Astoria läggs ner

Astoria läggs ner

Redan i början av 2006 hade Astoria ekonomiska problem. Företaget tvingades sälja många av sina biografer på landsorten till SF. I storstäderna fortsatte emellertid Astoria att profilera sig genom att visa smalare kvalitetsfilm. Nu är det slut med det.

Gamla anrika salonger som Grand och Victoria i Stockholm och Royal i Göteborg går i graven. För SF:s del är de stora salongerna med höga hyror inte av intresse.

Det verkar nu som om SF i stort sett får monopol på filmutbudet i Sverige. Astoria var den enda egentliga konkurrenten. I vilken utsträckning smalare filmer kommer att visas framöver är oklart.

- Med den marknadsposition vi har måste vi göra utrymme för den smalare filmen också, säger SF:s vd Jan Bernhardsson.

Men redan före Astorias konkurs oroade sig politikerna i Stockholms stadshus för att förutsättningarna för att visa kvalitetsfilm är dåliga. Mats Sylwain på kulturförvaltningen har fått i uppdrag att kartlägga kvalitetsfilmens förutsättningar i Stockholm.

- Vi ställer oss frågan om staden ska öka sitt stöd och om det går att hitta nya infallsvinklar på hur stödpengarna används, säger han.

1 kommentar

  1. kvällensdebatt
    jag tycker det är för jävligt. jobbade som maskinist på astoria i jönköping. Surt när det läggs ner, när man änteligen hittat något man tycker om att jobba med
Skriv kommentar