5 bra frågor om att skriva filmmanus

5 bra frågor om att skriva filmmanus

Vad bör man tänka på när man skriver manus? Här samlar vi smarta, intressanta och lärorika frågor om att skriva manus för vita duken.

I vårt forum om manus ställs det intressanta frågor dag ut och dag in om hur man kan (och bör) skriva filmmanus. Här har vi plockat upp fem stycken extra intressenta frågor som kan vara bra att läsa och fundera kring. De flesta frågor fokuserar på spelfilm och då framför allt kortfilmer.

1. Behöver man gå en manusutbildning för att skriva filmmanus?

Bör man plugga manus på en skola, eller räcker det att skriva hemma och lära sig själv?

2. Vad är det för manusregler alla pratar om?

Att följa reglerna eller bryta mot reglerna är två vanliga vägar man kan gå. Men först måste man veta vilka regler man ska bryta mot. Det är en skillnad att bryta mot reglerna för att de hindrar det kreativa, och det är en annan sak att bryta mot reglerna för att man inte förstår dem.

3. Hur skriver man ett intressant manus?

En bra idé börjar ofta i huvudet och sedan ska den föras ned på papper. När idén hamnar på papper blir den inte alltid lika bra.

4. Hur får man en filmproducent att ta emot ett manus?

Att få en filmproducent att läsa ditt manus är inte alltid det lättaste. Åtminstone inte om du vill att Hollywood ska få upp ögonen för just ditt manus. Men i Sverige kan det vara lättare. Här hittar du tips på hur du kan bete dig för att skicka dina nedskrivna ord om du vill få se dem på vita duken.

5. Har någon skickat ett manus till ett svenskt produktionsbolag?

Vad skickade ni för manus och vad fick ni för svar? Det är frågeställningen i denna diskussion som handlar om vilka misstag man kan begå och vad man kan dra för lärdomar av dem.

2 kommentarer

  1. Lennart Guldbrandsson
    Bra frågor, men "manustibldning" ska nog vara "manusutbildning".
  2. Peter Dahlgren
    Tack, Lennart. Det är nu rättat.
Skriv kommentar