Lista över videoformat

12 min

Alla videobandspelare fungerar på samma sätt med inspelning och avspelning. Det som skiljer videoformaten är bredden på banden, bandhastighet, lagringen och elektroniken. Här finner du din guide till att hitta det rätta videoformatet. Formaten är ej rangordnade, utan presenteras i bokstavsordning.

När man producerar spelfilm brukar man ange förbrukningen av videoband eller film enligt 10:1, det vill säga man behöver tio gånger så mycket band att spela in på som den färdiga filmens längd.

1 tum

Ett äldre och förhållandevis utdött professionellt kompositformat med 2 ljudkanaler och Dolby A-brusreducering. Banden är som namnet säger 1 tum breda och ligger inte i kassetter utan på rullar och spelas upp på stora stationära bandspelare. 1 tum finns i två utföranden: B-format och C-format, även kallat EBU B och EBU C.

Skillnaden är att B-formatet har en segmenterad bild, det vill säga att bilden är uppdelad i flera spår på bandet i stället för en samlad följd av spår. Det möjliggör därmed frysrutor och lämpar sig därför väl för exempelvis målrepriser vid sportevenemang. B-formatet har även fördelen med precisionsuppspelning, till exempel upp till 50 gånger snabbare hastighet än normalt, men med en klart stabil och tittbar bild.

Bandhastighet (B): 24,3 cm/sek
Bandhastighet (C): 23,98 cm/sek

Betacam (SP, SX)

Betacam-band Sonys professionella Betacam-system som utvecklades 1982 är en vidareutveckling av Betamax-systemet. Banden är 1/2 tum breda och ser likadana ut som Betamax-kassetterna. Det finns två olika typer av kassetter, en lite mindre för kamerorna och en större för studiobruk med längre speltid. Systemet är ett komponentvideosystem som även kan arbeta ihop med kompositvideosystem.

Ur Betacam utvecklades Betacam SP (Superior Performance) som ger ännu bättre bildkvalitet. Betacam SP är idag det vanligaste proffsformatet världen över, och alla TV-stationer världen över använder formatet.

Betacam SX är ett digitalt komponentformat med MPEG-2-komprimering (4:2:2). Betacam SX-videobandspelare kan spela upp Betacam och Betacam SP-band, omvänt går däremot inte.

Bandhastighet (SP): 10,15 cm/sek
Komprimering (SX): MPEG-2 10:1
Signalstandard (SX): 4:2:2

Betamax

Betamax-band Betamax tillverkas av Sony och är en tidig motsvarighet till VHS. Systemet används fortfarande men är på tillbakagång. Betamax finns dock på ganska små institutioner och skolor. Banden är 1/2 tum breda och kassetterna något mindre och bättre än VHS.

Bandhastighet: 2 cm/sek

Digi-Beta

Digital Betacam är en digital version av Sonys Betacam som introducerades 1992 på marknaden. Systemet har förtum 4 ljudkanaler också väldigt hög bildkvalitet. Digi-Beta används som mastringsstandard av Sveriges Television (SVT).

Upplösning: 850 linjer
Signalstandard: 4:2:2
Komprimering: 2,3:1
Färg: 8/10 bitar
Max speltid: 124 min

Digital8

Digital8 introducerades 1999 av Sony och fungerar i princip på samma sätt som DV-formatet, men med den skillnaden att Digital8 använder standard Video8- eller Hi8-kassetter för digital inspelning.

Formatet har inte lett till någon större spridning på grund av DV-teknikens överlägsenhet, speciellt vad gäller kameror. Digital8-kamerorna finns nämligen enbart med 1 bildplatta, till skillnad från DV-kamerorna som finns med 3.

Upplösning: 500 linjer
Signalstandard: 4:2:0
Fysisk bandbredd: 8 mm

DV (Digital Video)

Ett digitalt videoformat som blommat ut kraftigt under de senaste åren, främst på grund av kvaliteten som nästan kan mäta sig med broadcastnivå. Spelar in ljud och bild digitalt med väldigt hög kvalitet på kassetter, jämförbar med Betacam SP.

Samplingsfrekvens: 13,5 Mhz
Signalstandard: 4:2:0
Komprimering: 5:1
Kvantisering: 8-bit
Fysisk bandbredd: 1/4 tum (6,35 mm)
Spårbredd: 0,01 mm
Bandskikt: ME (metal evaporated)
Färg: 8 bitar
Upplösning: 500 linjer

DVCAM

DVCAM-band Ett förbättrat, semiprofessionellt DV från Sony. Har högre bandhastighet (28,2 mm/sek) och spårbredd 0,015 mm. Inspelningsstandarden för signalen är 4:2:0.

