Ny utbildning för drönarpiloter i Skåne

Ny utbildning för drönarpiloter i Skåne

Hösten 2016 startar en ny utbildning för dig som vill flyga drönare professionellt.

Vill du lära dig flyga drönare? Ett sätt är förstås att köpa en drönare och öva. Ett annat sätt är att gå en drönarutbildning och få ett utbildningsbevis.

Yrkeshögskolan i Malmö, Folkuniversitetet och Trafikflyghögskolan kommer starta utbildningen "kommersiell drönarpilot" hösten 2016. Åtminstone om alla papper går igenom.

– Medieindustrin har varit på mig och sagt att de behöver hitta en lösning. Det är mycket lagar och regler som man måste ha koll på för att hantera drönare rätt och riktigt. Sen jobbar vi med området mobil handel i Helsingborg och därifrån finns ett intresse för hur ehandeln kan använda drönare. Dessutom har flygsektorn hört av sig till trafikflyghögskolan som ju utbildar vanliga piloter i dag, säger Claes Magnusson till Dagens Industri.

För att kunna gå utbildningen måste man ha godkänt från gymnasiet, samt matematik 2, fysik 1 och engelska 5. Man måste också ha klarat flygpsykolgiskt test, vilket är detsamma som vanliga piloter får göra på sin utbildning.

Utbildningen är 1 år med 12 veckors praktik. Transportstyrelsen ger ut licenser till drönarpiloter i fyra nivåer. Den lägsta nivån gäller drönare på max 1,5 kg inom synhåll för piloten. På den högsta nivån får piloten flyga drönare utom synhåll som väger betydligt mer, något som bara militären får göra.

1 kommentar

  1. Anton Dahlbäck
    Är det en distansutbildning?
Skriv kommentar