Behöver jag grafikkort när jag har FireWire?

Kvittar grafikkortet helt om man använder FireWire för att föra över film till datorn? Om inte, vad bör man då ha för kompletterande grafikkort?


Det är viktigt att skilja på två saker: överföring av data och överföring av video.

Överföring av data
FireWire är ett protokoll för överföring av data. Protokollets standard heter IEEE 1394 för att vara exakt. Visst låter det upphetsande? Jo, det tycker jag också.

Ett protokoll är en dators sätt att prata. Om en dator och en videokamera har anslutningar för FireWire kan de prata med varandra, vilket praktiskt innebär att de skickar data till varandra.

FireWire har egentligen ingenting med video att göra. Som jag nämnde så överför man data med FireWire. Du kan alltså överföra din musik från datorn till din videokamera så länge som du har ett program som kan göra det.

Andra exempel på dataprotokoll är USB och DVI. De har alla samma uppgift (att skicka över data från punkt A till B) men gör det på olika sätt. Kameratillverkare har alltså fastnat för just FireWire eftersom det kan överföra mycket data på kort tid. Video tar ju som bekant mycket plats och då lämpar det sig väl med ett snabbt protokoll.

För att använda FireWire kan du behöva köpa ett speciellt kort till din dator, som kan ta emot signalen.

Överföring av video
Ett grafikkort är egentligen fel. Man ska skilja på videofångarkort och grafikkort. Ett videofångarkort använder du när du behöver överföra analog video från din kamera till din dator. Ett grafikkort däremot hjälper till att visa bilder från din dator på din bildskärm.

Det videofångarkortet gör, är att göra om din analoga videosignal till en digital videosignal, man brukar kalla det en A/D-omvandlare. Men kom ihåg att du tappar lite i kvalité varje gång en sådan omvandling görs.

Ett grafikkort med så kallad video-out har en D/A-omvandlare, som omvandlar den digitala bilden till en analog (alltså tvärtemot ett videofångarkort). Då kan du spela tillbaka den till kameran igen, förutsatt att kameran kan ta emot analoga signaler.

Så vad ska jag välja?
FireWire är ett protokoll för digital överföring av data. Bildkvalitén bibehålls hela vägen, oavsett hur många gånger du flyttar datan. Videofångarkort tar in analog video och gör om den till digital. Du förlorar alltså en generation i kopiering.

Använd alltid FireWire om möjligt. Då tappar du inte kvalité. Go digital all the way!
Vad tycker du om svaret?

2 svar

  1. Hans Andreasson
    Någon har berättat att vid redigering av film är det lämpligt att lägga filerna i en extern hårddisk för att spara datorns (bärbar) kapacitet, och att det då är lämpligt att överföra med eSATA. Stämmer detta?
  2. AR
    Det finns dock grafikkort SOM hjälper till att redigera (framförallt rendera videosekvenserna i realtid) digital videoredigering -som skickas via dator kamera med FireWire.

    /Andreas
Skriv ett eget svar