"Original" visas på Tribeca i New York
David Dencik, Sverrir Gudnason och Tuva Novotny i filmen Original.

"Original" visas på Tribeca i New York

Fyra svenska filmer åker till filmfestivalen Tribeca i New York i april. Bland dessa finns Antonio Tubléns film "Original" med. Antonio är även känd som "Tuco" på Voodoo Films forum.

Sverige skickar fyra filmer till den relativt nystartade Tribeca Film Festival i New York. "Allt flyter" av Måns Herngren, "Original" av Alexander Brøndsted och Antonio Tublén, kortfilmen "Densen" av Anna Linder samt den rysksvenska filmen "Newsmakers" av Anders Bankes.

Voodoo Film har pratat med Antonio Tublén, eller Tuco, om Original.

- Original handlar om Henry (Sverrir Gudnasson) som under hela sitt liv ansträngt sig för att passa in. Han har blivit en blek kopia av vad han kunnat bli - en spegelbild av andras förväntningar. Efter en omskakande krock med verkligheten övertalas Henry att följa med sin nye bäste vän Jon (David Dencik) till Spanien för att börja om på nytt och öppna en bodega. Farväl grå tristess - Hola tapas ý sangria!

- Fast innan det spanska äventyret kan börja måste Henry styra upp en hel del. Han måste rädda sin mor (Ghita Nørby) från dårhuset, finna tatuerad kärlek (Tuva Novotny) på en mörk strippklubb, smuggla anabola steroider och förstummas över sanningen om sin bäste vän. Inget blir som Henry tänkt sig och han fastnar i en virvel av bisarra händelser. För att få kontroll över sitt liv måste Henry förvandlas till sitt rätta jag, ett strålande och färgstarkt original. Man kan säga att det är en slags modern saga där allt inte är som det verkar.

Hur fick du idéen?

- Idéen till filmen hade spökat i huvudet ett tag och fick fortsätta marineras där under en längre tid. En massa fragment från både verklighet och fantasi skulle kopplas ihop. Sen har jag och min kollega diskuterat manuset fram och tillbaka tills vi kände att allt föll på plats.

Hur gick du tillväga för att få filmen visad på Tribeca?

- Filmen har fått stöd från Danska Filminstituet som härligt nog också tar hand om filmfestivalerna. En vacker dag kom ett mail från Zentropa (som producerar filmen) att vi kommit med.

Vad har du för framtida filmprojekt?

- Jag och min kollega har en massa idéer men har inte riktigt bestämt oss för vilken av dem vi vill ge oss på. Allt från sci-fi till horror till barnfilm. Men vi är heller inte helt främmande för att få in bra manus från andra.

Vilka är dina tre bästa råd till andra indiefilmare?

- Ingen aning om detta är mina bästa tre råd - inte ens om de är bra råd men detta tänkte jag på spontant:

1. Att bestämma sig för ett projekt och sen göra det. Helt naivt köra på. Tror man inte själv på det kommer ingen annan göra det.

2. Ge inte upp! Man får så brutalt många "nej" från allt och alla. Det är ju alltid det lättaste svaret att ge. Man ska bara vänja sig vid "nej". Någon dag får man "ja". Envishet vinner. Samtidigt ska man ju inte be någon om lov. Vill man göra en film så gör man en film med de medel man har tillgängliga.

3. Var väl förberedd! Team och skådespelare kommer älska det. Är man det finns det mer utrymme för att prova saker. Är man inte det hamnar man lätt i teknikfällan och lägger för mycket fokus där. Försök även se till att alla andra är väl förberedda. Allt blir så himla mycket smidigare då.

Bonustips: Med ett leende och skön attityd kommer man långt.

Till Original kan du även se en teaser på drygt två minuter samt ett kollage med bakomfilm. Filmen har även en egen Facebookgrupp.

Tribeca Film Festival äger rum den 22 april till 3 maj. Förra året vann Tomas Alfredson med sin film "Låt den rätte komma in".

Vi på Voodoo Film säger grattis och önskar lycka till på Tribeca!

1 kommentar

  1. Simon : )
    GÖR EN BARN FILM :D nemen av vad man ser på tesern så tror jag att en barn film är det perfekta :P och ta det som ngt positivt för barnfilm är fan det viktigaste man kan göra :O
Skriv kommentar