bastu Pekka
  Sverige ÄR ett fritt land... Trots det tvingas man att betala tv-licens som ska gå till Svt... Jag tittar på tv, men bara på program som inte har något med svt att göra.... M.a.o är inte svt, puplic service, staten bättre än maffian som utpressar stackars oskyldiga människor på pengar.... Jag så in i helvete arg på att det får se ut på det här viset i dagens sverige... Ok, på 60, 70 och 80- talet.. Fine! Men nu när utbudet är så otroligt mycket större, borde svt kunna väljas bort!
 109. anonymous
  Svara aldrig i telefon/om ni inte känner igen nummer. öppna aldrig dörren, om ni inte känner personen. Skickar dom ut papper med betalning, återsänd skiten direkt.

  Detta fungerar, lycka till.

  Supporta inte Sossarnas och Vänsterns televsion.
 110. Tvångsskattehatare
  Jag tycker också väldigt illa om tv-licensen,eftersom den är en tvångsavgift.Det är fel att man skall betala tv-licens,bara för att man har en tv.Tittar man inte på SVT så skall man inte betala tv-licens.Man kanske tittar på egna videofilmer,hyrda videofilmer,egna inspelade program,tidigare inspelade TV-program,videokamerafilmer,egna inspelade videokamerafilmer,eller DVD eller liknande utbud.Detta har ju inget med SVT i dagsläget att göra.Man skall ju inte betala Tv-licens i detta läge,för SVT äger ju inte min TV.
  Tittar man däremot på SVT genom väggen och TV:n via tv-sändare idag,så skall man givetvis betala tv-licens.Men då skall man endast betala för dom tv-program som man tittar på -inget annat.

  Man skall endast betala för personligt tv-tittande,inte kollektiv tv-tittande.Man skall endast betala för dom tv-program och för den tiden som man tittar på tv.Ungefär som man betalar sina elräkningar,näträkningar och tele och bredbandsräkningar.Man får en faktura på det som man personligen har nyttjat.Jag vill absolut inte betala en tv-avgift på 1600 kronor per år,när jag endast tittar på vissa tv-program någon gång per vecka,och ibland ännu mer sällan.Varför skall jag betala för andra människors tv-tittar kultur,som dessutom har utpräglad kristen värdegrund.Jag vill inte heller betala till världens barngalor,kristusguds-tjänster,fylleriTv,sportmatcher och liknande tv-program.

  Jag skall också dock meddela att jag Inte har någon TV,för jag vill Inte bli tvingad till att betala TV-licens.Jag hade en 80-tals tv tidigare.Jag försökte att sälja den,men ingen vill ha den.Så nu har jag slängt tv-apparaten,för jag vill inte betala en massa annonskostnader till ingen nytta.Annons-sajten Blocket tar också ut höga avgifter för annonser,som förmodligen också går till världens barn.Som jag tidigare har skrivit,så vill jag inte stödja Världens Barn! Jag vill hellre stödja Världens Kondomer,Barnbegränsning och Familjeplanering!!!

  Slutligen så vill jag avsluta mitt inlägg:
  Det skulle vara ännu mer befängt om TV-licensen lades på skattsedeln!Ni är många här inne på denna sajt som är för,att tv-licensen läggs på skatten.Någon av er har dessutom lagt ut en sajt med namnlistor,som vi som läser denna tråd skall skriva på.Eftersom DU! som har skrivit denna sajten tycker att tv-licensen skall läggas på skattsedeln,så vägrar jag att skriva på namnlistan.Varför skall jag TVINGAS till att betala tv-licens via min skattsedel,när jag har valt att inte ha TV.Jag har ingen TV!
  Nej,då är det bättre med den vanliga tv-licensen.Men den skall göras om så att man bara betalar för det man tittar på och tiden man tittar,och endast om man tittar på SVT.Man skall INTE heller betala tv-licens för att man innehar en tv,än mindre om man Inte har någon TV alls.Och TV-licensen skall deffinitivt inte läggas på skattsedeln.

  Jag vill inte heller betala den där hemska TVÅNGS-BEGRAVNINGSAVGIFTEN på min skattsedel.
  Samma sak gäller med Hem-Tjänster,Ålderdomshemmen och Palliativ vård i livets slutskede och prematura foster- begravningar.Och inte heller till den svenska fylleri-kulturen,samt till Sveriges världs-samvete,och inte till statsbidrag till kristna sekter såsom Ja till Livet,Livets Ord,Nej till Abort medflera vidrigheter. Detta vill jag absolut INTE heller betala på min skattsedel.
 111. Jag
  Dom ringer med dolt nummer nu.
 112. Lina
  Till de som säger att vi som inte vill betala snyltar osv: De senaste åren har jag enbart använt min TV till dvd:er. Och då menar jag ENBART, jag tittar inte på nyheterna, melodifestivalen osv. Underhållning får jag som sagt från mina dvd:er och nyheter får jag från tidningarna. Pga ekonomiska problem har jag dessutom varit tvungen att skära ner på ALLT, ink mat. Varför ska jag då betala 170 kr PER MÅNAD för något jag inte använder och inte vill använda? Helt absurt. För mig, som dessutom bor själv, är det mycket pengar. Om avgiften inte var så löjligt hög skulle jag kanske kunna köpa det. För övrigt så betalar jag den fortfarande, trots att jag denna månad tom var tvungen att låna pengar för att kunna betala hyran (nope, hade inte råd att köpa en enda julklapp!). Tycker av ren princip att de som använder en tjänst ska betala för den (hade inga problem med att betala bilskatt eller vägtull när jag hade bil) men ta åtminstone betalt via skatten, då skulle vi kunna sänka avgiften med säkert 50 %. Ta sedan bort alla underhållningsprogram. Ska jag betala för skiten ska det åtminstone vara det det utger sig för att vara, nämligen informativt och samhällsnyttigt. Underhållningsprogram, kommersiella filmer och serier har då inget där att göra. Då kan vi sänka avgiften ytterligare. Jag lovar att ingen då skulle bråka om det!
 113. joe cyborg
  Hej

