Får jag ta någon annans manus och skriva om?

Vi ska göra en film som projektarbete och har hittat ett manus, skriven av en annan person. Vi gillade grundidéen, men tyckte att det saknades känsla, hurmor och flyt. Så vi ändrade början och slutet samt några karaktärers namn och dialog. Nu känner sig den ursprungliga manusförfattaren kränkt och han vill inte att vi använder hans manus längre. Men har vi rätt att använda det ändå? Vi har gjort stora ändringar, så det är ju en nytolkning av hans grundidé. Men annars har vi väl ändå rätt att göra en film av den, i skolsyfte?


Det är den ursprunglige personen som har skrivit manuset och därför han som också har upphovsrätt för den. De ändringar som ni gör är däför att betrakta som ett upphovsrättsbrott. Det spelar egentligen ingen roll hur mycket ni ändrar, ni utgår fortfarande från samma manus.

Ni tycks ju ändå ha skrivit om en hel del så det skulle nog inte vara några problem att börja om från början. Att skriva ett nytt manus alltså. Idéer kan nämligen aldrig skyddas av upphovsrättslagen. Om ni har samma idé så kan ni båda göra ett manus utav den. Men ni får inte låna delar av varandas manus.

Att ni gör den i skolan har ingen betydelse. Där gäller samma regler som för övriga samhället.

Om ni skulle göra filmen privat och bara visa den för kompisar och föräldrar, kan ni använda manuset. Då kan ni i princip göra vad ni vill, men ni får aldrig visa den någonstans. Inte ens på Internet. Att göra film i skolan räknas dock inte som "privat".
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar