Nu kan upphovsrättsindustrin kräva ut dina personuppgifter

Nu kan upphovsrättsindustrin kräva ut dina personuppgifter

Riksdagen röstade ja till den så kallade IPRED-lagen i onsdags. Från och med den första april får privata företag kräva ut identiteten bakom fildelare på nätet.

IPRED-lagen innebär att rättighetsinnehavare kan kräva ut personuppgifter från internetoperatörer om man misstänker att någon fildelar upphovsrättsskyddat material.

Med personuppgifterna kan sedan rättighetsinnehavare ställa krav på den misstänkte. Först genom ett varningsbrev som skickas ut, och sedan om varningen ignoreras kan rättighetsinnehavaren stämma fildelaren i civil domstol eller polisanmälas.

Domstolen ska sedan väga rättighetsinnehavarens behov av information mot den enskildes integritet. Det ska krävas att det är fråga om intrång av en "viss" omfattning för att uppgiften ska få lämnas ut. Vad som exakt menas med det återstår att se.

I andra länder har upphovsrättsinnehavare skickat ut varningsbrev där man ställs inför valet att betala en liten summa eller stämmas inför domstol på ett betydligt högre belopp. På detta sätt har organisationer lyckats få betalt för sitt arbete.

Det är olagligt att både ladda ned och ladda upp upphovsrättsskyddat material på internet. Men fram tills nu har endast polis och åklagare kunnat få ut personuppgifterna från en viss IP-adress.

Dagens Nyheter skriver att effekterna av lagen är oklara och beskriver gårdagens riksdagsomröstning.

I en familj är det personen som står för abonnemanget som också blir ansvarig för vad barnen gör med datorn. Det kan uppstå en omvänd bevisbörda där föräldern måste bevisa sin oskuld, eller ställas inför domstol.

Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot lagen.

4 kommentarer

 1. Nyaz
  Oh come on...! Galningar hela bunten, utom vänstern och mp.

  Jag har en tjej i min klass som är engagerad vänsterpartist, jag borde börja lyssna mer på vad hon har att säga.
 2. J
  Tycker det här är sjukt. Företagen kommer utnyttja det här i största möjliga mån, och kommer sluta med att de kräver pengar av varenda en som har laddat upp eller ned en enda grej. De kommer tjäna massiva pengar på det här. Grattis!
 3. Big Swede
  Blir många att fängsla för myndigheterna framöver i så fall - Jag kommer inte sluta att fildela, eftersom det är en del av framtiden och nutiden.
 4. Viktor
  Har själv med mitt band spelat in en CD, som är till försäljning. Inte blir man gladare av att alla kopierar den och vi blir utan pengar för jobbet. Produktionen är definitivt inte helt gratis!
Skriv kommentar