Förortish, en filmfestival för förortsberättelser
Förortish filmfestival gick tidigare under namnet Gringos filmfestival.

Förortish, en filmfestival för förortsberättelser

Förortish filmfestival går av stapeln för andra året i rad. Det är förortsfilmen i största allmänhet som hyllas. Men i synnerhet är det ungdomars egna förortsberättelser som står i centrum. Festivalen börjar med filmvisning. Och filmvisning blir det nonstop under hela helgen.

På Förortish filmfestival, som äger rum den 1 till 4 november, lyfts förortsfilmen fram och hyllas. Under hösten har ungdomar i åldrarna 16 till 22 kunnat skicka in filmade förortsberättelser till en tävling i festivalens regi. Nu ska alla bidrag visas och få sin plats på vita duken.

-Vi hoppas att ungdomarna har kunnat utforska sina tankar och funderingar kring förorterna och de verkligheter som de har valt att berätta om, säger projektledaren Shamim Mayanja. Hon tycker att årets bidrag håller en betydligt högre kvalitet i jämförelse med förra året.

Tillsammans med ungdomarnas filmer kommer 14 långfilmer att visas. Och filmerna har sitt ursprung i hela världen, från Afrika till Brasilien till Sverige.

Det blir också flera workshops, man kan få lära sig om filmstöd och ställa frågor till redan etablerade filmskapare.

Förortish filmfestival utlovar fyra fullspäckade filmdagar. Förhoppningsvis dagar fyllda av inspiration, så att fler ungdomar går hem och gör film.

Skriv kommentar