  Att ha läst alla artiklar här ser jag att de som tycker om att betala avgift har följande åsikten : SVT sänder kvalite-program som är betydligt bättre än vad vi får från alla skräpkanaler och vi borde titta mer på SVT än tv3,tv5 osv. Det är helt okej att ha en sådan åsikt. Men de påstår att det är inget fel med att med statligt hjälp skapa en kanal som det inte finns stort krav på men anses något man måste ha även om man inte vill, något som heter kultur. SVT har samma åsikt : Vi låter inte kulturnivån sjunka så lågt som folket skulle låta genom att välja vad de vill titta på, för folk väljer skräp bara. Därför måste en kulturkanal hålla i liv. Och vi bestämmer över vad som kan kallas Kultur. Nu börjar argumenten vara lite "De Utvalda Vakterna VS Stackars Barnsliga Folket". Men hittils beräknas det som kulturdemagogi och hur ett företag (visst är det) lurar skattepengar från staten.
  Men när det hela ska finansieras som en extra skatt av svenska folket (vilken annan kanal är du villig att betala 170 kr/månad?) betyder att " Ni måste betala för kanalen ni borde titta på" och betyder kulturterror, stöldfinansiering och tvång. Jag kommer från ett land där staten en gång i tiden anställde folk för att bestämma vilka filmer, musik och litteratur var lämpliga för socialismen och dess folk och kan få statlig stöd. Men extra skatt fanns inte även där/då ! Vi betalar nu extra skatt för kulturens skull och det är grunden i argumenten varför är det så. Om någon vill ta bort tv avgiften måste utgå ifrån det. Det hela här handlar om att de fick bestämma över kulturen. Och alla som säger emot beräknas som idiot, kålhuvud och är fiende till allt som är värdefullt. Vi är småaktiga, giriga och ekonomiskt opålitliga. DVS vi är redan besegrade moraliskt och därför kan vi aldrig ha rätt.

  Joe
 114. Plasmatics
  När jag säger att jag inte brukar titta på SVT och därför vill jag inte betala och sen kommer folk och säger "ja men ändå" menar de att jag borde titta på SVT. Vad bra att det fortfarande finns folk som inte dött ut med Stalin och Ceau-ceau och gör mitt liv enklare genom att råda mig vad jag borde titta på.
 115. Knicke dick Ollle
  Enklast vore om de spärrade tv kanalerna och när man vill se på sin egen propaganda låda man betalt själv för så får man ringa och säga att man vill se på skiten. Då kan de enkelt koppla in nätet igen för folk. Ringa, jaga runt folk och leka Stasi är vidrigt.

  Inte det som visas är något att se. Plus all reklam som finns på den där tv apparaten. Låt de behålla den där indoktrinerings och främlings påtvingande tv apparaten.
 116. Nizzert
  Man kan ju koppla digotalbox till datorskärm. Inte skriven under med namn när man
  köper digitalbox. Radiotjänst vet inte då att man kan se på TV

  Om nån snubbe från radionstjänst undra vad som låter så säger man att man
  kollar på SVT play på internet.
 117. Robin
  Tycker det är mycket vettigt här, tycker det är ok att det finns olika åsikter. Och att om man vill, då betalar för tv-avgiften. Tv-tanten ringde idag. Hade fått en mottagare av hyresvärden som kommer lämnas tillbaka imorgon. Och tv:n med dekoder, har bytts ut till en vanlig monitor.
  När man tänker på hela tv-avgift grejen så tänker jag på hitler. Han tvingade ju också "folket" att lyssna på hans radiokanal.
  Är som att bo i forna Ryssland.
  Ny blir det dvd och bd istället. Och kommer det kontrollant så får dom gärna komma in.
  Då jag inte gjort ngt fel.
  Med vänlig hälsning, RJ

  Ps: att dom ska ha betallt för sina kanaler är ju inte så konstigt, men att bli tvingade att ha deras kanaler är konstigt enligt mig.
 118. DA
  Har man ENdast IP teknik hemma så behövs en signalomvandlare för att ta emot sänd TV (1 och 2) via bredbandet annars kan man inte överhuvudtaget få några kanaler även de kanaler som AKTIV man väljer själv att betala för. Och i de moderna tv finns det inte möjlighet att ta kanaler via analog signal utan att skaffa en speciellt anten som ingen bryr sig om att köpa, om den ens finns att köpa. Jag använder TVN endast för att titta på filmer från dvd skivor och tittar utlänsk tv som JAG VÄLJER på internet. SÅ är det moderna sättet att visuelt underhålla sig.


  Radiotjänsten borde ändra begreppet "tv innehåll". Eftersom det nya tekniken och utbyggnad av nya bostäder kräver mer än en tv för att kunna se på kanalerna. Det borde inte hetta TV-licens längre. De borde ändra sättet att leverera visuelt underhåll. Eller helt enkelt låta folk AKTIV välja de kanalerna och inte tvinga på avgift för att man levelr in en socialistisk land där alla ska betala för alla. Tiderna har ändrats, LÅT FOLK BESTÄMMA SJÄLVA HU DE VILL HA DET!!!!Så det är viktig att påpeka att det tidigare argumenten att, "har du tv ska du betala tvlicens"
  faller hårt år 2012. Det bra en bra knep att få in pengar under tidigare tider.
 119. Ba
  Vad jag har hört så ska man om man har projektor slippa TV licensen.

  Det är mycket pengar TV licensen handlar om och va fan alla jävlar har ju en TV. Jävlar om TV licensen införs på datorer eller liknande, ska jag bestrida så sjukt hårt.

  TV-Licensen är ett sånt skämt verkligen, jag har en bättre idé när det gäller just TV-licens, inför skiten på skatten så slipper Kiruna att jag varenda jävel som innehar en TV. Det är ingen som vill betala skiten ändå?

  Tycker man ska få bestämma vad man vill pröjsa skatt på överlag. Idag drar idioterna in 100 tusentals invandrare varje år, det är inget jag vill betala för, ersätt TV-agviften med invandringen istället, då kan de som vurmar för invandring betala medan folk som inte vill de gör annat med sina pengar. :) Där har vi en win win situation iallafall.
 120. John
  Public service är en del av demokratiet! Därför spelar det ingen roll om ni ser på TV eller ej.
 121. Blomberg
  Jag undrar när katten blev Radiotjänst en myndighet. Det är inte värt pengarna för programmen som sänds i tv. Slänger snart ut dumburken, och slutar att betala licensen. Och vad är det för idioti att försöka att sätta licensen på skattesedeln . Nej fy f...n nu går dom för långt med sina dumheter.
 122. anon anon
  I fria länder finansieras TV:n med marknadsföring: TV reklam.

  Kom ihåg att TV licens i Sverige financieras bara de kanaler som inte kör med TV reklam (1:an, 2:an... nå't mer?).

  1:a och 2:a sade ifrån TV reklam inte för demokratins skull utan för socialisms skull. De tyckte DE visste bäst vad som skulle visas på TV (allstå, allt skit folk med andra val inte tittar på idag). Spelar ingen roll att TV reklam leder till bättre och flera program, att köra med TV reklam var att dansa med kapitalism, eller så uppfattades det.

