Det häftigaste vi sett - utan digitala specialeffekter

Det häftigaste vi sett - utan digitala specialeffekter

Här finns inga digitala specialeffekter pålagda i efterhand - allt sker live framför kameran.

I videon ovan ser du inga pålagda specialeffekter över huvud taget, utan det är video som projiceras på olika föremål som rör sig.

Industrirobotar har haft en plats i filmandet under ganska lång tid med så kallad motion control. De gör att man kan få identiska kamerarörelser om och om igen, vilket kan användas för väldigt kreativa specialeffekter.

Det som kallas projection mapping är en teknik som innebär att en videobild projiceras på en ojämn yta med hjälp av en avancerad programvara som känner av ytans struktur. På så sätt kan man skapa optiska illusioner där ytan ser ut att förändras när video projiceras på den.

Företaget som gjort kortfilmen och utvecklat robotarna, Bot & Dolly, har dessutom tagit det ett steg längre och projicerat videobilderna på ytor som rör sig. Att kombinera motion control och projection mapping på detta vis är ett lysande exempel på vilka kreativa saker man kan göra.

Fast det är förmodligen mycket häftigare att uppleva det i verkligheten än på film. På film kan man ju åstadkomma liknande saker redan nu, med hjälp av digital manipulation. 

I videon nedan kan du se "behind the scenes" och hur Bot & Dolly gick tillväga för att skapa kortfilmen.

Skriv kommentar