Voodoo Film intervjuar Crazy Pictures
Victor Dannell, Rasmus Råsmark, Albin Pettersson, Olle Tholén, Hannes Krantz och Gustaf Spetz.

Voodoo Film intervjuar Crazy Pictures

Filmkollektivet Crazy Pictures från Norrköping har nått succé med flera kortfilmer på YouTube. Nu är de aktuella med kortfilmen Den blå mannen.

Crazy Pictures började göra film redan 2008 och snart ska de släppa kortfilmen Den blå mannen. Voodoo Film tar tillfället i akt att växla några ord med Albin Pettersson från Crazy Pictures.

Ni är sex personer som driver Crazy Pictures. Hur träffades ni?

– Vi har känt varandra lite olika länge, men man kan säga att vi träffats genom olika filmprojekt. De flesta av oss tog studenten samma dag vi startade Crazy Pictures AB och började jobba heltid med det. Vi har alla ett kreativt ansvar men delar tydligt upp regi, producent, foto, ljud och så vidare.

– Ingen av oss har någon särskild filmutbildning mer än gymnasium. Vi har gjort film på egen hand sedan vi var små. Lekt, testat oss fram, sett mycket film, kollat extramateral och hängt på Voodoo Film.

Crazy Pictures - Den blå mannen

Hur har ni slagit er in på den svenska marknaden, och vilka hinder har ni mött på vägen? 

– YouTube! Vi la upp en av våra första kortfilmer (Nakenlekar) där och helt oväntat spreds den i olika nätverk och plötsligt hade flera hundratusentals sett den. Det var starten för dagens Crazy Pictures och sen dess har vi försökt göra vår grej. Det vi brinner för och det vi tycker är kul.

– Det svåra har varit att kunna ha tid och råd att göra det man verkligen vill. Man slits ofta mellan att man måste få in pengar och med det man verkligen vill göra. Men varje gång vi satsat på egna projekt har det tagit oss närmre målet att enbart producera egna filmer. Till exempel har kortfilmsserien Poesi för fiskar gett oss väldigt mycket tillbaka i uppmärksamhet, jobb och kontakter.

Crazy Pictures - Den blå mannen jib

Ni har bland annat SVT, Svenska Spel och Scandic som kunder. Hur lyckades ni får sådana storkunder?

– Vi har alltid försökt göra så bra produktioner som möjligt. Vi tänker obegränsat och försöker leverera så bra material som möjligt. Det har gjort att folk är nöjda med det vi gör och talar gott om oss. Men även Poesi för fiskar har gjort att många har sett det vi gjort innan och då själva tagit kontakt.

Vilka inspireras ni av?

– Vi inspireras av mycket och många. Främst människor i vår omgivning och situationer och händelser omkring oss. Alla är även mycket musikintresserade, så mycket inspiration kommer därifrån. Den filmare vi gemensamt främst inspireras av är nog Peter Jackson.

Vilka är era tre bästa råd till unga filmare som vill komma lika långt som er?

– Testa och lek, var inte rädd för att göra fel. Det är lätt att försöka vara för professionell direkt.

– Tveka inte att sprida och lägga upp dina filmer. Även om du inte är jättenöjd så kan det finnas saker i filmen som du själv inte ser men som andra uppskattar.

– Det är svårt att göra film själv. Att vi har varandra gör att alla gör det de är bäst på och tillsammans kan vi skapa något som man omöjligt gjort själv. Hitta kul folk att jobba med!

Vad ska ni göra efter Den blå mannen?

– Vi har länge varit sugna på att testa ett längre format, så vårt nästa projekt är en långfilm. Vi ligger fortfarande i uppstart och det kommer ta sin tid. Men det är ett spännande och utmanande steg att ta.

Kortfilmen Den blå mannen har premiär den 21 november, men det finns en trailer ute redan nu. I videon nedan kan du se en kortare film om hur Den blå mannen gjordes. Det finns också en längre serie på Pocket Entertainment där 15 delar om ungefär fem minuter kommer att visas.

Under 2011 omsatte Crazy Pictures 1,7 miljoner kronor och har dessutom utsätts till årets unga företagare flera gånger. Med kortfilmer som Nakenlekar och Negerboll har de fått över sex miljoner visningar på YouTube. När de startade produktionsbolaget gjorde de framför allt beställningsjobb som reklamfilmer och tv-vinjetter. Pengarna från beställningsfilmerna användes sedan för att finansiera de egna kortflmerna.

Den blå mannen handlar om en som man vaknar upp ensam mitt i en skog. Han minns inte vem han är, hur han kom dit eller vad han gör iklädd en stor blå dräkt. I en galen och färgglad värld följer publiken den blå mannen i jakten på vem som finns innanför dräkten. Kortfilmen är drygt 26 minuter och i rollerna finns bland annat Magnus Sundberg, Lennart Jähkel och Kodjo Akolor.

Den blå mannen
denblamannen.se

1 kommentar

  1. Olov
    Härligt att få dessa stjärnor att intervjua! :D
Skriv kommentar