Nu får det fan vara nog med Wallander

Det blir 13 nya Wallander-filmer. Yellow Bird lägger 200 miljoner kronor på filmerna som ska spelas in i med början i Ystad sommaren 2008.

Svensk film består allt annat än av nytänkande. Yellow Bird är inget undantag, utan spelar ut kort som garanterat kommer att ge tittare. Givetvis utan någon som helst hjärnkapacitet.

Om utomjordingar en dag skulle befolka Svea Rike skulle de häpnas över vår konstiga fascination, fetisch om man så vill, över polisfilmer. De skulle tro att polis är det normerande tillståndet i Sverige, tillsammans med diskbänksdramer.

Henning Mankell har redan skrivit 12 av de 13 historierna. TV4, Film i Skåne och det tyska bolaget ARD/DEGETO hjälper till med produktionen. Våren 2009 dyker den första filmen upp på bio och och de övriga släpps direkt på dvd med SF som distributör. Filmerna kommer även visas på TV4 och Canal+.

Det har redan gjorts 22 (!) filmer med Wallander. Det räcker. Men nu kommer 13 filmer till! Detta är ju helt absurt.

Givetvis måste det finnas en ekonomiskt hållbar kalkyl för det här, det vill säga att det finns en publik villig att hosta upp en hundralapp för att se polisiära ingripande 35 gånger i rad. Det säger mer om oss som tittare än Wallander som fenomen. Är vi verkligen så dumma och lättroade? (Notera att undertecknad konsekvent har undvikit Wallander de senaste tre åren.)

15 kommentarer

 1. johan t
  Det är, som föregående talare så klokt sade, helt jävla absurt det här.

  Vad är det med filmsverige? 2000 Beckfilmer, 48 Wallander, 16 Van Veeteren och snart har säkert 18 nya Irene Huss kommit....

  Varför ska vi massproducera polisfilmer, jag mår uppriktigt sagt dåligt av det här? Vill verkligen svenskar ha det här?

  Jag är mållös....
  1 gillar detta
 2. Danell
  Det är ju faktiskt riktigt sorgligt.....
 3. Stefan Holst
  Svaret är Ekonomi.
  Det är faktiskt inte vi svenskar som är sjukligt intresserade i dessa kriminaldramer. Det är i Tyskland vinsterna görs pâ tv markanden. Jag bor just nu och i ett kvartal till i Tyskland, de är lite "vulgära" i detta landet sâ det är inte mer konstigt med det. Men vi svenskar är ju ocksâ lite konstiga genom att vi har sett 100 lângfilmslânga avsnitt av Midsommer Murders.
 4. Marcus
  Har man redan tappat all respekt som författare så är det bara att köra på det som drar in pengar :P
 5. Magnus
  Det värsta är att svenskarna älskar det, vad skulle de göra utan sin Beck eller Wallander på söndagskvällen? Inte för att vara elitistisk på något sätt, men vanliga människor är tröttsamma :)
 6. Oliver
  Vet inte om jag tycker det är så illa ändå. Jag menar, svensk film är väl inte känd för att vara mångsidig, antingen är det Beck eller Bergmandramer. Och Beck luktar pengar och tilll pengar dras ju marknaden, det är väl likadant i Hoollywood. Och ska man dessutom se det riktigt krasst så kan man väl säga att det är bättre att det finns någon filmverksamhet som lönar sig annat än reklamfilm.
 7. säf
  Jag tvekar på att göra film deta landet mer!
 8. Pontus
  Det var en subjektiv artikel i sanning, och inget ont om det. Däremot skulle jag gärna se fler nyanserade kommentarer.

  Jag skulle gärna höra varför det gör folk här på Voodoo film så ont att det görs fler ”polis” filmer.
  Så vitt jag förstår görs detta utan stöd från filminstitutet och på grund av att man rent kommersiellt ser en möjlighet till vinst. Premisser som är de samma för de flesta filmer och serier som görs i dag. Serier ja, jag skulle hällre klassa dessa filmer som avsnitt i en TV serie, och då måste jag påstå att jag föredrar Beck och Wallander framför alla (i mina ögon) djävla skitserier som pumpas över Atlanten in i den svenska TV:n. Inte därmed sagt att allt från USA är skit, men djävligt mycket är det.

  Vist jag önskar att det kommersiella intresset inte alltid styrde så som de gör i dag. De flesta tycks dock vara till freds med kommersialism, marknadsekonomi och emot ålagda avgifter så som TV-avgift, men när det gäller film som just bygger på efterfrågan och försäljning, då blir man upprörd. Hmm ja bara en enkel reflektion.

