Mer pengar till färre filmer gav färre biobesök

För två år sen bestämde filminstitutet att dela ut mer pengar till färre filmer. Tanken var att höja kvaliteten och undvika svikande publik trots fler filmer, underfinansiering och problemen med att få genomslag internationellt.

I ett pressmeddelande från filminstitutet skriver de att utvärderingen av filmåren 2007 till 2008 visar följande tendenser:

Stödnivån per projekt har ökat, från 22 % till 32 %, och antalet filmer som fått stöd har minskat kraftigt. Under 2007 och 2008 har 14 långfilmer per år fått stöd, att jämföra med 21 under 2006.

Trots färre filmer har den svenska marknadsandelen på bio inte sjunkit nämnvärt (PDF med preliminär statistik).

När det gäller kvalitet har 2008 i både media och inom filmbranschen utropats till det bästa svenska filmåret på länge och närvaron på de riktigt tunga festivalerna har varit stor.

Snittbetygen för svensk film i recensioner har också ökat. Under 2008 var svensk film med på samtliga så kallade A-festivaler och svensk film tog hem de tyngsta priserna på till exempel Tribeca- och Sundancefestivalerna.

– Vi har kommit en bra bit på vägen, men är inte framme vid de stödnivåer som är vårt mål. Man kan säga att de enskilda projekten inte längre är lika underfinansierade nu när vi fördelar på detta sätt – men filmen som helhet är det! Vi har enkelt för lite för att ge tillräckligt många rätt resurser. Under 2008 kunde vi med dessa nya rimligare stödnivåer bara gå in i 14 långfilmer. Smärtgränsen är nådd, säger Cissi Elwin, vd för Svenska filminstitutet.

Under 2008 såldes också till exempel fyra svenska långfilmer för biodistribution i USA och Frankrike. På filmfestivalen i Berlin i februari tävlar tio svenska filmer, vilket är ett nordiskt rekord.

Några av de farhågor som framfördes i samband med den nya strategin var att den skulle leda till en utslagning i filmbranschen och att den skulle göra det svårare för nya filmskapare att komma ifråga för stöd. Filminstitutet menar att antalet debutanter fortfarande är högt och att antalet bolag inte blivit färre.

En annan farhåga var att kvinnliga filmskapare skulle missgynnas i det nya stödsystemet. Ser man bara till bioutbudet stämmer den bilden, men det ser ljusare ut om man ser på de stöd som beviljats under 2008, och alltså kommer att ha premiär framöver. Filmavtalets jämställdhetsmål (minst 40 % till endera könet) är dock inte uppnått.

– Vi ville bevisa att det finns ett självklart samband mellan kvalitet och pengar. Nu har svenska filmmakare bevisat sig. 2008 var ett fantastiskt filmår. Det är inte begåvningen, idéerna eller kunnandet som saknas i svensk film. Det är pengar. Om vi ska kunna fortsätta bygga vidare på den framgång vi nu ser måste det till väsentligt ökade resurser, fortsätter Elwin.

Statistik för 2008
Antal biobesök: 15,16 miljoner (en ökning med 236 000 besök).
Svensk marknadsandel: 20 % (21,6 % år 2007).
Antal sålda biljetter till svensk film: 3,2 miljoner.
Årets mest sedda film: Mamma Mia! (1 889 291 besök).
Årets mest sedda svenska film: Arn – Tempelriddaren (552 932 besök).

5 kommentarer

  1. erik
    Inte så konstigt när dem flesta av våra filmer är riktigt dåliga. Visst fanns det guldkorn i år men fortfarande inget som verkligen stod ut. Dags att rensa bort alla dramaten skådisar och köra in lite nya FILM skådisar som inte drar ut repliker som om dem stog på en teaterscen. Fy fan för våra uttjatade svenska skådespelare ( Micke Persbrand m.m).

    Sluta ge filmstöd till Colin Nutley till att börja med. Och roller till hans fru.

    Jag går inte med på att svensk film måste vara dålig. Nästan så man börjar skriva ett manus själv som har lite hjärna och intressanta konflikter. Svensk film greppar inte någon pga att dramaturgin är så jävla svag att man går ifrån opåverkad. En film ska få en att tänka. Inte försöka psykiskt döda den stackars åskådaren av trisstess. Nej för fan det enda svensk film behöver är stake.

    Gissa varför alla våra talanger har dragit till USA? -.-
  2. Richard
    Att Arn-filmerna fått ens ett par öre är ju katastrof, men jag är imponerad över att man i alla fall lyckats få fram en så fantastisk film som "De ofrivilliga", "Maria Larssons eviga ögonblick" verkar ju faktiskt sevärd också (har ej sett). Kommer inte ihåg när jag såg en så bra svensk film senast, även "Låt den rätte..." var ju schysst gjord. Med tanke på att boken var sjukt bra och svenska filmmakare normalt brukar ta chansen och sabba filmatiseringar på bra böcker så är jag imponerad.

    Men generellt är det mycket med svensk film som är uselt - självklart manus/story och dialog (my god, dialogen i vissa filmer alltså!) men också klippning och röda trådar har filmfolket problem med verkar det som. Berättelser finns ju, det har ju kommit en del svinbra böcker på sistone, och talang verkar finnas ibland i alla fall - jag tror också att det är just stake som behövs, stake att våga göra nya saker med nya skådisar/ansikten!
  3. Erik Hanzon
    "Vi ville bevisa att det finns ett självklart samband mellan kvalitet och pengar. Nu har svenska filmmakare bevisat sig. 2008 var ett fantastiskt filmår. Det är inte begåvningen, idéerna eller kunnandet som saknas i svensk film. Det är pengar. Om vi ska kunna fortsätta bygga vidare på den framgång vi nu ser måste det till väsentligt ökade resurser" - Cissi Elwin

    Håller inte med om ett enda ord. Det som saknas är fräscht tänkande. Låt riktiga filmskapare (det heter inte "filmmakare") göra riktiga filmer, så kommer pengarna.
  4. Maria
    Rubriken "Mer pengar till färre filmer gav färre biobesök" rimmar inte med statistikutdraget "Antal biobesök: 15,16 miljoner (en ökning med 236 000 besök)". Har det blivit färre eller fler biobesök?
  5. Peter Dahlgren
    @Maria:

    Biobesöken har ökat mellan 2007-2008.

    Biobesöken har däremot minskat under den perioden som satsningen "mer pengar till färre filmer" införts. För 2006 var högre än både 2007 och 2008.
Skriv kommentar