Hur gör jag om min berättelse till ett manus?

Jag är en kille som gillar att skriva korta berättelser på 30-50 sidor! Sen undrar jag hur jag ska gå till väga för att göra ett manus av det?


Först och främst måste jag börja med att konstatera att manus inte liknar någon annan berättelse i skriftlig form. Ett manus är en form av instruktion för hur man ska berätta med bilder - precis som en ritning är för ett hus. Ett manus är ingen berättelse i sig även om berättelsen måste finnas där.

Dessutom är manusskrivandet en form av process som aldrig slutar. När du väl avslutat din första version betyder det inte att manuset är färdigt och dags att spela in filmen. Tvärtom kommer producenter (om du nu söker stöd till filmen) att ifrågasätta och ändra på det mesta. När du har skrivit ett tiotal versioner av samma manus börjar det oftast bli aktuellt med inspelning.

En bra grund att börja med är att läsa igenom filmskolan på Voodoo Film. Där hittar du två artiklar om filmmanus. Del ett: Filmmanusets innehåll och del två: Filmmanusets struktur.

Därefter, när du skrivit ditt manus, kan du publicera det i vårt manusforum för att få kritik. Där finns också ett forum för att prata om manusskrivandet i allmänhet, och mycket mer.
Vad tycker du om svaret?
2
Skriv ett eget svar