  Slutar alla att betala TV licens, kommer 1:an och 2:an att behöva ta emot finansiering från TV reklam. "Public service," som någon av er spammar, har inget att göra med det. I USA får "public service TV" pengar från folk som ger pengarna frivilligt--och den är betydligt bättre än vad som finns i Sverige. TV licens är laglig stöld.
 123. Hans
  Hej!
  Att 1:an och 2:an, som du kallar det, eller SVT som vi andra säger, skulle leverera sämre program än de reklamfinansierade kanalerna är din åsikt och inget jag för en sekund kan hålla med om. Det finns bra och dåliga program i alla kanaler, men generellt så märker jag att det snarare är de reklamfinansierade kanalerna som lider av bristande kvalité i programutbudet. Detta beror nog på att det som antas locka många tittare ofta är "lättuggade" ytliga tv-program, medan program med ett djupare och ofta viktigare innehåll kräver lite mer av tittaren, och därför är dessa program inte alltid mest lönsamma att visa! Företagen som visar reklam vill ha många tittare - inte bra tv-program! Och det tvingas de reklamfinansierade kanalerna ta hänsyn till när det väljer vilka program de ska visa.

  Det är bra med TV-licens, så länge det innebär ett alternativ till program som styrs av de stora företagens intressen!
 124. Anonym
  Intressant läsning..! Jag är bosatt i USA sedan mycket länge, kommer till Sverige på sommaren. Har alltid förundrat mej hur de flesta svenskar klagar väldigt mycket, men inga försök att organisera sig görs. TV licensen
  är ju bara en "avgift" utav väldigt många t.ex 25% moms (!) Jag bor i Kalifornien och där har ¨momsen¨precis
  gått upp till 8% (i vårt område) och det betalar man endast på varor, inte tjänster.Om staten skulle gå in och försöka höja dessa avgifter till orimliga höjder så organiserar sig folket via internet t.ex, men ochså genom att skriva till sin representant i Staten och begära att hon eller han tar upp ärendet osv. Protest listor skrivs på och vidarebefordras till regering eller annan instans.Så påverkas saker och ting. Man måste ju engagera sig och INTE låta ¨storebror¨bestämma allt.....
 125. anonym
  Glömde nämna att i USA finansieras ¨TV licensen¨till utbildnings programmen¨(public broadcasting) via frivilliga bidrag från medborgarna, det är absolut inget tvång.
  De får in dessa gåvor via TV ¨drives¨där man erbjuder allt från t.ex böcker och dvds till T-shirts etc. etc.- något som har med programmet som visas att göra. Dessa föremålen har gratis skänkts till ändamålet (kan dras av på inkomst skatten) i utbyte så får ju sponsorn reklam för sina produkter (böcker osv.) A win win situation!
 126. Johan
  Får vara glad över att politikerna ändå besinnade sig och tog bort licensen för radio-apparater. Lär ha haft med beredskap att göra. Medborgarna måste kunna pejla in nyheter. Det kan röra sig om katastrofläge.

  TV:n? Kastade nyligen ut den. Är bara skit på den ändå och nyheter kan jag surfa mig till, eller läsa om i tidningen.

  Ringde Radiotjänst och fick inga jobbiga motfrågor som jag hade gruvat mig för.

  Tips: läs på på Radiotjänsts hemsida, släng ut TV:n och säg upp licensen. Eller ha TV:n kvar och betala för den. För mig var det inte tillräckligt mycket värt.
 127. Radiotjänstshatandefienden
  Riv ut antennporten och förvandla på så sätt sin TV till en dataskärm. Smart va?
 128. Zeb
  Göra om tv till bildskärm får bara företag göra numera, o de behövs nog skriftligt intyg från tv/elektriker-firman som fixat det.

  Lagtexten ändrades för några år sen så den gäller inte längre bara TV-apparater utan alla apparater som huvudsakligen används/kan användas för att se på TV med.

  Dvs Har ingen betydelse om kanalmottagare/kanalväljare finns, tex så är även ip-boxar o troligen satelit-boxar är licenspliktiga.

  Canal Digital sänder info t Radiotjänst om vilka som har deras ip-boxar!
 129. Mike
  Blev uppringd i juli av en "rödhäxa" från Radiotjänst när jag stod i kassakön på IKEA. Hon började sina frågor om varför jag inte betalade socialistlicensen. Jag börjar bli uppriktigt jävla trött på dessa skitmänniskor. Det är inte första gången som de ringer och stör mig. Jag har vid varje tillfälle klargjort för dem att avgiften betalas av en annan person i hushållet och har så gjorts i -dags dato- 30 år. Hon anser att jag skall redogöra för henne vem personen är och jag säger att jag lämnar inte ut uppgifter till någon om vem jag bor med. (Noterbart är att vi varit sammanboende och skrivna på samma adress under hela 30 år). Hon säger att det inte finns någon annan registrerad kund på adressen. Jag härsknade till på kärringjäveln och tyckte att hon hade ingenting med mig att göra och att hon kunde trycka upp hela jävla sossepartiet i sitt röda arsle. Då upplyste hon mig om att jag nu var registrerad som kund hos dem. Kom hem från semestern och konstaterar att jag var registrerad, mailade omedelbart Radiotjänst och förklarade att allt är felaktigt. De svarade från juridiska avdelningen (Charlotte Björkeblad) där de bekräftar det jag sagt förutom att de påstår att jag bekräftat TV-innehav, vilket jag aldrig har gjort. Jag har bekräftat att det finns en TV i hushållet som det betalas TV-avgift för - Inget annat! De vidhåller också i sitt svar att de inte kan hitta någon annan person på den adressen som jag har i deras register. Bilagt deras svar fanns en faktura adresserad till mig med HÖR OCH HÄPNAD!!! Samma adress inkl lägenhetsnummer som den personen har som erlägger TV-avgiften. Jag anser att Radiotjänsts anställda ägnar sig åt förföljelse av enskilda medborgare när de agerar på det här sättet. Eftersom de nu registrerat mig, så tvingas jag att betala socialistskatten för att när överklagandet behandlats vara tvungen att kräva tillbaka den. Det är också väldigt medvetna om att folk i allmänhet kanske inte känner till att om ärendet går till kronofogden, så behandlas den som s.k. A-mål, vilket innebär att du som gäldenär i tvisten aldrig får ett betalningsföreläggande som du kan bestrida, utan PANG! Du har en betalningsanmärkning på helt felaktiga grunder, som kommer att vara mycket svår att få hävd. Men på socialistiska Radiotjänst kan man meddela sina partibröder i Stockholm att man lyckats trycka till ytterligare en person som inte följer den röda partipiskan.
 130. Staffan
  Ja du Mike, så är det nog för hela Sveriges befolkning att radiotjänst jagar värre än HA, och det värsta är att dom dömer fortare än kvickt utan att lyssna på sanningar, den har dom själv i sitt eget lilla paradis precis som F-kassan...jävla pack hela högen.
  Staffan
  Ps. Man undrar varför dom inte skickar fakturan med en gång i stället för att ringa och vara oförskämda? Vill säkert fylla alla fängelserna och bygga nya för deras aldrig mer kommande sossebröder och dansande Malungssystrar.
 131. Postualtet
  Finns alltid knep att använda när det ringer oväntat på dörren. Ett att inte öppna, vilket är vanligast, två bjud in personen och låt den få kolla på din frimärkssamling och säg att du är så nöjd med din största hobby, eller tre skaffa sig ett fungerande samliv med fritidssysselsättningar och kanske en trevlig partner och ta vara på livet utanför TV som ändå bara inrymmer till 90% skräp och 10% lögner (approximativt vägt).

