Hur används den blå "duken"?

Jag har många gånger sett bakom kulisserna på filmer om att de använder sig av en blå duk. Hur fungerar den?


Den blå duken som man sätter upp används för att frilägga motiven från bakgrunden. Låt säga att du vill att någon ska flyga. Då kan man placera en person framför en blå fond och sedan, om man jobbar med live-sänding, "keya" bort den blåa färgen i en bildmixer. Det är så man gör värdeleksrapporter.

Ett annat sätt är att keya bort den i efterhand. Det kan man antingen göra genom att mattelägga negativet (om man jobbar med film), men det är en extremt tidsödande process. Vanligare är att man laddar in sekvenserna i en redigeringsstation och utför processen där.

Tekniken kallas chroma-key och fungerar som så att den färg i bilden, tas bort och ersätts av en annan.

I digitalsammanhang får varje färg ett nummer och då är det ju inga problem att keya bort den blå färgen. Visserligen kan det uppkomma färgvariationer, t.ex. att ena sidan av duken är mörkare än den andra. Detta kan ställa till med problem om det är frågan om för stora skillnader. Det gäller att ljussätta duken rätt.

Anledningen till att färgen är blå är att vår hud består av både röd och grön färg, men mycket lite av blått. Dessutom är blått en färg med mycket litet tonomfång vilket gör den lättare att keya bort.

Men det finns ju grönar skärmar också? Ja, men ibland måste kanske skådespelaren ha på sig en blå tröja, och hur skulle det se ut om hela överkroppen försvann på filmen? Dessutom är exempelvis digitalkameror mer känsliga för den gröna färgen än exmpelvis blått. Det gör den bättre att använda i chroma-key sammanhang.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar