Kortfilmen visade framfötterna
"The big snit" av Richard Condie, som visades under filmfestivalen.

Kortfilmen visade framfötterna

Kortfilmen får ofta stå i skuggan av långfilmen. Men under veckan som gick riktades många blickar mot den sällan påkostade och inte ofta visade genren inom film, som enligt reglerna inte får vara längre än 60 minuter. Det var Uppsala internationella kortfilmfestival som för 26:e året ägde rum.

Det är tydligt att kortfilmen lever ett helt annat liv än långfilmen. Den visas till exempel i princip bara på filmfestivaler och på tv, och under senare tid på internet.

- Många tror att det bara är nybörjare som sysslar med kortfilm, säger Niclas Gillberg, festivalchef sedan fyra år tillbaka.

Den kostar ofta inte så mycket att producera och får inte heller så stora intäkter vid visningar. Men så finns det festivaler där kortfilmen får allt utrymme. En av flera är Uppsala internationella kortfilmfestival.

- Men, fortsätter Niclas för att slå hål på myten, vi är noga med att lyfta fram film som görs av professionella. Vissa regissörer, som John Smith, jobbar med kortfilm som sin huvudsysselsättning.

Det finns många myter kring kortfilmen, som till exempel att filmerna över lag är konstiga eller att det är en filmgenre för amatörer.

Under festivalveckan visas 379 filmer, alltifrån kanadensisk animation till filmen Maquina, en film om en ung tjej som får en mixer inopererad i underlivet.

Om kortfilm är konstig är nog en smaksak, men för den som är nyfiken finns flera forum att besöka, bland annat Open screen i Stockholm. Första torsdagen i månaden presenteras ny kortfilm i kulturhuset.

Skriv kommentar