Mänzombies årets bästa kortfilm 2015
Foto: Douglas Olin

Mänzombies årets bästa kortfilm 2015

För fjärde året i rad korar vi årets kortfilm. Detta året går det till zombies som beter sig som män (eller tvärtom).

Under 2015 har jag märkt en större bredd i genre i de kortfilmer som skickats in än under tidigare år. Alltifrån videokonst, filmtrailers till mer renodlade sketchprogram har dykt upp på sidan.

Detta experimenterande i berättande gläder mig mycket.

Trots det verkar ändå trenden vara psykologisk skräck och hyperseriösa relationsdramer som vi här på Voodoo Film mest få inskickade. Inget fel med det men självklart i varierande kvalité. 

Det är verkligen fantastiskt att det görs så mycket härlig kortfilm i avlånga land. Håll berättelserna levande! Gör mer film!

Den oerhört populära tv-serien The Walking Dead har ju närmast gjort zombiesar mainstream. Den generationen som växte upp med George A. Romeros stilbildande zombiestrilogi med bland annat Night of the Living Dead (1968) för arvet vidare.

Även på kortfilmsfronten har zombieapokalyps varit en ihållande trend, i skrivande stund har vi tre kortfilmer publicerade på sidan i den genren. 

Årets kortfilm Cocktail Apocalypse återfinns även i denna genre dock denna gång med en komisk twist. Vi på Voodoo Film vill gratulera regissören Albin Glasell och hans filmteam för den oerhört underhållande satiren.

Motivering:

Komisk pärla till kortfilm som utgår från intrigen att alla i den manliga befolkningen är zombies, men det är inget konstigt med det, utan livet går vidare.

Proffsig produktion, välgjord på alla plan och med ett välskrivet manus som utifrån detta gemensamma tema gör att denna satir fungerar på ett utmärkt sätt.

Mycket bra och underhållande!

Albin Glasell

Albin Glasell, hur känns det att få utmärkelsen?
– Det känns bisarrt men extremt roligt såklart, värmande med bekräftelse och uppskattning som sporrar till vidare eskapader! 

Hur gjorde du filmen?
– Idén kom till mig när jag satt på en sunkig klubb och insåg hur otroligt komiskt "spelet" ser ut på bargolvet mellan könen, och hur man skulle kunna dra just männen över en och samma kam som zombier. Så barscenen i filmen blev lite grann utgångspunkten till det som sedan blev hela manuset med sketchliknande scener. Med ett manus som jag var nöjd med och där jag hade sparat alla scener som jag själv alltid kunde återgå till för att få mig ett gott skratt samlade jag ihop ett gäng kompisar som också jobbar inom film. Budget var det inget tal om, men med viss övertygelse mot alla håll skapade vi filmen utan pengar – och kul hade vi också! Två dagar tog det att spela in med glada amatörskådespelare och sedan var det bara att klippa. Vips, så har man en kortfilm! 

Vilka tre råd skulle du ge till unga filmare?
– Att hålla sig till sin vision och skapa den utefter sin egen bästa smak. Att alltid vara öppen för nya idéer, lyssna på sina medskapare och slutligen att runt varje hörn ifrågasätta sig själv i sitt skapande.

Foto: Sara Elofsson

Skriv kommentar