En man som heter Ove mest sedda filmen 2016

En man som heter Ove mest sedda filmen 2016

17,8 miljoner biobesök under förra året gör det till ett av de bästa under 2000-talet. Men svenska filmer går trögt.

Trenden med att biobesöken ökar håller i sig, och 2016 blev ett mycket bra år för de svenska biograferna – ett av de bästa på 2000-talet.

Med preliminärt 17,8 miljoner besök placerar sig 2016 som ett av de bästa bioåren under 2000-talet. Så många biobesök har inte gjorts sedan rekordåret 2012 då Sagan om ringen drog in över 18 miljoner biobesök.

– Vi gläds naturligtvis över att trenden med ökande biobesök håller i sig, säger Peter Fornstam, ordförande i Sveriges biografägareförbund. Trots all konkurrens dels från streaming och dels andra kultur- och fritidsaktiviteter, så håller biobesöket fortfarande som ett av de mest populära nöjena utanför hemmet.

Det är främst starka internationella filmer som lockat biopubliken under året. Den svenska filmen har – med ett undantag - inte varit lika framgångsrik utan hade en rekordlåg marknadsandel på 15 procent. Året innan låg den på 20 procent.

Färre såg dock svenska filmer. En man som heter Ove stod för nästan hälften av besöken på svenska filmer, och den näst mest sedda filmen blev Hundraettåringen som smet från notan och försvann, trots att den hade premiär så sent som på juldagen.

– Det är naturligtvis bekymmersamt, fortsätter Peter Fornstam. Vi behöver bra svensk film som kan locka besökare till biograferna, framförallt de som går sällan på bio. Nu står vi också inför en utmaning med en ny filmpolitik där man bland annat valt att höja momsen på biobiljetten, vilket främst drabbar mindre biografer ute i landet som lever med små ekonomiska marginaler.

Fakta: Filmerna med flest biobesök 2016

  1. En man som heter Ove
  2. Zootropolis
  3. Hitta Doris
  4. Djungelboken
  5. Rogue One: A Star Wars Story
  6. Star Wars: The Force Awakens
  7. Husdjurens hemliga liv
  8. Fantastiska vidunder och var man hittar dem
  9. Legenden om Tarzan
  10. Deadpool

Skriv kommentar