Så klipper du en filmtrailer

3 min

En trailer är en liten kortfilm från ett tiotal sekunder till ett par minuter som ska göra reklam och ge smakprov för en kommande film. Namnet trailer kommer sig av att den ursprungligen visades efter biografens huvudprogram.

Tre olika typer av trailers

När man talar om trailers brukar man dela upp dem i tre grupper, nämligen treaser, trailer samt promotiontrailer.

Teaser

Teasern är den kortaste av dem alla (10 till 30 sekunder) och innehåller bilder ur den kommande filmen utan att tala om vad den egentligen handlar om. Med få väl valda bilder ska den ge mersmak, "teasa", och få publiken att vilja se mer av den riktiga filmen. Actionfilmer har nästan uteslutande explosioner, vapen, biljakter och bilkrascher för att attrahera publiken. Vissa teasers kan ibland innehålla andra bilder än vad som spelades in vid inspelningen. Av ekonomiska skäl är teasern den mest använda vad gäller marknadsföring via TV.

Trailer

Den mest vanliga trailern av dem alla är just trailern. Här berättas handlingen med några repliker, nyckelbilder och eventuellt en speaker. Trailern brukar vara mellan drygt 30 till 60 sekunder lång.

Promotiontrailer

I promotiontrailern, eller promo-trailer som den också kallas, är historien inte lika komprimerad, utan berättar mer om filmens karaktärer och mål. Promotiontrailer ställer också högre krav på både filmaren och tittaren. Filmaren måste försöka få till en kortfilm av en långfilm och samtidigt inte visa för mycket. Tittaren måste å andra sidan koncentrera sig betydligt mer än vad de måste göra vid en teaser och är därför vanligen placerad innan hyrfilmen eller innan biofilmen. Längden kan vara allt från en minut och längre.

Det är vanligt att man gör alla tre typerna av trailers för att passa olika medium. Vanligtvis brukar teasers vara populära på internet och TV eftersom tittaren lätt klickar eller zappar sig vidare. Biografer kör vanligtvis promotiontrailers eftersom tittarna betalt för att se huvudfilmen, och det finns därför ingen risk för att de lämnar biografen.

Målgrupp

Beroende på målgruppen kommer också trailern att utformas för dem. Gör du en actionfilm för ungdomar kan du inte i trailern i stället klippa ihop en dramatisk berättelse mellan det älskade paret som också ingår i historien. Det gäller att presentera en huvudkonflikt för tittaren som förhoppningsvis undrar hur det skall gå för huvudkaraktären.

Beroende på vilken typ av film du gör trailer av, bör man även klippa den i samma stil. En actionfilm gör sig bäst med snabb klippning och mycket musik och ljudeffekter. En kärleksfilm, däremot, använder oftast övertoningar med lugn och harmonsik musik. Ungdomar är också bättra lämpade för ett snabbare klippningstempo än äldre.

Trailerns uppbyggnad

Grunden för en trailer är att inte visa allt, eller hur scenerna avrundas. En trailer för en skräckis får inte avslöja att hela scoutkåren dör på slutet - då mister man spänningen för hur det skall gå med dem. Huvudrollsinnehavarna skall befinna sig i en situation där de är tvugna att agera. Men publiken skall inte få veta hur det går, utan att se den riktiga filmen.

Det kan ibland verka som om trailers bara innehåller "häftiga" bilder, men så är det självfallet inte. En bra trailer ska vara uppbyggd som en film med början och slut. Det finns inga genvägar. Därför måste man även kunna den klassiska dramaturgin som beskriver hur en dramatisk film är uppbyggd, och då givetvis komprimera historien hårt för att lyckas föra fram sin berättelse på ynka halvminuten.

I första hand bör du förklara allt med bilder, men när inte detta räcker till för att berätta filmens huvudkonflikt eller tema kan man ta till speakertext - inte tidigare. Det är en bra grundregel som hjälper dig att utnyttja mediets fördelar. Och sedan får vi ju naturligtvis inte glömma den obligatoriska texten "Coming soon - to a theatre near you", fast på svenska då förstås.

Ett exempel på en trailer, som dessutom visar hur en trailer kan vara uppbyggd, är Liftarens guide till galaxen som du kan se i videoklippet nedan:


Vad tycker du om artikeln?
25
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

Skriv kommentar