Få 250 000 kronor till skräckfilm på max 5 minuter

Få 250 000 kronor till skräckfilm på max 5 minuter

It's Alive är en ny satsning på genrefilm och skräckfilm. Ansök senast 1 februari.

Det saknas genrefilm i Sverige och det saknas riktigt korta kortfilmer. Det vill Svenska filminstitutet råda bot på. Tillsammans med fyra resurscentrum delar de nu ut ett kortfilmsstöd till etablerade såväl som oetablerade filmare som vill gör en skräckfilm kortare än fem minuter.

Filmstödet riktar sig till alla filmskapare, men "jämställdhet och representation" vägs in i urvalet, vilket i praktiken innebär kvinnor och annan bakgrund än svensk.

– Vi vet att genrefilm traditionellt lockar fler manliga filmskapare, och vi vill därför påpeka att vi verkligen förväntar oss att även många kvinnliga regissörer söker, säger kortfilmskonsulent Andreas Fock på Svenska filminstitutet.

För att få 250 000 kronor till din film måste du själv gå in med 75 000 kronor och dessutom ha någon form av firma eller bolag.

Fem projekt kommer att beviljas stöd. Fyra av filmerna ska samproduceras med Filmpool Nord, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Väst eller Film i Skåne, medan det femte projektet kan samproduceras med valfritt resurscentrum i Sverige.

Deadline för ansökan är 1 februari 2016.

1 kommentar

  1. Sten Rosendahl
    Oetablerade filmare som lägger upp 75k för en 5 minuters skräckis? Får de betalt för visningar sen? Jag tror de flesta hellre gör 10 lågbudgetfilmer för de pengarna och lägger upp på youtube...
Skriv kommentar