Filmhösten är här
Jan Guillous tempelriddare i Arn.

Filmhösten är här

Nu börjar höstpremiärerna dugga in. Och den svenska filmen bjuder på ett digert bord av variation. Seriösa dokumentärer om självmordsbombare och terrorism blandas med feel good-filmer som "Underbar och älskad av alla", efter Martina Haags bok med samma namn.

Under hösten kommer flera välkända författare få se sina böcker projicerade på bioduken. "Ett öga rött" av augustprisvinnaren Jonas Hassen Khemeri har premiär med en helt okänd ung skådespelare i huvudrollen.

I "Solstorm" av deckardrottningen Åsa Larsson får Mikael Persbrandt spela sektledare och Izabella Scorupco blir åklagare. I jultider kommer Jan Guillous tempelriddare "Arn" att inta biograferna.

Vi kommer att kunna ta del av filmer av regissörer som Roy Andersson och Fares Fares. Nyskapad tragikomedi och dramatisk thriller (eventuellt omvänt) utlovas. Nanna Huptman debuterar med "Kid svensk", som handlar om en finsk-svensk tjej som försöker hitta sin rätta identitet.

Höstens mest kontroversiella film blir troligen Oscar Hedins dokumentär om muslimska självmordsbombare, martyrer och jihadkrigare som bor i Skandinavien. Filmen som redan blivit uppmärksammad av BBC har ambitionen att nå människan bakom epiteten.

Skriv kommentar