Jämställda reklamfilmer ska få nytt pris

Reklamfilmer av fler kvinnor kan få "Årets Royalty".

Det är organisationen Film- och TV-producenterna som står bakom det nya priset. Deras syfte är att få fler kvinnor att göra reklamfilm, vilket i sin tur innebär bättre reklamfilm, menar Henrik Eriksson som är ordförande i reklamfilmssektionen.

Det nya priset delas ut till en person eller organisation under årets Roygala som äger rum den 20 oktober på Rival i Stockholm, som är den nionde galan i rad, skriver Filmnyheterna.

6 kommentarer

 1. Johan
  Återigen! Bullshit!
  Jämställdhet har ingenting med att det ska vara 50-50% av båda kön som gör något utan det handlar om att det inte ska spela någon som helst roll vilket kön, läggning eller etnicitet man har.
  När man medvetet hindrar folk pga deras kön för att framhäva någon från ett annat kön så är det samma sak som könsdiskriminering. Samma sak som man säger sig vilja motverka.
  Hyckleri på hög nivå!
 2. Nelly
  Johan:

  Var exakt, i detta sammanhang, hindrar man någon pga av deras kön? Det är ett pris för att uppmuntra jämställdhetsarbete inom reklamfilmsbranchen, inte kvotering, vi pratar om.

  Anser du förresten själv att lika villkor för alla gäller i reklamfilmsbranschen idag?
 3. Johan
  Bara för att det är färre kvinnor som sysslar med reklam behöver det inte betyda att det ligger nån sorts diskriminering bakom. Troligen är det fler män som råkar vara intresserade av att jobba med reklamfilm.

  Det är ju ingen som gnäller över att det är en majoritet kvinnliga dagisfröknar vad jag vet.
  som sagt 50-50 och jämställdhet är två helt olika saker.
 4. video_sync
  Håller fullständigt med Johan! Underbart att höra att någon vågar säga ifrån det här tramset med könsdiskriminering hit och dit.

  I praxis är det uteslutande män som ÄR intresserade av multimedia produktion i huvudsak, det har inget med att kvinnor hindras från att träda fram.

  I mina hittills 8 år i branschen, så har jag aldrig, jag säger igen, aldrig, stött på en kvinnlig erfaren producent / regissör / videofotograf / redigerare / tekniker inom A/V produktion.
  Som mina kollegor och jag själv säger, våra yrken är mansdominerade pga intresse-faktorn, inte pga diskriminering!
 5. Nelly
  Det handlar dock inte så mycket om att någon egentligen medvetet hindrar tjejer från att träda fram som att det är jäkligt svårt som tjej att passa in i den ganska grabbiga miljö som filmvärlden i allmänhet och reklamfilmsvärlden i synnerhet är (jag är fullt medveten om att filmvärlden är en jobbig bransch överhuvudtaget, men att vara tjej och därmed på något vis diskvalificerad från att "bli en av grabbarna i gänget" gör det liksom inte lättare). Att tillhöra en minoritet blir helt enkelt ett extra hinder i en redan tuff bransch, vilket får många att tveka inför den.

  Att tjejer inte skulle vara intresserade av reklamfilm köper jag inte. Närliggande kreativa branscher lockar många tjejer, det finns ingen riktig anledning till att reklamfilm inte skulle göra det. Jag vet för egen del många tjejer som vill in i reklamfilmsbranschen, om de lyckas återstår ännu att se :)
 6. Marie Ekendahl
  Ett litet sidospår: Hur i helvete kan det vara tillåtet i vårt jämställda land att all reklam för föryngrande och förskönande medel av alla de slag endast vänder sig till oss kvinnor?
  Jag frågar mig, fungerar inte rynkborttagande krämer på män, eller?
  Dessutom, ala dessa "gör om mig-program" även de riktar sig till 99 procent till oss kvinnor. Vi duger aldrig och ska göras om, men männen duger tydligen som de är, enligt programmakarna. Trots att alla vet att det framför allt är män som har problem med att veta vad som klär dem och hur de ska vårda sig själva.
  Vilken jävla jämställdhet.
  Är det konstigt att alla kvinnor och tjejer har dåligt självförtroende?
  jag anser att det är hög tid med nya grepp på jämställdheten, där man inför regeln 50-50 (lika många män som kvinnor) när det gäller allt detta jag nyss beskrivit.
  Vi påverkas oerhört mycket av alla bilder och kommersiela budskap vi matas med, och som det ser ut idag är det en terror som drabbar uteslutande kvinnor.
  Nej, denna terror måste fördelas rättvist mellan könen. Dags för nya radikala grepp!
Skriv kommentar