Ljussättningens ABC: Hur ljusstyrkan avtar med avståndet

Ljussättningens ABC: Hur ljusstyrkan avtar med avståndet

När du ljussätter avtar ljusstyrkan till en fjärdedel när du dubblerar avståndet.

Den så kallade inverse-square law säger att ljusets styrka är omvänt proportionell till kvadraten av avståndet från ljuskällan.

På ren svenska innebär det att ljusstyrkan blir betydligt mindre om du tar ett steg bakåt ifrån en lampa du står nära, än om du tar samma steg bakåt när du står långt ifrån lampan. Med andra ord, om du står en meter från lampan och går ytterligare en meter bakåt, det vill säga dubblerar avståndet, minskar ljusstyrkan till en fjärdedel.

Med lite enkel matematik kan man alltså förutse ljusstyrkan och komponera sina bilder på ett mer säkert sätt. Det blir också lättare att förstå hur man ska placera alla skådespelare i en scen så att alla blir jämnt belysta.

2 kommentarer

  1. uffe
    Det är synd när texten blir så fel. Ljuset avtar inte med en fjärdedel på dubbla avståndet, som det står. Då skulle det vara underbart att ljussätta. Ljusstyrkan minskar TILL en FJÄRDEDEL när man dubblar avståndet. Dvs det blir bara 1/4 kvar. I texten står det att "ljuset minskar med 1/4" (i så fall skulle det finnas 3/4 kvar!! Men så kul är det inte!) vilket ljusskissen illustrerar väldigt bra när 4 lika stora "mängdenheter" blir 12 st på nästa nivå! Det betyder att samma mängd ljus som var på 4 ytor nu skall fördelas på 12. Krångligt med ljuslära men problemet syns snabbt om man jobbar nära med små lampor.
  2. Peter Dahlgren
    Tack uffe, du har helt rätt! Ett litet val av fel ord förändrade hela betydelsen. Artikeln är nu uppdaterad!
Skriv kommentar