Hur går jag vidare med mitt manus?

Jag har följt era råd om hur man skriver ett manus och har nu ett grovmanus klart. I och med att jag inte alls är insatt i filmbranchen undrar jag nu hur jag går vidare. Jag skulle vilja att någon kunnig "rättade" manuset och gärna tipsade om förbättringar innan jag kastar mig över den för första omarbetningen. Vem gör sånt? Och sedan, i och med att jag inte hade tänkt filma själv, vart skickar jag den sedan? Är det till filmbolag eller direkt till regissörer eller? Hur mycket är ett bra filmmanus värt?


Det första du bör göra är att kontakta ett resurscentrum som finns i din närhet. Om du inte vet vilka det är så kan du titta på våra adresser och därefter på regionala resurscentrum.

På alla resurscentrum finns det något form av grupp som läser filmansökningar och dess manus. De kan ge råd om hur man ska gå vidare med filmprojektet och dess manus. Där kan man också oftast få hjälp med manusutveckling och ett fungerande bollplank.

Om man har ett riktigt stort projekt och inte vill gå till finansiärer direkt, exempelvis resurscentrum, Svenska filminstitutet, Sveriges Television eller produktionsbolag, så kan man söka kontakt med etablerade manusförfattare. Många av dem tar sig an andra manusförfattares manus av ren nyfikenhet.

Manusförfattare och andra filmarbetare når du genom Filmarbetarkatalogen som kan köpas på smultronstallet.com.
Vad tycker du om svaret?

1 svar

  1. Jan Dexhake
    Om ni skickar mig er E-postadress, så skickar jag er mitt Manus.
    (Det är en bok om mitt Liv på omkring 50 sidor.)

    Med vänlig hälsning, Jan
Skriv ett eget svar