Upplösning: över 500 linjer
Signalstandard: 4:2:0
Komprimering: 5:1
Max speltid: 184 min

DVCPRO

Panasonics svar på DV-tekniken med 1/4 tum breda band och 4:1:1 signalstandard (DVCPRO 25). Bandhastighet 33,8 mm/sek och spårbredd 0,018 mm. Modellen DVCPRO 50 har signalstandarden 4:2:2 och ett dataflöde på 50 Mbps, vilket gör den bättre än standardvarianten med 25 Mbps.

Upplösning: över 500 linjer
Signalstandard: 4:1:1
Komprimering: 5:1
Max speltid: 123 min

DVD

DVD-skiva DVD betydde från början Digital Video Disc och var avsedd för videofilmer, men med dess stora lagringskapacitet (17 gigabyte dubbelsidigt) och storlek som en vanlig CD-skiva, var det perfekt även för andra användningsområden. Därför bytte systemet namn till Digital Versatile Disc, där versatile betyder mångsidig.

DVD har en upplösning på 500 linjer, det vill säga dubbelt så högt som VHS. Dessutom är ljudet av CD-kvalitet (44,1 kHz samplingsfrekvens) med ett antal surround-kanaler, plus en hög brusreducering.

Komprimering: MPEG-2
Signalstandard: 4:2:0
Regioner: 1. USA, Canada 2. Västeuropa, Japan, Sydafrika 3. Sydostasien 4. Australien, Sydamerika 5. Ryssland, Östeuropa, Afrika 6. Kina.

 

HDCAM

Ett videoformat som introducerades runt slutet på 1999 med en kvalitet jämförbar med Super-16-film. Formatet har en upplösning på1 080horisontella pixlar och1 920vertikala, och kan därmed förväntas bli standarden för framtidens HDTV (High Definition-TV) för högupplöst video.

Inspelningen sker digitalt med 24 bilder/sekund med progressiv scanning (p), vilket innebär att linjerna i bilden ritas upp efter varandra, till skillnad från så kallad interlaced scanning (i), eller radsprång på svenska, där två delbilder ritas upp varannan linje.

Systemet kallas populärt 24p men HDCAM är det rätta namnet, eftersom formatet även kan spela in i 25, 30, 50 och 60 bilder/sekund.

Upplösning: 1 920 x 1 080 pixlar
Bildfrekvens: 24 b/s (24p, 25p, 30p, 50i, 60i)

HDV

HDV är ett HD-format för konsumenter, helt jämförbart med HDCAM. HDV använder vanliga DV-band för inspelning men ger alltså dubbelt så hög bildkvalitet.

JVC var först ut med en kamera för HDV under 2003. Den visade på lite barnsjukdomar, men under tiden har kamerorna utvecklats mognats.

M-format

M-formaten (MI och MII) är VHS-systemets svar på Sonys Betacam respektive Betacam SP, och har utvecklats ur VHS. Banden är 1/2 tum breda och ser likadana ut som VHS-banden.

M-formatet är ett komponentvideosystem, som precis som Betacam kan arbeta ihop med kompositvideosystem (MII och MII har för övrigt samma upplösning som Betacam samt Betacam SP).

Bandhastighet (MII): 6,6 cm/sek

MicroMV

Av någon anledning har Sony utvecklat ett ännu mindre format än miniDV kallad MicroMV som använder sig av MPEG-2-komprimering, men med hälften så hög inspelningshastighet (12 MB/sek), vilket innebär att kompressionen blir högre. De påstår dock att kvaliteten är jämförbar med standard-DV. MicroMV är dessutom optimerad för att användas av amatörer med persondator och DVD.

miniDV

Precis vad det låter som, ett ännu mindre DV-format med 4 mm breda kassetter. Dessa är dock väldigt sköra och kan lätt gå av om de hanteras vårdslöst. Det gäller därför helst att spela över materialet till ett vanligt, större DV-band där risken för bandet att gå av, är mindre.

Super-VHS

Super-VHS-band Super-VHS är en mer utvecklad version av VHS systemet. Banden ser likadana ut som VHS kassetterna, men med den skillnaden att S-VHS arbetar med ett komponentvideosystem vilket ger en bättre bild. Dessutom har formatet ett nytt videoband som kan ge en högre magnetisk energinivå. Det ger bland annat en skarpare bild. Luminanssignalen i S-VHS-systemet håller faktiskt professionell prestanda och ger mycket bra svartvita bilder. Krominanssignalen är dock lika dålig som i standard-VHS.

Att S-VHS sedan är kompatibelt bakåt gör ju inte saken sämre. Du kan alltså spela upp standard-VHS-kassetter på S-VHS. Omvänt går däremot inte. Formatet används mest vid intern-TV. Precis som med VHS finns en mindre variant av S-VHS kallad S-VHS-C (Compact). Kan även spelas upp i S-VHS-videobandspelare med hjälp av en adapter. Bandlängden blir dock något mindre.

Om S-VHS eller Hi8-band används i standardsammanhang kan en viss bildförbättring ske, men man får inte S-VHS eller Hi8 upplösning. Spelar du in på S-VHS eller Hi8 och sedan redigerar ned till VHS eller Video8, blir den redigerade kopian, ungefär av samma kvalitet som om den hade varit originalinspelad. Du tjänar därmed en generation på detta sätt.

Upplösning: 400 linjer
Bandhastighet: 2,399 cm/sek

U-Matic highband (BVU)

Utveckling av det tidigare U-Matic lowband systemet. Highband behandlar färginformationen på ett annat sätt än tidigare och kan därför användas vid viss professionell TV-produktion, som till exempel nyhetsverksamhet.

Det finns faktiskt ytterligare en variant kallad U-matic SP (BVU SP - SP står för Superior Performance), med bättre kvalitet. Har till stor del ersatts av Betacam.

Bandhastighet: 9,53 cm/sek

BVU är ett annat ord för Highband, vilket är ett inspelningssystem som utnyttjar en högfrekvent FM-signal på 7-10 Mhz, som medger hög bildkvalité.

U-Matic lowband

U-Matic lowband används till största del som distributionssystem. Systemet har bättre prestanda än VHS-systemet. Banden är 3/4" breda och nästa dubbelt så stora som VHS-kassetterna.

Systemet används även för produktion inom vissa företag och institutioner. Systemet har dock inte tillräckligt hög kvalitet för att vara ett professionellt system och ersätts i dag i stor utsträckning av VHS. Bildkvaliten är trots detta jämförbar med S-VHS och Hi8 med en upplösning på 400 linjer.

VCD

CD-skiva VideoCD, eller VCD, är ett format som erbjuder likvärdig kvalitet som VHS (240 linjers upplösning). VideoCD ligger som du kanske förstår på vanliga CD-skivor och kan spelas upp antingen i en dator eller en DVD/VCD-spelare.

VHS

VHS-band Det absolut vanligaste systemet för hemmabruk och distribution är VHS, eller Video Home System, som är utvecklat av JVC (Japan Victory Company) i slutet av 70-talet. Bandet har en bredd på en 1/2" (12,65 mm) och ligger i kassetter. Använder sig av kompositvideosystem. Med bilden och ljudet på skilda frekvenser gör att du kan ersätta bilden eller ljudet (insert-redigera) efter inspelning. Har inte tillräckligt hög kvalitet för professionell TV-produktion.

Det finns även en mindre och kompaktare variant för amatörkameror kallad VHS-C (Compact) som även kan spelas upp i VHS-videobandspelare med hjälp av en adapter. Bandlängden blir dock något mindre. Glöm allt vad 4 timmarsband innebär, VHS-band når nämligen optimal kvalitet med 30-minuters band.

Upplösning: 240 linjer
Bandhastighet: 2,399 cm/sek

Video8, Hi8

Video8-band Video8 brukar kallar Betamaxs efterträdare. Banden är bara 8 mm breda och stora som ljudkassetter. Sony är ledande tillverkare, men även Canon och Kodak säljer Video8-utrustning. Video8-systemet håller ungefär samma kvalitet som VHS.

Hi8 är en vidareutveckling av Video8, med bättre bildkvalitet i ungefär samma klass som S-VHS. Ljudet är dessutom HiFi-ljud. Ljudet är därmed frekvensmodulerat (sammanbakad) med bilden för att få bättre ljudkvalitet. Det går alltså inte att ersätta ljudet utan att påverka bilden och vice versa. Ett rent hemvideo- och amatörsystem. Video8 har precis som VHS en linjeupplösning på 240 linjer. S-VHS och Hi8 har även de samma upplösning; 400 linjer.

D-formaten

Med digitala videoformat kan bandet kopieras i flera generationer utan förluster.

