Rookie film nytt filmstöd för regidebutanter
Bild + formatering + rubrik

Rookie film nytt filmstöd för regidebutanter

Genom ett fristående initiativ ska första- och andragångsregissörer få sina filmprojekt finansierade. Rookie film är lågbudgetsatsningen som ska odla fram ny energi till svensk film.

Marknaden för oetablerade regissörer blir allt tuffare. Färre filmer än tidigare görs i dag med lite pengar. Enligt Andrea Östlund, projektledare för Rookie film på Film i väst, slår detta särskilt hårt mot just oprövade kort.

– Som oerfaren regissör är det svårt att få förtroendet att göra ett kostsamt projekt. Det här är därför ett sätt att kunna pröva nya talanger och historier, berättar hon.

Den som känner sig manad kan alltså skicka sin manusidé till Rookie film. Om Andrea Östlund sedan bedömer projektet vara värt en satsning kan en budget på som mest tio miljoner tillsättas. Ett annat villkor är att ett produktionsbolag finns knutet till den tänkta produktionen.

– Det går inte att göra film utan en erfaren producent. Detta är särskilt viktigt för oerfarna filmskapare. Men bedömer jag manuset vara tillräckligt intressant kan jag föreslå en tänkbar producent.

Innan sommaren hade Rookie film fått in drygt 80 manus. Av dessa ligger 3-4 stycken för tillfället i utveckling.

– Det finns ingen tidsram för urvalet i dag, utan när jag hittat fem filmer som har starka regissörer och något angeläget att berätta så väljer jag dem

Skriv kommentar