  Bara en tanke. Jag är nöjd med att ha slängt ut den för flera år sedan och lever nu utan detta bortkastade av tid som livet alldeles är för kort för.
 132. sed
  Kostnaderna för att kontrollera att tv-avgiften betalas är 164 miljoner kronor om året ¨¨
 133. Inte blåögd
  Jag förstår inte att en sån avgift finns! Det är bara här i Sverige som det går an sig att hålla på med en sådant idiotiskt avgifter. Ska man verkligen behöva betala tv-lisens för att man titta på tv? Och allt det skitsnaket med public service och oberoende tv...Det är bara "de blåögda" som tror att ett sådant tv finns här. Jag kunde knappast tro på att människorna här betalade detta utan att protestera... Men det värsta är att det finns fortfaranda folk som tycker att det är rätt...och det är tyvärr är dessa lätt lurad folk som gör att Sverige 2013 tar betalt av sitt befolk för URSEL TV-kanaler så som SVT1 och 2 m.m.

  Så spara de 164 miljoner kr om året för att jaga vanlig folk och börja jaga de riktiga skattebedragare!
 134. Emilia
  Detta gör jag: jag kör VHS/DvD och datorskärm. Har inget internet hemma hos mig bara hos mina föräldrar. För spel Har jag ett playstation 2 som inte har internetmöjligheter. Min mobil är en gammal nokia3330 som jag köpte på eBay.

  Jag VÄGRAR betala för något jag aldrig använder. Jag har gått tillbaka till stenålderselektronik och jag bojkottar wifi. Mina vännermed nyare telefoner får sätta på flightmode hemma hos mig för jag vill inte åka på skiten om dom använder sitt internet i min lägenhet. Plugg sköter jag i skolan eller hemma hos päronen. Jag sålde min laptop och har bara en liten datorskärm kcar till dvdn. INGA kanaler. Inget jävla svt ingen radio inget jävla tv4 ingenting i onödan. Svt kan dö ut enligt mug jävla svampbobbar allihopa!
 135. flärpmusse
  Snälla Emilia dra inte in spongeBob squarepants i detta helvete lol.
  Jag har nyss köpt en 43" på gigaEl och anmäler mig att lägga tvavgift för ett par månader. Sen så meddelar jag mig skriftligen till Radiotvång att tvmottagaren har avyttrats till bryllingen i Boegdalskaersplatoen. Svårare än så är det inte.
  Sänker man sedan teveavgiften till en krona om dagen blir det genast mycket lättare för många att följa den här uråldriga och dyra! lagen istället för att folk ska smita och ses med samma ögon som vilken hembrännare eller annat löst klientel som helst.
 136. bolton
  hej håller med en del.men nu ska man betala bara föratt man har en dator(tv-lincens)skumt man har ju inte tv i datorn:)men man kan ju skaffa fram ett tv-kort.då kan man ju förstå dom.men alltså om man utersluter tv eller ta bort tv hellt och hållet då har vi ju datort att titta på:)men hur blir det med om en annan i familjen vill titta på film eller annat program .då måste ju vi skaffa en till dator(dyrt) men såg på en sida att tv-licencen är uppe i 1.644kr om året.skulle vara tacksam om dom tog bort tv-licens eftersom vi betalar igenom telia eller något annat bolag varför ska kirruna ta betalt då vi betalar nästan över 2000kr typ till viasat eller comhem .tillbacks till dator mm kommer ihåg ett snack om dvd-spelare att man är tvungen att betala den med(tv-lincens)men hur är det då via datorn då man har dvd-spelar där??låter skumt att vi vanliga folk inte får ha det vi gillar.men sen har du ju dataor i bilen ock dvd-spelare som barna får titta på om man åker långt med bilen.som jag har hört så ska man betala för varje tv/dvd/datorn hur många har vi i ett hem??om dom ska ta ut 1644kr förvarje enhet som vi har då har det kört.vi har det i hemmet i bilen i husvagn ja ni vet ju.man vet aldrig om dom skulle pejla in på våran bil också sssss:(vi betalar ju det vi tittar på men varför tv-avgift.uppfan dom tv eller??det är väl den som uppfan tven ska väl ha betalt.men det får ju han ju??dom kan inte ta mer betalt nu eftersom vi betalar från andra bolag.hade bra alla kan skriva enhel del om dom:)
 137. Hatar SVT
  Skulle vilja kalla SVT som Rånartjänsten. Vilka veka politiker vi har i landet som inte vågar ta ställning till lagen och stå för folket.
 138. krille karlsson
  nu får dom ge sig.svt..ska dom ha 150 extra om man har dator..vilken demokrati
  ja vill inte ha svt.hör ni där.det är vansinne att ta betalt från mig.ja vill inte ha svt.
 139. krille karlsson
  svt kan inte köpa etern..
 140. Viktor
  Jag kan inte låta bli att både förundras över det faktum att voodoofilm.org är en site för folk som gör film, eller kanske rättare sagt vill göra film. Om ni bara hade stannat upp i erat giriga räknande och istället ägnade någon minut åt att tänka på vad era hundralappar kommer att göra. Ja, då hade ni snart funnit att pengarna samlas in för att betala.. ja just det! Folk som sysslar med video och producerar TV-program och film som sedan visas på SVT.

