Risky business – utmanande och farliga filminspelningar

Det här evenemanget har redan varit.

Seminarium om hur filmare kan förbereda sig på det oförutsedda. Seminariet pågår klockan 13.00 till 14.15.

Vad gör du när säkerhetspolisen tar över din filminspelning? Vem ringer du när hela din filmutrustning fastnar i tullen? Vissa projekt har stora utmaningar utifrån faktorer som till exempel plats, ämne, politik och religion. Ibland kan en inspelning innebära livsfara för filmaren eller de medverkande. Hur avvägs riskerna mot värdet av att berätta historier från platser dit ingen media sänder journalister? Tack vare modiga filmare får vi ett betydligt rikare perspektiv på vår komplexa värld. Det är en nödvändig kugge i demokratin. Hur kan du som filmare förbereda dig för att minimera riskerna? En Guldbaggeprisad panel, ledd av journalisten Martin Schibbye, utbyter erfarenheter om utmaningar – och kommer med tips.

Hur ser den ekonomiska och juridiska planeringen ut? Vilka tillstånd krävs? Vad säger yttrandefriheten och andra organisationer? Var kan du som filmare vända dig om du vill ha hjälp? Vi frågar också panelen vad deras drivkraft är – vad är det som gör att de vågar utsätta sig för så komplicerade inspelningar? Varför brinner de för att berätta vissa historier och hur mycket vågar de utsätta sig för? Finns det en gräns?

I panelen:

Anna Eborn, Transnistra
Dokumentärfilmare. Anna erhöll i år en Guldbagge för bästa dokumentärfilm för Transnistra (2019), som hon både skrivit manus till och regisserat. Filmen var även Guldbaggenominerad till Bästa film och för Bästa klippning. Anna är utbildad på Dramatiska högskolans dokumentärlinje och har regisserat en rad kort- och långfilmsdokumentärer. Transnistra är en kompromisslös och vacker film om ungdom, kärlek och vänskap i den märkliga utbrytarrepubliken Transnistrien i östra Moldavien. Republiken erkänns inte av någon men har en egen valuta, en armé och en flagga med hammaren och skäran. Anna kommer dela med sig av sina erfarenheter av att spela in film i ett land som inte existerar förutom inom sina egna gränser, vilket bjudit på många utmaningar.

Mathilde Dedye, And Then We Danced
Producent som driver bolaget French Quarter Film tillsammans med Mattias Sandström, med fokus att producera banbrytande filmer. Hon är senast aktuell med And Then We Danced som fick Guldbaggar för Bästa film, Bästa manliga skådespelare, Bästa manus och Bästa foto. Mathilde har även producerat Puss (2010), Återträffen (2013) som erhöll Guldbaggar för bästa film och bästa manus samt Parning (2019). And Then We Danced skildrar ett danskompani i Georgien och handlar om förbjuden kärlek i ett homfobt samhälle. Filmen är inspelad i Georgien, ett av Europas mest homofobiska länder, vilket väckte stor uppståndelse. Teamet fick ha livvakter och tog emot en rad hot. Under filmpremiären i Tbilisi utbröt våldsamma protester. Mathilde berättar om de svårigheter inspelningen och teamet utsattes för och hur man hanterade situationen.

Nima Sarvestani, De som sa nej
Regissör, journalist och dokumentärfilmare. Född i Shiraz, Iran och kom 1984 till Sverige. Hans dokumentärfilm Frihet bakom galler (2012) nominerades till en Guldbagge för Bästa dokumentär och prisades med en Emmy 2014. De som sa nej (2014) är en film som skildrar de massmord på unga politiska aktivister som skedde i iranska fängelser sommaren 1998. Över 3800 människor avrättades i tysthet under 26 dagar, något som regimen lyckades hemlighålla för allmänheten i 25 år. Det tog över tio år innan Nima lyckades samla ihop fakta och bevis för att göra filmen och avslöja massmorden för allmänhet, något som förstås inte var riskfritt. Andra filmer i urval: Naken och vind (2002), Gäst hos den döda mannen (2003), Rea på njure (2006), On The Border Of Desperation (2008), Jag var värd 50 lamm (2010), Systrar bakom galler (2016) och Stronger Than a Bullet (2017).

Martin Schibbye, moderator
Journalist, känd för sitt arbete som utrikesreporter har rapporterat i många år från främst syd- och sydostasien för en rad svenska dagstidningar och magasin. Efter ett reportageuppdrag i Etiopien om de övergrepp som pågick med kopplingar till oljeföretaget Lundin Petroleums verksamhet i regionen greps han och tillbringade 438 dagar i fängelse. Boken 438 dagar, som också har filmatiserats, skildrade hela denna händelse. I dag driver han reportagesajten Blankspot och gav i fjol ut böckerna Jakten på Dawit och säkerhetshandboken Kom Levande hem.

Seminariet sker online på mötestjänsten Zoom och är helt kostnadsfritt, men kräver anmälan först.

Länk till seminariet skickas ut dagen innan.

Vad:Risky business – utmanande och farliga filminspelningar
När:kl 13.00 torsdag 28 maj 2020
Plats:
Online
Hemsida:https://www.filminstitutet.se/sv/se-och-samtala...
Arrangör:Svenska filminstitutet Läs mer om arrangör
Annons

SF Anytime - hyr och se film

SF Anytime har de nyaste filmerna först! Ingen medlemsavgift, ingen abonnemangskostnad, ingen bindningstid. Du betalar endast för det du tittar på.

Kolla på webben, din smart-TV, iOS, Andriod eller Chromecast.