De 5 bästa tipsen för din showreel

2 min

En showreel kan vara en språngbräda till en givande karriär i film- eller TV-branschen. Det finns många möjligheter för filmare, regissörer, fotografer och filmklippare att göra ett bestående intryck på viktiga personer för att få det perfekta jobbet. Men vad utmärker en bra showreel?

Showreel

En showreel är en kort reklamfilm som ska marknadsföra för som filmare (kallas också demo reel). Det är filmarens motsvarighet till konstnärens portfolio. Vare sig du är regissör eller fotograf kan du använda showreelen för att visa potentiella arbetsgivare vad du har gjort tidigare. Du behöver inte nödvändigtvis ta sådant som du har gjort tidigare, utan du kan spela in nytt fräscht material för din showreel. Det viktigaste är att den som tittar på din showreel ser vad du går för.

En framgångsrik showreel visar upp din personlighet genom att visa dina bästa prestationer. Här är några viktiga saker att tänka på när du sätter ihop din showreel:

 1. Bra anslag. Se till att du börjar showreelen med ett kraftigt anslag. Vanligtvis tittar agenter eller producenter bara på de första sekunderna av en showreel och stänger av om de inte är imponerade. Ge dem därför något spännande att titta på de första sekunderna.
 2. Visa bredd. Visa dem ett stort axplock av ditt arbete. Visa inte bara action, utan visa drama, skräck och komedi. Det visar att du kan anpassa dig efter genrer och mångsidigheten kan mycket väl leda till jobbtillfällen.
 3. Håll det kort. Gör din showreel kort och kärnfull. En producent eller agent vill inte ha en kortfilm att titta på. Det de vill se är din erfarenhet för att kunna avgöra vad du har arbetet med tidigare. Den bör inte vara mer än tre, fyra minuter lång. Om producenten vill se mer av vad de gjort kan de alltid besöka din hemsida (för du har väl en?) eller kontakta dig för att be om mer prover.
 4. Synliga kontaktuppgifter. Gör dina kontaktuppgifter väl synliga i din showreel, både i början och i slutet. Om din video får vingar (vilket du hoppas på) kommer den som upptäcker din video ha lätt att kontakta dig. Se till att det är enkelt att skriva ned din kontaktinformation eller ta sig till din webbplats.
 5. Skicka med resumé. Om du skickar din showreel till en potentiell arbetsgivare bör du också skicka med en kort resumé eller cv av de arbeten du har gjort tidigare. Tänk på att återigen hålla det kort.

Och du, glöm inte att allt handlar om det första intrycket. Så gör bra ifrån dig och lägg mycket tid på de första sekunderna!

Exempel från YouTube


Vad tycker du om artikeln?
50
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

2 kommentarer

 1. Adam
  tre, fyra minuter är för långt. bättre med ännu kortare och försök att ta från så många olika projekt som möjligt helst inte två snuttar från samma film eller iallfall Scen.
 2. indD
  Adam:
  De har redan nämnt det om du läser igenom igen.
  "Den bör inte vara mer än tre, fyra minuter lång"
Skriv kommentar