  Men det är ju sant förstås, den egna ekonomins budgetering de närmaste 90 dagarna är kanske viktigare än framtiden.
 141. GHIJohansson
  Då jag har internet så anmälde jag innehav i februari trots att jag saknar avsikt se något från SVT. Samtidigt finner jag licensen vara ett dåligt alternativ. Det rimliga vore endera att bara betala om man utnyttjar SVT eller så har man finansiering via skattsedeln.
  Jag är komiker. Så jag erinrade mig ett SVT-inslag från 1970-talet. Då var det obligatoriskt att betala för kommunal sophämtning, oavsett man utnyttjade servicen eller inte. Så en barberare skickade räkning till några av sina kommunpolitiker, trots att han ej klippt dem. Han tyckte alltså att politikerna borde betala för en tjänst som de ej utnyttjade när han själv var tvungen betala för en tjänst som han inte utnyttjade.
  Rätt gissat, jag skickade räkning till SVT-chefen angående material som jag lagt på internet. Nej, hon har inte svarat.
  Om man ej anmäler innehav så kommer kontrollant från Radiotjänst. Då det är lätt hitta hemadress för SVT-chefen så undrar jag hur många som redan besökt henne för att påminna henne om att de ej fått betalt för material som de i likhet med mig lagt på internet.
  Just det, jag finner situationen så dum att humor är bästa sättet att få till stånd en förändring.
 142. Arg men peppad
  Ikväll ringde en man på min dörr... Han har alltså tagit sig in i den låsta porten utan kod. Tyvärr öppnade jag och vågade inte säga att jag inte hade någon TV för jag var rädd att han skulle tränga sig på och gå in. Jag svarade knappt på hans frågor men gav honom mina uppgifter (rädd för vad som skulle hända annars).

  Tack vare alla era tips har jag slutat gråta och kommit på en lösning: Jag ringer om någon månad och säger att jag sålt TVn på grund av jobb på andra orter och sällan hemma.

  Det är sjukt att om jag inte ens väljer att titta på deras skitkanaler och istället betalar för:
  - de andra bättre kanalerna
  - tvn som inte var speciellt billig
  - dator som heller inte var billig
  - spotify så jag lagligt kan lyssna på musik
  - cd-spelaren som aldrig tar in deras sämsta radiokanaler
  - köper filmer för en bra summa varje år

  ..Så ska jag ändå behöva betala för kanaler som jag avskyr och inte kan komma ifrån om jag inte gör mig av med tvn.
  Jag har redan lagt ut en stor summa på saker jag vill ha och tänker inte finna mig i att en snubbe tvingar sig på kl 20 på skärtorsdagen!!!
  Jag har bara 1 gång öppnat dörren innan för en granne och nu kommer jag aldrig mer att öppna dörren. FUCK YOU licensjävel!!
 143. Arg men peppad
  Jag har även nu bestämt mig för att aldrig gå med i något förutom A-kassa (för min egen skull)
  Och dessutom tänker jag gå ur Svenska kyrkan!
 144. har aldrig haft tv eller radio
  Hej nu jävlar blir jag förbannad har aldrig haft tv eller radio ändå damp de ner en inbetalnings avi i skit lådan på över 2000kr för tv och radio tjänst. ringde dom idioterna och till svar så fick jag att en av kontrolanterna hade hört att jag hade tv och radio genom brevlådan... till mitt försvar sa jag att de är så jävla ly hört i huset så jag kan höra min granne ha tv på eller radion... ja sa hon men jag hör ju att du har tv, nej de är min granne som har.. så nu måste du betala,, VA de är inte sant ska jag betala för något jag inte har. de är som att du ska betala för ett hus som du inte har, eller andra saker som du inte har... de här är fan inte rimligt... ska fan ringa igen imorgon och källa ut dom och se om de hjälper när grannen inte är hämma med fullt på drag på tvn eller radion!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 145. GHIJohansson
  Min kompis har som jag internet men ej TV-apparat. Han fick besök av kontrollant. Han berättade för kontrollanten att han har dator men ej TV varpå han mailade Radiotjänst och påpekade att han inte har utrustning avsedd att ta emot TV och att han inte kan rå för att SVT bestämmer sig för att lägga ut sina sändningar på Internet. Han beslutade också att inte betala räkningen han hade fått. Det var tre veckor sedan förfallodagen inföll och Radiotjänst har ej gjort något. Så jag antar det betyder att Radiotjänst inser att de saknar rätt begära att vi som ej har TV ska betala licens.
 146. GHIJohansson
  Till dig som 15 april skrev att Radiotjänst tror att du har TV när det i själva verket är grannens TV de hört. Jag erinrade mig att det finns tidigare rättsfall där domstol har dömt till den klagandes fördel därför att Radiotjänst inte har kunnat ställa upp med rimlig bevisning. Så jag tycker alla som drabbats ska överklaga.
 147. GHIJohansson
  Jag har haft kontakt med Radiotjänst. Det är tydligt att de förstår att jag har rätten på min sida för nu vill de inte svara. Om du vill slippa betala TV-licens så gör du så här.

  Enligt SVT behövs flash version 10.1 för att se SVTplay. Skaffa därför äldre version, och det finns äldre version uppladdad. När den äldre versionen är installerad så går du till SVTplay. När du konstaterat att du ej kan se materialet som SVT lagt upp så hälsar du Radiotjänst att du avanmäler TV-innehav och att du vill ha tillbaka de pengar du betalat. Har du gammal dator så kan du lämpligen skriva att du är där problemet ligger. Om de slöar så vänder du dig till JO och begär att få kopia av fallet JO 1094-2012 som handlar om att Radiotjänst kritiserades för att ha slöat med att godta avanmälan. Observera att Radiotjänst har bevisbördan om det blir rättslig prövning. Och du har ingen skyldighet berätta om du hade nyare flashversion innan du beslutade dig för att testa om du kunde se SVTplay.

  Att göra som ovan är den digitala motsvarigheten till att man kunnat slippa TV-avgift om man tagit bort kanalväljaren på en TV-apparat, så juridiskt sett är det inget märkligt alls med det. Med gammal flash-version så blir även TV4s och flera andra TV-kanalers playtjänster omöjliga att se på datorn.

  Nej, du ska inte bekymra dig för rättslig prövning. Jag har flera gånger fått förvaltningsdomstol att döma till min fördel så jag tycker fler borde utnyttja sina rättigheter.

  När Radiotjänst begär TV-avgift för dator så stöder de sig på lag 2006:798 som anger att dator med internetuppkoppling kan räknas som TV-mottagare. I förarbetena diskuteras hur TV-mottagare ska definieras och vilka som ska betala. Den relevanta informationen finns i SOU 2005:2 sidan 193 och Proposition 2005/06 : 112 sidorna 88-92. Ja, jag vet att definitionen av TV-mottagare även diskuteras i Proposition 2008/09 : 195 sidorna 29-31 men det slutade med att definitionen förblev oförändrad. Allt detta finns uppladdat som pdf. Så det är bara att läsa på internet.

  Poängen är att politikerna anser att dator med TV-kort anses som TV-mottagare, likaså mediecentral. Eller liknande. Men en vanlig dator som endast har tillgång till webTV ska inte anses vara TV-mottagare. Visst, det diskuteras om det ska bli ändring i framtiden men än har det inte blivit ändring.

  Det betyder alltså att så sent som 2009 ansåg politikerna att en vanlig dator ej är TV-mottagare. Och SVT har valt en lösning som kräver en flashversion som Wikipedia påstår introducerades först år 2010. Så det är tydligt att även SVT anser att gamla datorer ej är TV-mottagare.

  Juridiskt sett är min tolkning högst rimlig. Det är ju vanligt att datorer bit för bit fungerar allt sämre när de blir gamla. Så jag har själv problem med många hemsidor. Inklusive vissa hemsidor som har webvideo på samma sätt som SVT.

  Dessutom finns en juridisk princip som säger att retroaktiv lagstiftning strider mot legalitetsprincipen. Så sent som år 2009 uttryckte politikerna åsikten att den som har en vanlig dator ej ska betala TV-avgift, och då bör Radiotjänst rätta sig efter det, åtminstone när det gäller datorer tillverkade före år 2010.
 148. GHIJohansson
  Som jag skrev 9 mars så kände jag mig tvingad anmäla TV-innehav. Idag meddelade Radiotjänst att jag slipper betala TV-licens. Så det går att få dem att ändra sina beslut.
  Hur jag övertalade dem? Nja, mina brev till dem har varit både många och långa, och de har ej motiverat sitt beslut. Så jag vet ej vad som övertygade dem.
  Nåväl, det viktiga är som följer. Huvudprincipen är att TV-licens ska betalas om man har en dator som är ämnad att användas för TV-tittande. Laptopen jag använder är definitivt inte ämnad för det. Det går att se SVTplay, men det är ingen god idé. Laptopen är 7 år gammal, och lider av ålderdomskrämpor. När jag surfar på nätet så är jag van vid att många hemsidor ska undvikas, för att slippa att datorn hänger sig eller att något annat oönskat händer.
  Så det är inget märkligt med att Radiotjänst inser att jag ska slippa betala.
  Och även om Radiotjänst ej angett hur de resonerat så hoppas jag att mitt fall kan vara till vägledning för er som anser att er dator ej är att anse som TV-mottagare. Du kan se det som att i fall att din dator är sådan att det är föga realistiskt att ha den som TV-mottagare, då är den ej ämnad som TV-mottagare.
 149. ida
  Ni vet att sen svt play kom online för något år sedan ska man betala både om man har surfplatta, smartphones, andriod, windows och annan dator som kan ta emot svt.... och om manbhar appen...? Bor i en etta på 35kvm har varken tid eller plats för tv men jag har en dator, ipad och en mobiltelefon där jag kan gå in på svtplay och skit så när de knacka på hos mugnåkte jag på skiten också... han kolla inte ens om jag hade tv för han trodde inte på mig.. sa han skulle kolla i min sovalkov för det är enda 'rummet' han inte ser. Då drog han upp för mobilen. INTE OKEJ!! men helt annan fråga... vad är texttv till för?
 150. GHIJohansson
  Angående domstolsbeslutet som kom härom dagen att datorägare ska betala TV-avgift. Jag har varit i kontakt med Förvaltningsrätten i Luleå. Så vitt jag kan förstå så har beslutet i praktiken tagits av en person som är tekniskt okunnig. Just det ja, lagstiftarna anser att man faktiskt ska kunna se på TV för att vara skyldig betala men många datorer kan inte ta emot TV-sändningar. Så alla bör överklaga till högre instans för att teknikfrågan ska bli utredd.

  Att påstå att alla datorer är TV-mottager är heller inget som gynnar SVT i längden. Poängen är att SVT har i praktiken skyldighet leverera program till dem som känner sig tvingade betala TV-avgift. Det betyder att den som betalar men inte lyckas se på TV kan vända sig till konsumentvägledare för att få vägledning angående hur man ska behandla den försumlige leverantören. Så om något fall går till marknadsdomstolen finns risk för att Radiotjänst åker på bakläxa. Alternativt biir TV-avgiften en så stor belastning för politikerna att SVT lär få minskat stöd för sin verksamhet. Europadomstolen skulle nog heller inte gilla att Radiotjänst kräver betalt för en tjänst som man ej levererar. I princip kan även den som känner sig tvingad betala välja att anmäla utebliven leverans till tillsynsmyndighet eftersom Radiotjänst fungerar som myndighet. Festligast vore givetvis att polisanmäla Radiotjänst pga utebliven leverans (det är försvårande omständighet att Radiotjänst falskeligen angett i rättsligt sammanhang att de levererar något som de faktiskt inte levererar).

  Radiotjänst lär ej heller kunna neka till att vissa ej kan ta emot program. Den som är drabbad behöver ju bara ta en skärmdump från sin dator när man besöker SVT's playtjänst för att visa att man faktiskt inte tar emot några program. För all del, SVT skulle kunna börja göra sina program tillgängliga enligt fler tekniska standarder, men det lär bli dyrt.

  Dessutom har jag varit i kontakt med Justitieombudsmannen. På det stället anstränger man sig för att jag ska uppmuntra fler personer att byta till äldre flashversion för att sedan kunna hävda att man inte har någon TV-apparat.
 151. Student
  Ett flertal har frågat om comhem skickar vidare registrering till Radiotjänst, men ingen har fått svar. Är det ingen som har koll på detta?

  Om man till exempel väljer att börja abonnera på ett gäng nya kanaler. Skickar comhem då vidare detta till Radiotjänst?
 152. GHIJohansson
  Tre månader efter att jag avanmält TV-innehav så kom kontrollant på nytt hem till mig. Så Radiotjänst har svårt för att inse att vissa människor saknar TV. Min lägenhet är både liten och dåligt ljudisolerad så om jag hade TV påslagen så skulle det sannolikt höras ut i trappuppgången.

  Och så har jag informerat Konsumentverket att systemkraven utestänger många datoranvändare från TV-stationernas playtjänster. Konsumentverket håller med om att EU lär ta frågan på allvar (man ska bara ta betalt för det som levereras). Och de gav mig en länk.
  http://ec.europa.eu/index_sv.htm
  Vi får se varthän detta leder. Att Konsumentverket ej reagerat tidigare beror på att de utgått från att det går att se TV-stationernas playtjänster även om man har gammal dator. Men nu vet de.
 153. GHIJohansson
  Nu har jag även pratat med juridikstudenter. De gav mig länk till den svenskspråkiga versionen av ett EU-direktiv.
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:337:0037:0069:SV:PDF
  Vad direktivet handlar om är att medlemsstaterna är skyldiga att främja konkurrens inom teletrafik och internet. Så att driva in TV-avgift från internetanvändare som ej kan se på TV är därför märkligt. Det är de första 9 sidorna i pdf-filen som är relevanta eftersom resten, så att säga, är förra versionen av texten.
 154. GHIJohansson
  Jag läste i dagstidning att Kammarrätten i Falun bestämt att TV-avgift ska betalas även för dator som ej kan ta emot TV-sändningar. Det torde vara stötande för många människors rättskänsla.

  Jag skrev till både Radiotjänst, Förvaltningsrätten i Luleå samt Kammarrätten i Falun. Jag påpekade alltså att om någon har en dator som är så gammal att den ej klarar av att hantera TV-stationernas playtjänster, då bör man vara beredd på att den snart går sönder. Så om den lagtolkningen fortsätter, då lär många personer avanmäla TV-innehav strax efter att de ansetts skyldiga betala TV-avgift.

  Poängen är att bland dem som har dåligt fungerande dator så bör det finnas många som endera har låg inkomst (ej anser sig ha råd betala TV-avgift) eller har föga användning för dator. Samtidigt innebär indrivning av TV-avgift administrationskostnad för Radiotjänst. Så det är en dålig affär för Radiotjänst att kräva in avgift från personer som inom kort avanmäler innehav.

  Domslutet fick mig att erinra mig Kronofogden. Så jag skrev dit. Kronofogden bekräftade att Radiotjänst skickar alla fall dit när folk vägrar betala. Men kollar man på vilket lösöre som finns till salu på Kronofogdens hemsida så är det klart att Kronofogden gör normalt ej utmätning bland människors privata ägodelar. Just det, när människor saknar pengar för att betala för sig, då är det tänkt att Kronofogden ska göra utmätning bland inventarier. Men datorer eller TV-apparater utmäts normalt sett ej. Det betyder att de som saknar pengar kan alltså fortsätta titta på TV utan att betala.

  Faktum är att jag minns rentav att jag år 1997 lärde känna en person som systematiskt skaffade sig mer skulder därför att han visste att det inte gick att göra utmätning hos honom, så visst finns det folk som utnyttjar systemet.

  Så vi har en befängd situation. Vissa kan se TV gratis därför att de ej kan tvingas betala (eller därför att de är bra på att ljuga när kontroll görs). Andra tvingas betala trots att de ej kan se TV.

  Någon som är mer tekniskt kunnig kanske har en bättre lösning, men själv förmodar jag att det rimligaste vore att Radiotjänst gör avtal med internetoperatörerna. Det finns ju bara ett begränsat antal internetoperatörer respektive TV-stationer i Sverige, så jag förmodar det vore realistiskt för internetoperatörerna att spärra dem som ej betalar TV-avgift.

  För all del, den lösningen stoppar ej dem som ser på TV på traditionellt sätt utan att betala. Men att se TV på internet, det tar över i så snabb takt att det är bara en tidsfråga innan fuskarna tvingas sluta se TV på det traditionella sättet.

  Den här lösningen borde sänka administrationskostnaden för Radiotjänst eftersom behovet av kontroll minskar. Samt leda till att fler betalar. Vilket i sin tur betyder att jag tvivlar på att Radiotjänst gillar lösningen eftersom det skulle betyda färre arbetstillfällen hos dem.

  Så det bästa är nog att sätta press på politikerna. Logiskt sett bör Inget parti ha lust att tappa röster i nästa års valrörelse genom att bevara en situation som strider mot människors rättskänsla, när det är tekniskt möjligt att skapa en vettigare situation.
 155. GHIJohansson
  Efter att ha funderat lite så har jag insett att det finns fler inkonsekvenser i TV-avgiften. Så jag sammanställde följande. Ni andra är välkomna att förlänga listan. Och jag har skrivit till Radiotjänst för att de ska förklara varför systemet är så inkonsekvent. Det bästa vore givetvis att få de politiska partierna att åtgärda, för de vill nog inte att TV-avgiften ska bli en fråga i nästa års valrörelse.

  1.
  Människor som är "följetong" hos Kronofogden kan se på TV gratis eftersom de saknar utmätningsbara tillgångar. Att kunna se på TV ingår i skälig levnadsstandard. I praktiken sker ej utmätning av datorer eller TV-apparater.

  2.
  Människor som ljuger för kontrollant kan se på TV gratis.

  3.
  Det är omöjligt köpa ny dator som ej är TV-mottagare eftersom samtliga datorer (både stationära och bärbara) som finns till salu har nätverksmöjlightet. Att köpa moderkort som man bygger dator kring är lika illa för alla moderkort har också inbyggd nätverksmöjlighet. Och Radiotjänst vägrar godta att man i efterhand modifierar sin dator så att den ej är TV-mottagare.

  4.
  Återförsäljare har skyldighet att rapportera om man köper dator som kan användas som TV-mottagare, men i praktiken slipper man undan om man köper utomlands. Alternativt köpa begagnad av privatperson. Och då Radiotjänst ej kollar något så kan man nog fuska genom att som köpare ange namnet på valfri ideell förening som saknar organisationsnummer (det finns inget register över de ideella föreningar som saknar organisationsnummer). I praktiken är det nog även riskfritt att ange namn på någon annan person (som betalar TV-avgift) eftersom butik ej har anledning kolla, och Radiotjänst inte heller kollar.

  5.
  Sändningarna i marknät och från satellit "spiller över" i våra grannländer, så där kan man se svensk TV utan att betala TV-avgift till Radiotjänst. Vilket är märkligt eftersom TV-stationernas avtal om rättigheter ofta bara gör det tillåtet visa materialet i Sverige.

  6.
  Vissa utlandssvenskar ser på svensk TV genom internet genom att ta omväg via server i Sverige, så att de får svenskt ip-nummer. Utan att betala TV-avgift. En annan variant som används av utlandsboende svenskar är att använda TV-kort inhandlat i Sverige, därför att ingen kontroll sker trots att det är olagligt. Återigen, TV-stationerna har avtal om rättigheter som bara gäller för sändning inom Sverige.

  7.
  I praktiken bör man som privatperson kunna slippa betala TV-avgift om man står skriven på adress i annat land. Och eftersom man ej är på den adress där man står skriven så är man heller inte hemma när kontrollant kommer till bostaden i det landet. I praktiken är det givetvis ännu vanligare att människor står folkbokförda hos någon nära anhörig trots att de har eget hushåll, och på det sättet slipper betala TV-avgift.

  8.
  Skolelever får ibland i uppgift att göra hemarbete på skolans flyttbara dator. Då är det tänkt att deras föräldrar ska betala TV-avgift trots att barnen blivit påtvingade sina arbetsuppgifter. Motsvarande för anställda som jobbar hemma åt sin arbetsgivare. Respektive dem som jobbar hemma åt ideell förening.

  9.
  Personer som är gravt synskadade eller hörselskadade har föga glädje av TV, men de har glädje av dator med internetuppkoppling. De ska betala TV-avgift.

  10.
  TV-avgift ska betalas för defekta datorer.

  11.
  I en nära framtid lär det vara standard att bilar, kyskåp och många andra prylar har internetuppkoppling, för att kommunicera med tillverkarens webplats. Då ska TV-avgift betalas för dessa trots att de ej kan användas för att se på TV.

  12.
  Utlänningar utan svenskt personnummer som bor i Sverige kan se på TV utan att betala TV-avgift eftersom Radiotjänst omöjligen kan veta vilka dessa är.
 156. GHIJohansson
  Jag fick till slut "svar" från Radiotjänst angående vilken dator man ska köpa om man vill slippa betala TV-avgift. De skrev nämligen att om man saknar internetuppkoppling så kan man köpa valfri dator och ändå slippa betala TV-avgift.

  Beskedet är nonsens. De flesta människor som saknar internetuppkoppling har ju telefon. Och har man telefon så kan man koppla upp sig mot internet. Och även om bandbredden inte räcker för att se på TV-stationernas playtjänster så ska man betala TV-avgift om man kan komma ut på internet.

  Jag har gjort anmälan till Justitieombudsmannen, så får vi se om det leder till vettigare besked från Radiotjänst.

  Och jag frågade återförsäljare. 2 återförsäljare svarade att alla deras datorer räknas som TV-mottagare. De andra 2 svarade att Radiotjänst ej anmodat dem att anmäla vilka som köper dator, så från dem kan man köpa valfri dator utan att de gör anmälan.

  Situationen är så absurd att jag vidarebefodrat informationen till Konsumentverket. Jag menar, det är ju inte rättvist att valet av återförsäljare avgör om man tvingas betala TV-avgift.

  Angående återförsäljare som ej rapporterar. Jag har inte kollat, men gissningsvis är det så trivialt att återförsäljarna i och för sig är skyldiga att rapportera sålda TV-mottagare, men inga straff utmäts för dem som slarvar.

  Med all sannolikhet så slarvar nog återförsäljarna även när de rapporterar sålda TV-apparater. För ett antal år sedan köpte jag TV-apparat till ideell förening. Utan att tänka på saken så betalade jag med mitt eget bankkort, varpå föreningens kassör några dagar senare ersatte mig. Just det, jag hörde ej av Radiotjänst den gången trots att de borde ha fått in anmälan.

  Jag misstänker att jag fått förklaringen till varför Radiotjänst beter sig på ett märkligt sätt. Med all sannolikhet så räknar de med att år 2020 kommer riksdagen att genom omröstning lägga ner deras verksamhet så att personalen blir arbetslös. Så de mår nog inget vidare, vilket påverkar hur de sköter sitt uppdrag.
 157. Jo men visst
  Har aldrig betalat TV-licens och kommer aldrig att göra det, har jag klarat mig undan i 35 år så klara jag lätt 35 år till :)
 158. eva hallin
  Hej! jag fattar inte varför man tar bort ett program som våra bästa år på 3an och flyttar det till tv3play,när det har visats på 3an i 20år.Alla kan ju inte se tv3play.
 159. GHIJohansson
  Det kom åter kontrollant till mig. Jag sade att han kunde ju själv höra hur tyst det är hos mig. Dessutom påminde jag honom om att Radiotjänst fått bakläxa i domstol för sitt försök att driva in TV-avgift från datoranvändare. Kontrollanten sade att Radiotjänst kommer att återkomma i framtiden därför att när tekniken har ändrats så ska man göra nytt försök att driva in TV-avgift från folk som inte har TV.

  Då skickade jag brev till Radiotjänst. Jag föreslog att Radiotjänst skulle avtala om gruppavtal med hyresvärdar och bostadsrättsföreningar. Respektive avtala om gruppavtal med kommun eftersom villaägare är tvingade att betala kommunen för vatten, avlopp och sophämtning. Den ena poängen är att de personer som är följetong hos Kronofogden får svårare att smita undan. Den andra poängen är att då blir det färre kunder så att Radiotjänst behöver mindre personal för att sköta sitt jobb.

  Eftersom Radiotjänst inte svarade så ser det ut som om Radiotjänst försöker driva sin verksamhet på ett sätt som ska maximera antalet arbetstillfällen hos dem själva.
 160. Micke
  Fördelen med att lägga det på skatten skulle ju vara att man sparar tid, personal och andra utgifter för staten, samt att tv avgiften borde minst bli halverad då alla betalar. Problemet är väl att dom höjer skatten(avgiften) iafl och roffar åt sig.
 161. Meh
  Tycker det är åt helvete med Tv licens. Ska börja fakturera radiotjänst Kiruna för sveda och verk.
 162. jerpe
  Man kan förstå varför tämligen små orättvisor som dessa, när ändå hushållet är knapphändigt, inte helt enkelt räcker till för att betala ytterligare skatt som egentligen betalats via vanliga skatten leder till slut att man röstar på missnöjespartier för att protestera. Våra adligt rika politiker lägger själva grunden till sin egna snara.

  Sedan att man skickar ut mer eller mindre personer som fungerar som torpeder som ska knacka dörr och tvinga på sin propaganda och säger att bara för alla andra gör det måste du också. De andra gör det för att dessa personer sagt likadant till de andra också.
  Man frågar sig vad är det man betalar för egentligen ?
  Det finns inte egentligen några bra program att se på, vill jag se nyheterna så kollar jag media på nätet, förresten så betalar man redan för en massa digital nyhetsmedia och andra tidningar redan. Jag betalar bara för det jag vill se.
  Men ändå i slutändan är det åter slutkonsumenten (kassakon) som förlorar allt.

Skriv kommentar