D1

Världens första digitala inspelningsformat som utvecklades av Sony 1986. Okomprimerat komponentformat (4:2:2, 8-bitars färg) med mycket hög kvalitet i kassetter med 3/4 tum (19 mm) videoband. 4 ljudkanaler plus tidkod. Maximal inspelningstid är 94 min.

D2

Var tänkt att ersätta 1 tum C-maskiner. D2 är ett digitalt okomprimerat kompositformat med 3/4 tum-kassetter. Tillverkades bland annat av Sony, Ampex och BTS. Maximal speltid är 208 min. 8 bitars färg.

D3

Kompositformat med 1/2 tum okomprimerade bandkassetter, utvecklat av NHK (Japans TV) och tillverkat av Panasonic. 8 bitars färg. Maximal speltid är 245 min.

D4

Japanarna hoppade över tillverkingen av D4 därför att talet anses vara ett olyckstal i Japan.

D5

Okomprimerat videoformat (4:2:2, 10-bits) från Panasonic med 1/2 tum bandkassetter.

D9

Även kallat Digital-S. Komprimerat 3,3:1 med 4:2:2-standard med 1/2 tum breda bandkassetter och en upplösning på över 1 000 linjer.

Utdöda format

Video 2000

Video 2000 introducerades 1979 av Philips och konkurrerade med Betamax om titeln som konsumentformat nummer ett, men som senare kom att bli VHS. Den sista produkten med Video 2000 såldes 1988.

Videoformat för master

När man pratar om "master-format" menar man ett format som man för över sin färdiga film på. I professionella sammanhang är masterbanden högkvalitativa format som används för exempelvis TV-sändningar. Masterbanden behöver inte vara av samma sort som originalbanden, utan DV kan till exempel mastras till Digi-Beta.

Här är några populära master-format:

  • D1 - Väldigt hög kvalitet. Okomprimerat komponentformat.
  • Digi-Beta - Digitalt komponentformat med väldigt hög kvalitet. Sveriges Televisions standard för sändningsmastrar.
  • Betacam SP - Analogt komponentformat som tidigare var världsstandardad för både inspelning och mastring. Blir mer och mer ersatt av digitala varianter.
  • 1 tum - Äldre analogt kompositformat som förr i tiden användes som master.

Val av videoformat

Som amatörfilmare är ett utav DV-formaten (DV, miniDV, DVCAM eller DVCPRO) det absolut bästa att satsa på. De erhåller väldigt hög bildkvalitet i förhållande till priset och är utbrett bland både konsumenter och professionella filmare samt TV-stationer. För filmer som visas på Internet ger DV samt Betacam (SP) klart bäst bildkvalitet.

Skötsel av videoband

Sammanfattning av analoga videoformat

FormatLinjeupplösningAnmärkning
1 tum - Stationärt
Betacam - -
Betacam SP 800 linj Mest proffsanvända
Betamax >240 linj Något bättre än VHS
Hi8 400 linj -
MI - -
MII - Likt Betacam SP
S-VHS 400 linj -
U-Matic lowband 400 linj -
U-Matic highband - -
VHS 240 linj Vanligast
Video8 240 linj -
Video 2000 270 linj Existerar ej längre!

Sammanfattning av digitala videoformat

FormatUpplösningAnmärkning
Betacam SX - -
D1 - -
D2 - -
D3 - -
D5 - -
D9 (Digital-S) >1 000 linj -
Digi-Beta 850 linj 4 ljudkanaler
Digital8 500 linj Amatörformat från Sony
DV 500 linj Bättre amatörformat
DVCAM ca 500 linj Från Sony
DVCPRO ca 500 linj Från Panasonic
DVD 500 linj 44,1 kHz ljud
HDCAM 1 080 px Alternativ till 16 mm film
HDV 1 080 px Konsumentformat
MicroMV - 30% högre kompression än DV
miniDV 500 linj Mindre DV-format
VCD 240 linj -

Vad tycker du om artikeln?
20
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


