Hur blanda färg och svartvitt?

Jag funderar hur man gör om filmen ska vara svartvit, men vissa delar (som till exempel blod) ska vara rött? Har Adobe Premiere Pro, går det att fixa med det programmet?


Med hjälp av color correction kan du manipulera färgerna till dina produktioner. Detta är något som man bör - eller rättare sagt ska - göra när man klippt färdigt filmen. Att matcha färgerna mellan de olika scenerna och bilderna är en väsentlig del av efterarbetet och något som man alltid bör lägga ned tid på.

Det är oundvikligt att få skiftande färger på sitt inspelade exteriör-material. När man filmar en scen under flera utspridda dagar kommer solen, molnen och omgivningen att påverka ljuset och dess färg. Med hjälp av color correction ser du till att matcha alla bilder som läggs ihop inom scenen.

Givetvis kan du även utföra specialeffekter med color correction. Ett välkänt exempel är Steven Spielbergs Schindlers List (1993) där en liten flicka går omkring i en rödbrun jacka i en annars svartvit sekvens. Det är ett bra sätt att framhäva detaljer som är viktiga i berättelsen.

Flera program, inklusive Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro och förstås Avids mjukvara har avancerade kontroller för color correction. Oftast är det bara att välja en färg med en pipett så utförs effekten automatiskt eftersom det trots allt är en ganska vanlig effekt.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar