Ta ut stillbilder från videoklipp?

Jag har videofilmat en hel del när jag har snowboardat. Nu skulle jag vilja stoppa vissa bilder i videofilmen och lägga ut på min hemsida. Hur gör jag detta? Kan jag få in filmen i datorn på något sätt?


För att tanka in videobilder i datorn kan man göra det på två olika sätt (gränssnitt): Det första är att man använder FireWire, som skickar materialet från ett DV-band in i datorn. Det andra är att använda ett analogt videokort om du arbetar med S-VHS eller liknande. Det förstnämnda är att föredra eftersom du slipper att skaffa ett extra videokort som du installerar i datorn, men det förutsätter att du har en nyare dator som har en FireWire-ingång (kallas också IEEE 1394 eller iLink om man har produkter från Sony) samt ditt material på DV-band.

Sedan, när du ska ta ut stillbilderna från videoklippet, kan du använda redigeringsprogrammets inbyggda exportera-funktion (finns i nästan alla icke-linjära redigeringar) och spara som JPEG eller annat önskat format.

Har du inget redigeringsprogram kan du ladda ned ett demo som funkar i normalt 30 dagar på exempelvis www.download.com och sök efter "video edit" eller liknande. Annars kan en demoversion Adobe Premiere duga alldeles utmärkt till ändamålet (eller Windows XPs egna videoredigeringsprogram).
Vad tycker du om svaret?

1 svar

  1. Terry Engström
    Många bra frågor och ytterst bra svar, men trafiken verkar härstamma från 2001-2002.
    Mycket har hänt tekniskt och prismässigt sedan dess. Har det helt enkelt inte varit några nya frågor och svar sedan dess?
Skriv ett eget svar