10 anledningar varför du inte ska gå på filmskola

Varje ung filmare frågar sig samma sak i livet: ska jag gå på filmskola? Kommer jag att bli en bättre filmare eller bara slösa pengar? Bloggen DV Guru har listat tio anledningar till varför du inte ska gå på filmskola, bland annat på grund av internet, digital video och att du lika gärna kan lära dig genom att öva.

9 kommentarer

 1. Bleckert
  Håller inte med! i sverige är det inte lika dyrt som i andra länder och vissa saker är oerhört svåra att lära sig om man inte pluggar! visst "you cant teach art" är väll till en viss del sant men man kan ju lära sig teknikerna! Linjen jag läser på (filmproducentlinjen vid högskolanväst) får vi lära oss massor som det skulle ta 10 år att lära sig på egen hand! att göra proffisionell film är så oehört mycket mer än att ta en dvkamera och en bygglampa och dra ut och filma!
  1 gillar detta
 2. Anonym
  + genom en filmskola kan man lättare få kontakter inom filmens värld. Just nu pluggar jag en lite filmutbildning var tredje helg som 4 resurscentrum för film styr och sköter och jag kan säga som så att bara efter några ynka gånger har jag redan mött flera proffesionella filmskapare inom den svenska filmvärlden och jag säger som så att det ger mycket. Man får bra tips och man knyter kontaker. Det är sånt som inte alltid är lika lätt att ordna på egen hand - det är oftast inte gratis då heller. Så jag är helt säker att i framtiden kommer jag söka till en riktig filmutbildning...

  Men självklart "övning ger färdighet" och det enda som i längden ger något men filmutbildningar kan vara en riktigt bra skjuts på vägen...
 3. carbe
  Äh, varför skall man gå på filmskola när man kan lära sig här på Voodoo Film? :P
 4. Anonym
  Jag pluggar just nu Film/TV på Kalix folkhögskola
  och bara stämmningen att dygnet runt leva med människor
  som brinner för samma sak som du själv är helt ovärderligt.

  Vidare håller jag med tidigare kommentarer om att man
  lättare skaffar kontakter, du har dessutom flera handledare
  som hjälper dej och flera gästföreläsare som du förmodligen
  inte skull haft om du bestämt dej för att lära dej själv.

  Enligt mej är det helt klart värt pengarna att skaffa sej en grundutbildning inam man kastar sej in i filmbranchen.

  Tack för ordet!
 5. Quest
  Håller absolut inte med dvguru... Handledningen och föreläsningar av personer i branchen är ovärdeliga. Dessutom är det mer lärorikt att filma produktioner med utrustning för en halv miljon kronor (hmi lampor och bra kameror mm...) än att ge sig ut och viffta med semesterkameran.

  Svenska film och TV högskolor har resurser, både vad det gäller utrustning och lärare.
 6. sound_front
  Skit snack! Men mycket stämmer ändå!-? Alltså, Många av mina "idoler" har gått någon form av film utbildning. Och varför skulle jag göra som dom ändå? jag gör det som känns rätt för mig. Och digital video har revolutionerat, visst men visst fan måste du ändå arbetat med 35 eller 16mm om du vill jobba som (film fotograf) du kan inte hoppa från DV till A, B eller C fotograf på en långfilm! två olika världar! & analog film är långt ifrån död! youtube & "underground film" ger dig sällan mer film! sjukt bra att kunna nå ut! men det är bara ett sätt att få din film sedd! du lär dig inte mycket genom att visa din film där! Läs 1000 böcker och Internetartiklar, men inget är som dom sen skriver "Learn by doing" men det gör du lättare genom en filmskola än utan en! Du får tillgång till så mycket mer! Konstnär kan man ALLDRIG UTBILDA SIG TILL mer än konst historia m.m. Men inte fan påstår någon filmskola att dom utbildar "icke konstnärer till konstnärer" konstnärer lär sig en viss teknik m.m. och utvecklar sig där utan press utifrån, med pengar osv. Visst är det så att, är man begåvad hittar min sin väg ändå! men det är också så att det är dom som är begåvade som kommer in på filmutbildningar. Med vissa undantags fall. & tvärtom. Skolan är bara en bit på vägen inte svart eller vitt! bara en "puch" en snabbstart om du har det som krävs! men inte fan måste man gå det! men det är knappast något dåligt att ha gjort det! man får massor av kontakter, träffar & kan diskutera med folk i brashen, praktik m.m. Att ha läst artiklar & filmat hemmavideo på DV ger inga jobb tyvärr. Kanske 1 på 1000. Men dom andra 999 vill kanske komma fram och utvecklas också !-? eller? -> www.spotsoffocus.blogspot.com

  Mvh/ Martin Lang
 7. Anonym
  Det finns både för och nackdelar. Fördelen är ju att man inte blir lika insnöad. Alla lägger upp sina filmer på samma sätt. Det behövs lite ändring på det.
 8. Anonym
  Intressant, dock tycker jag med, som många andra här att utbldning kanske inte lär dig att vara konstnär (för det tycker jag måste komma inifrån dig själv) men, utbildningen lär dig utan tvekan vägen för att lyckas med din konstnärliga sida vad det gäller film i detta fall. Jag har själv funderat mycket (eftersom jag även håller på med foto) när är man lärd, när kan man kallas för professionell filmare/fotograf. Måste man gå i skolan för det, eller kan man rent av bli själv en sådan med (givetviss) många års erfarenhet?
  Jag vet inte rikgitg. Känns som utblidningen ändå är fortfarande den mest erkänande formen av "kunnande".

  Tack för mig

  Irfan
 9. AugustAasa
  Som jag ser, är det klart att filmskola är den bästa alternativen för de allra flesta, utom möjligen de som födds och vuxit i en filmskapande miljö. Om din fader eller farbror inte är David Lynch eller Lukas Moodysson så skulle jag definitivt rekommedera filmskola, men kolla noga vad läroplanen på just den skolan du söker till består av, och ha det klart för dig vad exakt du vill lära dig.

  Själv har jag tagit några kortare men intensiva filmkurser i London för över 10 tusen kronor och vet vad, jag ångrade mig lite, därför att de var ganska värdelösa, både när det gäller innehåll och de andra studenterna, vilka inte visade något intresse i att lära känna andra som jag, som kom dit ensam. Instruktörerna verkade inte heller ha något läro-schema, utom en av dem, de andra bara stod där och pratade och vad som helst de tänkte på just då.

  Dessutom hade de ont om utrustning och lokalen var inte bra heller.

  Det låter som en massa klagomål, men något lärde jag mig: Att vara försiktig innan man kastar sig i en utbildning som senare visar sig vara synonym med bortkastade pengar och tid. Så kändes det i alla fall.

  Nu har jag flyttat till Sverige, Göteborg och ska så snart som möjligt ansöka om fruktbara filmstudier.
Skriv kommentar