Hur arbetar en bildingenjör - bing?

Jag skulle vilja veta hur man arbetar som "bing" i OB-sammanhang. Eller egentligen mer vad som gäller, eller är standarden, för videosignaler. Var ska svartnivån ligga, vad är en "normal" bländare att ligga på, hur använder jag balken, hur använder jag vector/vågform-skåpet etc.


En bildingenjör, eller bing som det populärt kallas, ansvarar för den tekniska kvalitén på sändningen eller bandningen. I det ingår allt från att justera kamerornas färgbalans, kontrast och exponering. Det krävs mycket erfarenhet och stort intresse för teknik för att arbeta med detta.

Som bing kan man även sköta videobandspelare och utföra enklare redigeringar samt i vissa fall underhålla den tekniken som finns. Man samarbetar tätt intill bildproducenten och i princip alla som kan påverka innehållet i bilden; regissörer, ljussättare, sminkörer, kostymassistenter och dekorarbetare.

Bingen kan också vara ihopslaget med yrken som TOM (Technical Operations Manager) eller bildmixertekniker. För att arbeta som detta krävs oftast en teleteknisk utbildning eller motsvarande. Detta kan man få genom att gå Elprogrammt på gymnasiet, inriktning elektronik.

Specifika frågor som vilken bländare man ska ställa kameran på är svårt att säga, det beror på förutsättningarna på plats. Om det vore så enkelt som att sätta kameran på bländare f5,6 och sedan börja banda så vore bingens arbete överflödigt. Det kräver en blandning av erfarenhet, kunskap och fantasi för nya lösningar.

Övriga frågor hänvisar jag till andra hemsidor som mer ingående beskriver samtliga förfaranden. Dock är sidorna på engelska.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar