Hur skriver man ett riktigt bra manus?

Jag har en riktig stor grej på gång i min hjärna. En action idé. Men jag vill gärna skriva den till ett manus och sen försöka få något filmbolag till hjälp, kanske ni får se den. Men jag vill inte sumpa den chansen och bara släppa taget. Det känns ungefär som att släppa min morsa nedför en klippa. Hur skriver man ett bra manus så att ett filmbolag vill göra en film av den? Hur skriver man, på vilket sätt lägger man upp det?


Om det skulle finnas ett svar i stil med "så här gör du..." så skulle det bara finnas bra filmer på biograferna i dag.

Men generellt sett, för att skriva ett bra filmmanus krävs det kunskap om ämnet man skriver om, en nära relation till sina karaktärer och ett bra skrivsätt. När det gäller det sistnämnda så är det i princip bara att följa formatreglerna och skriva på.

Men man måste också få ett flyt i berättelsen. Även om filmen ska upp på vita duken så måste man ju fortfarande kunna läsa manuset, inte sant? Ett välskrivet manus har absolut större chans än ett som är tarvligt hopsatt, även om berättelsen är densamma.

Skriv om och om igen...
En annan sak som man måste inse är att ett filmmanus aldrig blir riktigt färdigt. Att skriva manus handlar om att skriva om och om igen.

När du är klar med första versionen så ska du inte lämna in det till en filmkonsulent eller filmproducent. Tvärtom ska du ge det till några vänner som kan läsa det och ge sina åsikter om manuset. Din första version är garanterat full med fel och kräver omskrivning.

Ett tips är att ladda upp ditt manus i forumet på Voodoo Film. Där kan vem som helst läsa och kommentera det. Ett sätt att få värdefull kritik innan man går vidare med manuset.

Först när du har kommit upp i åtta, nio versioner kan det vara en idé att ens börja tänka tanken på att lämna det vidare till en producent eller konsulent. Och ditt manus kommer att vara mycket olikt från första versionen. Du lär även se din egen utveckling genom alla versionerna.

Motorsågen är din vän
I din första version av manuset kommer du att ha scener som är för långa, börjar för tidigt eller helt enkelt inte passar in. Då är det bara att ta fram motorsågen och påbörja massakern. Det som inte passar in eller behövs ska följdaktligen inte vara med - punkt slut.

Gör din historia ännu tajtare. Konflikten om mannen som lämnar sin fru kan kryddas med att mannen tar med sig barnen. Om vi dessutom får reda på att frun inte alls var otrogen blir insatsen mycket högre! Om det ska hända någonting måste det vara rejält, men inte överdrivet.

Till sist
Men nej, det finns inga konkreta råd. Skriv, läs och analysera objektivt, och skriv om. Upprepa det ett antal gånger och följ formatreglerna slaviskt. Titta på film och försök hitta var de olika akterna börjar, var vändpunkten ligger och varför de lyckas skapa spänning. Läs manus från andra och låt dig inspireras - men sno inte!

Lycka till!
Vad tycker du om svaret?
3

3 svar

 1. Joel
  Tack doma råd behövde jag
 2. elin
  hej hej
  vi är två tjejer som behöver lite hjälp om att skapa en film och den ska handla om deckare och vi såg nyss en film om det och blev intresserade och vi vill gärna komma på ett bra manus vi har kommit på namnen men hur ska man kunna göra ett helt manus som man ska kunna filma och visa sedan för andra?

  tack alla råd vi fick om vi nu får svar :)
 3. arevik
  ok tack för att du visade hur man skriver ett manus.
Skriv ett eget svar