19 kommentarer

  1. Marcus F
    Hej! Jag vet inte om jag har missuppfattat det hela men har inte Sonys HDCAM format upplösningen 1920*1080 dvs 1080 linjer, inte 1920 linjer?
  2. Peter @ Voodoo Film
    Det stämmer det du säger; 1920 vertikala linjer och 1080 horisontella. Artikeln har uppdaterats, tack för påpekandet!
  3. Magnus Lönnqvist
    Bra, lättförståelig & komprimerad bild av de videoformat som finns. TAck för en bra artikel!
  4. Pan Grönberger
    Ni har inte tagit med VCR-formaten.
    Finns i två utförande. (olika hastigheter)
    Vanligt på Svenska skolor 70-80-talet
  5. Peter L
    "VCR" fanns egentligen i tre varianter, VCR1500, VCR1700 och SVR.
    Att säga att V2000 inte existerar är lite hårt, jag har två spelare som verkligen finns och fungerar. (Upplösning på V2000 är ca 260-270 linjer, vilket gör att man kan spela in texttv med bra band.) Däremot kanske CVC kan sägas vara utdött, det är inte ens med i listan.
    Angående HDCAM så är vertikalupplösning och pixelantal ihopblandat. Att säga att bilden lagras som 1920x1080 betyder inte att man får en upplösning på varken 1080 eller 1920 i verktikala linjer, som ju är mätetalet för analoga systemet.
    DV/DVD i "Pal"-utförande sparar ju bilden som 720x576 pxl, men i själva verket är upplösningen i vertikala linjer maximalt ca 540 linjer.
    Blanda inte ihop äpplen och päron när det gäller tillgängliga bildpunker vs upplösning!
  6. mattias
    det finns faktiskt vhs-spelare som kan spela svhs-band, tvärt om mot vad ni skriver i artikeln. det var allt. mycket bra översikt annars. tack för det.
  7. Peter @ Voodoo Film
    Mattias: En VHS-bandspelare kan spela SVHS-band under förutsättning att en normal VHS-inspelning har skett på bandet. Det går dock inte köra ett band i SVHS-format på en vanlig VHS-bandspelare.

    Angående de andra kommentarerna kommer det att redas ut inom den nya versionen av Voodoo Film. När den kommer visas på förstasidan.
  8. Anonym
    Ett litet fel: Ljudet på en DVD är inte samplat 44,1 kHz utan 48kHz.
  9. Akira
    När du pratar om upplösning i artikeln, ex digibeta:
    850 linjer, menar du då den horisontella upplösningen? Den vertikala är väl konstant på 625 i PAL-systemet, eller är jag ute och cyklar?
  10. Ulf Svensson
    Hejsan! Jag har en fråga, finns det en adapter för att spela 8mm videokassetband i VHS spelare? Tack för svar och Gott Nytt År
    MVH Ulf Svensson
  11. Lars
    Finns det verkligen inget digital format idag som kanske kan utgöra ett alternativ för 32 mm idag?
    Tack för en bra artikel i övrigt
    1 gillar detta
  12. Fredrik
    Hej,
    Jag har några inspelningar från min barndom på video-2000.
    Vet någon var jag kan få kopierat över dessa band till vhs/dvd?

    mvh Fredrik
  13. Anders
    Vad är då formatet AVCHD ?
  14. Daniel
    Ställer samma fråga som Ulf:
    Hejsan! Jag har en fråga, finns det en adapter för att spela 8mm/ Video Hi8 videokassetband i VHS spelare? Tack för svar och Gott Nytt År
    MVH Daniel
  15. Johan
    Tjen Mors

    Ställer samma fråga som många andra, min far har en massa band på high8 eller video 8, finns det någon möjlighet att köpa en adapter och kanske föra över innehållet tilldator eller dvd, tacksam för svar

    MVH
    Johan
  16. Caj Olsson
    Hej! Tack för den fina sammanställningen ovan.
    Jag har ett problem som jag undrar om ni kan lösa åt mig.
    Jag har en del S-VHS-C band som jag vill digitalisera.
    Har en bra avspelare men, med en "Grabber" blir bilder rörig i överkanten på bilden på datorns mjukvara.Detta har inget med spelaren att göra då bilden är fin när jag kopplar in en TV på spelaren.

    Kan det vara att "Grabbern" är för simpel??Den är köpt på Deltaco för 400:-.
    Är det bättre satsa på en Pinnacle movie box för att få till det??
    Eller om det finns någon annan "Grabber" som klarar detta....
    MVH
    Caj Olsson
  17. Malin
    Hej!
    Nån som har tips på hur/var man kan föra över från DVD (PAL) till DigiBeta, Beta SP eller HDCAM?

    /Malin
  18. Rikard
    Vad hette de stora video CD skivorna som fanns i USA ett tag?
  19. Hans Jonsson
    Någon som vet hur man kan få följande svart-vita gamla videokassett överförd överförd till något modernt media:

    1976 Sanyo VTC-7100 V-Cord 1 B/W Portapack VCR
Skriv kommentar