Hur gör jag om mina gamla videofilmer till digital video?

Jag undrar om det är möjligt att göra om mina gamla videofilmer till digital video. Hur gör man i så fall?


För att göra om videofilmer som ligger på ett analog format som t ex VHS behöver du antingen ett videoredigeringskort, eller ett grafikkort med TV-ingång. Jag rekommenderar inte det sistnämnda, eftersom den tar emot signalen från antennsladden (RF-sladd), vilket ger dålig kvalité eftersom färger och ljussignalerna är sammansatta. Dock brukar grafikkorten vara billigare.
Videoredigeringskorten delar upp signalen (så kallad S-video eller Y/C komponentvideo för att vara riktigt exakt) och ger en bättre återgivning vid kopiering. Det förutsätter naturligtvis att din videobandspelare har kontakter för detta.

När du köpt ett videoredigeringskort pluggar du in kontakterna i den och spelar in videon på hårddisken. Om det inte medföljer något program med redigeringskortet, så finns det ett gratisprogram som heter Virtual Dub (www.virtualdub.org). Programmet kan även användas tillsammans med grafikkort med TV-ingångar.

Sedan spelar du upp videofilmen i videobandspelaren och spelar in den på hårddisken via programmet. Nu är det ju så att okomprimerad video tar ganska mycket plats, och det är kanske inte nödvändigt att ha materialet i full upplösning. Då kan du överväga att komprimera den till VCD-skivor, alltså Video CD, som är en föregångare till DVD:n. Programmet TMPG Encoder (www.tmpgenc.net) fixar första steget i den processen och komprimerar videomaterialet till MPEG1.

Därefter tar du ditt bränningsprogram och bränner ut den som VCD. Du kan då titta på den i din vanliga CD-spelare samt i din DVD-spelare (om du har någon förstås). Vill du inte bränna ned den på skiva går det även utmärkt att ha kvar den komprimerade MPEG1-filen på hårddisken.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar