Hur får man pengar för att kunna göra en film?

Hur får man pengar för att kunna göra en film?

Det finns många filmskapare runt om i landet som drömmer om att göra en film. Möjligheten att få fantisera ihop en fantastisk historia som världen aldrig har sett förut, och sedan få se hur publiken tar emot mästerverket. Hur ska man få ihop pengar till ett sådant projekt? Det finns enklare och svårare sätt att finansiera en film, för många blir tyvärr drömmen aldrig sann. Men, för de som verkligen jagar drömmen och inte ger upp så kommer här några tips på hur man får pengar till att göra en film.

Vad kostar det att göra en film?

För att få en siffra på detta så kan man kolla på vad tidigare svenska filmer kostat att producera. Beroende på inspelningsmiljö, skådespelare och en massa tillkommande kostnader så nämns ofta siffran 20–25 miljoner. Det finns "budgetfilmer" som producerats för mindre än 10 miljoner och det finns stora svenska succéer som kostat upp till 200 miljoner att producera. Här gäller det att se rimligt på hur pass stor möjlighet man har att finansiera filmen.

Sök stöd hos filminstitutet

Det svenska filminstitutet har som mål att stötta svensk filmproduktion. Här kan man söka bidrag för att kunna skapa filmer. Filminstitutet kan även hjälpa till med distribution och visning av filmer, så att få filminstitutets stöd kan vara mycket värdefullt för en filmskapare.

Sök externa finansiärer

Precis som med "Start-Ups" så kan man söka stöd hos finansiärer som tror på ens idé. Personer eller företag med ekonomiska resurser att investera i en produkt eller en film. Kan man få till ett samarbete på ett plan där det kreativa kring filmen inte behöver påverkas så är detta en god idé. Möjligen vill en extern finansiär gå in som producent eller medproducent i detta läge.

Sök bidrag för att göra film

Det finns en hel del fonder och stipendier man kan söka för att finansiera en film. Konstnärsnämnden, teaterförbundet och nordiska kulturfonden är några av de man kan söka bidrag och stipendier hos. Med en enkel sökning hittar man flertalet möjligheter att söka bidrag för film.

Låna pengar för att göra film

Detta alternativ gör att man själv behöver någon form av säkerhet. Har man en god säkerhet så kan man få lån med betalningsanmärkning, trots att det faktiskt finns en anmärkning. Det finns kreditinstitut och långivare som hellre tittar på helheten, än en betalningsanmärkning. Så oavsett eventuella tidigare ekonomiska händelser så är det möjligt att finansiera en film med lån.

Kommentarer avstängda

Kommentarsfunktionen är för närvarande avstängd.