Många elever får Bergmans Fanny och Alexander
Bibi Andersson och Liv Ullmann. Foto: Sven Nykvist

Många elever får Bergmans Fanny och Alexander

Många elever som slutar gymnasiet får nu pocketutgåva av Bergmans klassiska film Fanny och Alexander.

I år skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år. Därför ger Stiftelsen Ingmar Bergman nästan hälften av alla elever som slutar gymnasiet pocketutgåva av Bergmans klassiska film Fanny och Alexander med specialskrivet förord av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Det rör sig om sammanlagt runt 100 000 elever som går ut gymnasiet som fått tillfälle att få boken och ungefär hälften av dessa har beställt boken.

Filmen hade premiär på bio 1983 och har sedan dess setts av miljoner svenskar. På senare år har den också blivit en teaterpjäs runtom i Europa.

– Fanny och Alexander är en fantastisk film, men också lysande litteratur, säger Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman. Den kan läsas som en roman. Historien är spännande, språket är vackert men kristallklart. Boken ger en ingång till ett stort konstnärskap och ord att luta sig mot på vägen ut i livet.

Boken Fanny och Alexander tas fram av Stiftelsen Ingmar Bergman i samarbete med Norstedts och LäroMedia och med ekonomiskt stöd från regeringen. Under våren 2018 kommer också 34 av Bergmans filmmanus att finnas som e-böcker och print on demand.

Skriv kommentar