  Jag ser som sagt på Beck och Wallander med jämna mellanrum, men jag ser det för vad det är, varje film som ett avsnitt i samma serie. Kanske inte den bästa serie som producerats, manusen är rätt förutsägbara med uppenbara planteringar men kvalitén i produktionen är ändå förhållandevis hög vad gäller skådespeleri, foto och ljud. Jag skulle aldrig gå på Bio och se dylikt, men har å andra sidan inget emot att folk gör det. Så klart man önskar som filmskapare att folk i allmänhet hade en mer varierande smak så att man fick göra mer spännande produktioner. Dock infinner sig tankarna att kanske är detta det vi gör bäst i Sverige, jag har för visso inte sett någon för Sverige nyskapande film i sådana genrer som t.ex. SF, Action, Zombie etc, på länge, men trots det.

  Jag tror mig förstå en del av vad som upprör, det att pengarna kunde gått till så många andra spännande projekt, men skulle det de, hur många spännande projekt görs det i Sverige som håller måttet, trots filmstöd? Jag vet inte, men jag vet att man när det gäller kommersiella syften, som i detta fall, satsar på ett vinnande koncept.

  Själv blir jag hur som helst glad att det skall göras en massa fler Wallander filmer i Sverige, jag kan inte på något sätt se hur en filmarbetare kan tycka att det är negativt att det görs film i ens egen närregion. Jag som försörjer mig på att göra film blir glad för varje nytt filmprojekt som påbörjas i Sverige, litet eller stort, innovativt eller konservativt.

  Go Wallander!
 9. Amanda
  Jag håller inte alls med. Jag älskar Wallander-filmerna. Visserligen tycker jag att de kanske har en lite väl hög ekonomisatsning på gång, men Wallander-filmerna är mycket, mycket bra!
 10. M. Elias
  Ja det var ju en subjektiv artikel dedär... Varför ska ni gnälla på något som ni ändå inte befattar er med? Det är inget fel med att det produceras fler Wallanderfilmer. Dom är faktiskt ganska underhållande, och skådespelarna är det inget fel på. Om ni nu kan bättre själva så sätt igång och förändra samhället istället för å gnälla på andras intressen.
 11. barnholdt
  Länge leve fildelningskulturen.. Seriöst, ungdomar kan inte ropa gratis media och kultur åt alla och sen förvänta sig att få ett utbud som vänder sig till åldern 16-25.

  Jag tycker detta är helt rätt, vill någon göra 100 filmer och får ihop kapital till det så är det klart att han eller hon gör sina 100 filmer. Att man vänder sig mot en publik som är 40+ (eller vad den nu kan vara) är kanske inte så konstigt. Jag säger snarare tvärt mot skribenten här på Voodoofilm, fram för mera kultur och framför allt film som inte vänder sig till segmentet där störst andel fildelare finns.

  "Det säger mer om oss som tittare än Wallander som fenomen." Det säger troligen mer om ett segment som är beredda att betala för sig vad gäller både bio och dvd än Wallander som fenomen skulle jag vilja påstå.

  Uttryck som t.ex... Som man sår för man skörda, eller som man bäddar får man ligga. Eller kanske, man ska inte skåda given häst i munnen.... kan passa rätt bra enligt min mening.
 12. Danell
  Men tänk om de la pengarna på något annat för en gångs skull? Vem vet vad för lyckade saker filmsverige skulle kunna komma upp med. Det är ju svårt o visa vad de unga filmarna kan då det inte sattsas något på dem eller deras idéer.
 13. Hampus
  En sådan här diskussion är nästan omöjlig för mig att delta i utan att låta som en dryg, pretentiös kulturkofta. Nu när jag bett om ursäkt för potentiella villfarelser som kan uppstå tänker jag fortsätta; Ännu en seger i den hjärndöda filmkulturen i Sverige. Jag förstår inte vad alla talare som förespråkar 13 till Wallander-filmer snackar om. 200 miljoner kroner på TRETTON till Wallander-filmer. Jag vet inte om ni har något grepp kring sådana här enorma summor, jag har det då inte. Jag har inget emot filmstöd som så, men 200 miljoner kronor på tretton filmer som skall massproduceras för att stimulera någon liten konsumeringsnerv hos en potentiell (40+?) massa borde sticka till i vilken idealistisk filmskapares hjärta som helst.
 14. Jag
  Jag tycker Wallander-filmerna är jätte bra så jag tycker ni inte ska lägga er i det
 15. Liam
  Jag hoppas att Wallander dör.... i filmen alltså!
Skriv kommentar