De föreslår en kvinnlig regissör av tre när reklamfilm ska göras

De föreslår en kvinnlig regissör av tre när reklamfilm ska göras

Andel reklamfilmsregissörer som är kvinnor är ungefär 10 procent. Det är för dåligt säger Film & TV-producenterna och Komm som nu vill ha kvotering.

Under 2009 gjorde branschorganisationen Film & TV-producenterna en kartläggning av antalet kvinnliga reklamfilmsregissörer. De hittade bara 6 kvinnor av totalt 130 regissörer.

Nu vill Film & TV-producenterna tillsammans med Sveriges kommunikationsbyråer (Komm) införa kvotering när reklambyråer ska pitcha sina reklamfilmer. De kallar projektet "En av tre".

- I många år har diskussioner förts om orsak och verkan. Men oavsett hur obalansen förklaras kvarstår faktum att det kommer in för få nya namn. Vi kan inte låta åren gå utan att någonting händer. Fler kvinnliga regissörer behöver komma in och ta jobb och synas. Men för att det ska hända krävs att man är med i uttagsprocessen, säger Johan Holmer, generalsekreterare för Film & TV-producenterna samt Jessica Bjurström, vd för Komm.

Tanken är att en reklambyrå måste presentera sin idé från minst en kvinnlig regissör, av totalt tre, till produktionsbolaget.

Skriv kommentar