Headweb lanserar nedladdningstjänst för film

Nyligen smyglanserade Headweb en laglig nedladdningstjänst för film. Tron på en växande ”community” och starka produkter ska utgöra motmedlet mot konkurrenterna.

– Det viktigaste är att den film som du laddar ned från oss har en högre kvalitet. De är också utan kopieringsskydd, säger Peter Alvarsson, pressansvarig på Headweb.

För att kunna ladda ned film från Headweb krävs egentligen inte något annat än en dator med internetuppkoppling. När filmen sedan laddats ned är det fritt fram att bränna den till en fysisk DVD.

– Tjänsten ska fungera som en utmanare till vanliga filmtjänster med DRM-skadade filer och inlåsningar, säger Peter.

Den som är intresserad ska också kunna bli en del av en community. Ett nätverk byggs upp där medlemmarna kan dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

– Målsättningen är att vi så småningom ska ha ett aktivt community där medlemmarna betygsätter filmer, skriver kommentarer, recensioner och tipsar varandra om filmer, säger han.

10 kommentarer

 1. Martin Munthe
  Jag tycker att initiativet är lysande men jag har väldigt svårt att tänka mig att det går att få folk att pröjsa 99 spänn för en långfilm som bara är en mpeg-fil som man sedan bränner på en skiva för 20 spänn när du kan köpa samma film på Willys med extramaterial, omslag osv för 59 kr.

  Men jag kan mycket möjligt ha fel.
 2. Peter Alvarsson
  Martin, det man laddar ned är en full DVD inte "bara" en mpeg-fil. Men du har rätt, man får ingen fysisk skiva, el box. Prissättningen är i dagsläget svår för oss att styra över då vi är bundna till vad filmbolagen vill ha för sina filmer. Med stor sannolikhet kommer priserna regleras nedåt i framtiden.
 3. bengtb
  ...och att "krävs inte något annat än en dator med internetuppkoppling" betyder Windows-PC med Internet Explorer tycker jag är direkt felaktig marknadsföring. Jag har en Mac och det är en dator med internetuppkoppling, men inte funkar det inte. Dåligt!
 4. Peter Alvarsson
  bengtb: Just nu stämmer det att Headweb enbart fungerar med Windows (att Internet Explorer skulle vara ett krav stämmer dock inte, vi rekommenderar istället Firefox). Jag kan tillägga att Headwebprogrammet redan nu fungerar på Mac och Linux också; hälften av oss som jobbar med Headweb kör Mac! Däremot så släpper vi inte Macversionen förräns om några veckor.
 5. gorse
  Hm, kul ide som antagligen har framtiden för sig. Men det är på tok för dyra priser för de titlarna som ligger uppe. Så gott som alla titlar brukar ligga i stor låda på ICA för några tior, eller typ 3 filmer för 99. Sen är tittlarna lite "off" om man säger. Eventuelllt kanske detta kan vara en kanal för oberoende filmare, men då skall det kosta därefter också.

  Här finns en stor uppgift för företaget att förhandla om priserna om man inte skall fastna i de gamla spåren vad det gälller prissättning. Här behöver man inte lägga två strån i kors för inkomsten, ändå kostar filmerna fullpris. Då har man missuppfattat konseptet. Jag hoppas företaget överlever tills ideen har rotat sig.
 6. Peter Alvarsson
  gorse: Kul att du gillar konceptet! Jag håller med dig om att det känns konstigt att vissa av våra filmer även finns i en låda på ICA mycket billigare. Anledning till att det är så billigt på ICA är att det ofta är returer (från videobutiker och liknande) som köps upp billigt och säljs vidare. Tyvärr har vi ingen chans att matcha de priserna eftersom vi måste betala "fullpris" till filmdistributörerna. Med tiden hoppas vi såklart att vi kan hålla en bättre prisbild.

  Att vi inte behöver göra mer än "lägga två strån i kors" är förstås ett enkelt argument att ta till men stämmer såklart inte. Vi försöker revolutionera filmbranschen med Headweb och har byggt ett system från grunden för att hantera lagliga nedladdningar på ett i våra ögon väldigt konsumentvänligt sätt.

