Så mycket kostar en filmproduktion

Så mycket kostar en filmproduktion

En ständig fråga bland de som drömmer om att göra en film i Sverige, är hur mycket det kostar. Här skulle svaret kunna bli: Hur långt är ett snöre?

Det finns otroligt många faktorer som spelar in när det kommer till kostnader för en filmproduktion och det är inte helt lätt att få finansiering. Är det en långfilm, dokumentärfilm, kortfilm, tecknad film eller en tv-film eller någon av de många andra filmtyperna som finns. 

Så mycket kostar en svensk långfilm

Det är svårt att få exakta siffror på vad en "normal" svensk långfilm kostar att producera. Det nämns siffror mellan 10–200 miljoner kronor, så frågan är vad man ska göra för långfilm. En storfilm som Arn anges ha kostat över 200 miljoner att skapa. Arn är dock uppdelad i tre filmer, med otroligt många skådespelare och inspelningar i flera länder, så det kanske inte är något att utgå ifrån för en ny filmskapare.

En debutfilm som "Jalla Jalla" anges ha kostat runt 10 miljoner att skapa, och det blev en succé som gjorde att Josef Fares fick fler möjligheter att skapa nya filmer, och då självklart hade lättare att få finansiering för dessa. Den stora kostnaden för att skapa en ordentlig svensk spelfilm för är personal. Kan man hålla nere personalkostnaden så kommer man billigare undan.

Kan man också få ned transportkostnader och scenografi så kommer man ännu längre. En stor del är också inspelningens längd och vilken typ av skådespelare man har med i filmen. I exemplet med Jalla Jalla så hade Josef Fares med både sin bror och pappa i relativt stora roller. Har man de rätta kontakterna med skådespelare och personal så kan man komma undan med mindre än 10 miljoner.

Så mycket kostar en kortfilm

Att göra en kortfilm, där man själv står för manus, regi, skådespelande och rekvisitan behöver inte bli en dyr historia. Siffror från filmskapare pratar om kostnader för en kortfilm på mellan 100 000 kronor och 500 000 kronor. Här kan kostnaden handla om distribution, det vill säga var vill man visa eller sälja filmen.

Ska den läggas upp på YouTube för allmänhetens beskådande, eller vill man försöka få in pengar genom att visa den på filmfestival eller liknande. I det första fallet så kan materialkostnader bli den dyraste posten med kanske främst inspelningsverktyg som kamera etcetera.

För att kunna köpa en duglig kamera kan man ta ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, där man står för hela risken själv. Detta fungerar på ett liknande sätt som att ha ett kreditkort, banken eller långivaren gör en bedömning av kreditvärdigheten och tar beslut om man får låna eller ej. Ett privatlån upp till 500 000 kronor kan definitivt vara en del i finansieringen för en kortfilm.

Kommentarer avstängda

Kommentarsfunktionen är för närvarande avstängd.