Antipiratbyrån tog över polisens uppgift i brottsutredning

Antipiratbyrån anmälde en 31-åring för brott mot upphovsrättslagen. Efter husrannsakan fick de allt bevismaterial för att själva bedriva utredningen.

Antipiratbyrån och IFPI anmälde en 31-årig fildelare för brott mot upphovsrättslagen. Efter en husrannsakan i mars förra året beslagtogs fyra hårddiskar och mängder med optiska skivor. Sedan fick de hans hårddiskar och uppdraget att hjälpa till i polisutredningen.

- Här blandar man alltså in ena parten i en kommande process som expert när det gäller att ta fram bevis och tolka den bevisningen, säger Christian Diesen, professor i processrätt.

31-åringen åtalas vid Linköpings tingsrätt för att ha olagligt delat med sig av 23 000 låtar och ett 30-tal filmer. Åklagare Britt-Louise Viklund säger att det skulle varit problematiskt och tidskrävande att utreda utan Antipiratbyrån. Hon tillägger dock att det är upp till rätten att bedöma hur pass objektiv Antipiratbyrån blir som expert och samtidigt målsägande.

Den åtalades advokat är mycket kritiskt till agerandet. Åklagaren har även JO-anmälts av Piratpartiet. Rättegången inledas på tisdag nästa vecka.

Skriv kommentar