  Vi har missionerat i snart två år för att få filmbolagen att gå med på att sälja utan kopieringsskydd och nu har vi lyckats att få med oss några. Än har vi inte alla filmbolag eller filmer men jämför gärna med andra filmsajter och namnge de som säljer billigare och dessutom utan inlåsningar och kopieringsskydd.
 7. gorse
  Bäst att förtydliga en smula. Jag menade naturligtvis inte att Headweb inte lägger "två strån" utan er motpart filmdistributörerna som levererar. Att Headweb försöker revolutionera branchen ser jag som ett friskhetstecken. Hur Ica, Maxi och Matex säljer billigt har jag ingen aning om hur det går till, men även filmbutiker verkar ha samma utbud av lågprisfilmer. Hursomhelst, kanske det kan vara ett argument i nästa förhandlingssituation? Som jag sa, det är en tung uppgift att försöka påverka filmdistributörerna att inte fastna i gamla hjulspår. Som jag ser det, ligger mycket arbete att misionera och det ni ha all kredit för.
  Kan folk betala 10 spänn för en ringsignal till mobilen eller 30 spänn i månaden för veckans SMS-skämt så borde filmförsäljningen enligt Headwebs affärsideer vara en succe, bara filmdistributörerna fattar galoppen.
 8. Martin Munthe
  Peter: Jag hyllar initiativet men jag tror att branchen kommer att stoppa sig själva här genom sin prissättning.

  Jag tror utan tvekan att det kommer att gå att distribuera indie så här - men då är sammanhanget skitviktigt. Man kan inte sälja indie för 20 spänn och fem år gammal svensk snutfilm för 99 bredvid varandra utan att föda skepsism hos kunderna. Jag tror att man måste sälja indie renodlat. Kunderna kommer att tro att det är nåt "fel" på produkten för 20 alt. tycka att det är skitkonstigt att den gamla filmen kostar 99.

  Hur lång tid tar det att ladda en film? Man får ju lägga bandbreddskostnad på priset också. Jag tynger ogärna ned min lina eftersom jag använder den hela tiden till Skype och annat.
 9. Peter Alvarsson
  gorse: Sorry, jag missuppfattade! Håller med om det du skrev i ditt senaste inlägg.

  Martin: Ja, prisbilden är väldigt viktig och min uppfattning är att filmbranschen har vitt skilda uppfattningar om vad som ska gälla för nedladdningar. Överlag kan man nog också säga att konsumenterna är inställda på lägre priser än vad distributörerna är villiga att gå med på i dagsläget.

  Ang. nedladdningstid så är den naturligtvis beroende av vilken hastighet du har på din uppkoppling och filmens längd. Eftersom vi skickar ut DVD-kvalitet (som har en bandbredd om ~4-8Mbit) så kan du ladda ned en 90 minuters film på 90 minuter med en uppkoppling på 8-10Mbit. 24Mbits uppkoppling skulle innebära en tid på 30 minuter. Vi har hört från en del att de laddat ned på 10-15 minuter men då gissar jag att de har 100Mbit. I Headwebprogrammet kan man ställa in maxhastighet för nedladdningen om man inte vill att nedladdningen ska ta för mkt bandbredd.
 10. Fredrika
  Om man gör en laglig kopia av en nedladdad film från Headweb, och skickar den över MSN till en kompis, varvid man inte längre har något ansvar för den kopian, och den senare kommer på villovägar och dyker upp på fildelningsnätverken, och filmindustrin bestämmer sig för att stämma mig i civilrättslig domstol på skadestånd, ersätter Headweb mig då för skadeståndet, eftersom det var Headweb som tvingade in vattenmärkningen, trots att jag inte efterfrågade densamma, då den inte utgör någon som helst fördel för mig?

  Jag antar dock att vattenmärkningen utgör en merkostnad i form av både teknik och licenskostander, och att det skjuts över på konsumenten?
Skriv kommentar