Finsk pundare årets bästa kortfilm 2014

Finsk pundare årets bästa kortfilm 2014

Spänningen är på topp från första till sista bildrutan i årets kortfilm med det snygga och välgjorda fotot.

2014 har visat sig vara ett produktivt kortfilmsår och det är vi på Voodoo Film mycket glada över. Under året som gått har vi fått in 100 kortfilmer med ett stort spektrum av olika sorts genrer, varav 36 stycken publicerats på sajten.

Sedan vi startade recensera kortfilmer 2012 har jag märkt att kvaliteten på produktionerna bara blivit bättre och bättre rent tekniskt. Att många börjat filma med stillbildskameror är markant men det har också lett till att man rent tekniskt måste lära sig detta nya format och utrota en del barnsjukdomar.

Oavsett hur mycket tekniska prylar man har måste ändå drivkraften ligga på berättandet. Bemästrar man tekniken kan man använda den för att förmedla sin ”story” så bra som möjligt. Utan en schysst berättelse blir det bara ett tomt skal, och utan ett välgjort skal kommer inte berättelsen till sin rätt. Det är en balansgång man får gå.

Jag hoppas att alla filmskapare därute i vårt avlånga land fortsätter göra film och fortsätter att göra sin röst hörd. När man få ta del av hur många ”känner” och ”ser” på saker och ting inser man hur lika vi faktiskt är varandra och i stället för att döma kan man få en ökad förståelse.

Årets kortfilm går detta år till Jonas Tallgård för sin mörka, smutsiga, svarta komedi Sugardaddy. Pundaren Riku ställs inför problemet att han inte har stålar till nästa fix, vilket leder till en del jobbiga konsekvenser. Vi vill gratulera Jonas Tallgård och hans filmteam för ett utmärkt jobb.

Motivering:

Från första till sista bildrutan är spänningen på topp! Det snygga välgjorda fotot bländar och ljussättningen passar perfekt till de smutsiga miljöerna och de tokroligt överdrivna karaktärerna. Musiken och ljudläggningen är gjuten. Rent tekniskt en briljant produktion på alla plan. Vi får följa med pundaren Riku som i en nedåtgående spiral kastas in i den kriminella undervärlden där traktens drogkung Sugardaddy härskar. Filmens ton, en blandning av svart humor och mörk dramathriller bibehålls imponerande genom hela filmen. Replikerna och dialogen flyter skönt. Och speciellt huvudrollen övertygar med riktigt bra spel – allt detta på härligt grov finlandssvenska!

Jonas Tallgård

Jonas Tallgård, hur känns det att få utmärkelsen?

– Det var en rolig och oväntad överraskning!

Hur gjorde du filmen?

– Jag gjorde filmen som ett skolarbete i Yrkeshögskolan Novia tillsammans med ett härligt gäng studerande och frivilliga amatörskådisar.

Vilka tre råd skulle du ge till unga filmare?

1. Planera inspelningen så noggrant som möjligt.

2. Var beredd på långa inspelningsdagar och ge inte upp.

3. Försök att göra filmer du själv skulle vilja se.

Se kortfilmen Sugardaddy
voodoofilm.org

6 kommentarer

 1. Henrik Othman
  Låter bra!
  Men "härligt grov finlandssvenska" i munnen på pundaren Riku?
  Menar du kanske den svenska som talas av Sverigefinnar? Ett mustigt språl, men definitivt intr finlandssvenska!
 2. Nils Kim Gustafsson
  Du har säkert alldeles rätt Herr Othman! Jag har faktiskt ingen aning vad de säger och utan subtitles hade jag varit helt lost... Men filmen är grymt bra!
 3. Sten Rosendahl
  Välgjord jo, men bäst? Nja... Ni kanske skulle ha väntat till året var slut innan ni utsåg bästa film. I december kom de två filmer (Double Trouble och Tid Tillsammans) som helt klart överglänser denna, men de kanske inte hade skickats in hit, varför?
 4. Peter Dahlgren
  Varför de inte skickats in hit bör du fråga regissören om. Urvalet för årets bästa film är de som publicerats här under året (inte när de skickades in). Så de som skickades in i december kan ju vinna 2015.
 5. Simon
  Till Henrik Othman som funderade på språket:

  I Österbotten i Finland finns det massor av olika dialekter som kan vara svårt för en "vanlig" att förstå! Så det här är absolut en sort av finlandssvenska, från Jakobstadstrakten skulle jag gissa.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Jakobstad


  Mvh
  Simon
 6. Henrik Othman
  Simon: tack för klargörandet!
  Men du behöver inte upplysa mig om de österbottniska dialekterna - skriver detta i Jakobstad ...
  Gör mig ju än mera nyfiken på pundaren i fråga.
Skriv kommentar