Sony PMW-F3 - En anorektisk Red-konkurrent
Sony PMW-F3.

Sony PMW-F3 - En anorektisk Red-konkurrent

Här är den. Sonys nya videokamera för indiefilmare med PL-fattning och en bildsensor i 35 mm-format.

Sony PMW-F3 har en "Super 35 mm sensor" och har en CMOS-sensor på 1080p samt en bildfrekvens från 1 till 60 (med steg vid 23,98 och 59,94 bilder per sekund). Du kommer att kunna köpa kamerahuset utan objektiv, eller i ett paket tillsammans med tre PL-objektiv på 35, 50 samt 85 mm brännvidd.

Kameran är baserad på Sony XDCAM EX-arbetsflöde som använder MPEG-2 Long GOP 4:2:0 8 bit, 35 Mbps.

Priset är ännu ej fastställt, men priset 19 000 dollar (drygt 130 000 kronor) uppges av en källa.

13 kommentarer

 1. William De Young
  svaret för indiefilmaren? Inte för 130tusen i alla fall..
 2. Sten Rosendahl
  Vem vill ha en RED-kamera med en bitrate på bara 35 Mbps? Notera också att ett kit med tre objektiv kostar 30 000 dollar...
 3. Gustav
  instämmer... helt värdelöst, det enda positiva är pl-fattningen som skulle vara trevlig, dock till andra kameror. Mer värt att gröpa ur en 7D eller liknande isåfall
 4. Peter L
  Tja kanske den är lite klen för indiefilmmakare utan möjlighet att filma i RAW osv men till dokumentärfilmare så passar den troligen ypperligt för att uppnå typ 35mm djup. Ser ut att vara ett bra alternativ till att använda en 35mm adapter som ju många faktiskt gör...
 5. Jon T
  Hur kan man jämnställa denna kamera med RED? 1080p och färgkomprimering på 4:2:0?
 6. Peter Dahlgren
  Om du talar om artikeln så jämställs kameran inte med Red. Det står uttryckligen att det är en anorektisk Red-konkurrent, vilket innebär att den inte är jämställd.
 7. Göran Hasselström
  Kameran har två st HDSDI-utgångar som gör att man kan få ut antingen två st 4:2:2-signaler eller en st 4:4:4-signal ur den.
  Priset är preliminärt 20 400 € för kamera inkl tre st primelinser eller 14 700€ utan optik.
  Internt processar den 4:4:4 men kodar om till 4:2:0 när man vill spela in på de interna SxS-korten.
 8. Johan Hansson
  Trevligt med utbytbar optik och större chip, men EX-serien är en återvändsgränd så länge man envisas med denna erbarmeligt låga bitrate.

  Bilden ser helt enkelt ut som apa i allt annat än optimal belysning och gain -3dB.

  På F3:an kan man säkert få motsvarande resultat, men nu vid 0dB... :)

  HDSDI ut är bra, men i praktiken bara användbart under kontrollerade former, (läs studio) och då är å andra sidan 4:2:0 35Mbit fullt användbart eftersom bruset då går att kontrollera.

  För dyr för indie-filmaren och för klen för high-end...
 9. Martin Munthe
  Håller helt med om att man inte kan jämställa RED och F3. När F3 släpps kommer den att ha ett långt och beprövat och extremt pålitligt arbetsflöde - inte bara en massa teoretiska flummsiffror som man ska bli imponerad av men som betyder fruktansvärt lite i praktiken. Jag har suttit i tillräckligt många år med RED:s waveletalgoritm och 70:1 kompression på RAW-datan med extremt buggiga mjukvaror för att direkt se att Sony gjort allting i rätt ordning och inte stressat ut en kamera. F3 ser verkligen extremt lovande ut. RED och F3ska inte jämföras med HDSLR. Visst, precis som HDSLR har RED rullande slutare - men där slutar likheterna. Sony skulle aldrig släppa en produktionskamera med rullande slutare och ta betalt för den.
 10. Martin Munthe
  "För dyr för indie-filmaren och för klen för high-end..."

  F3 är en mellansegmentskamera. Perfekt för uthyrning. Eftersom Sony byggt den kommer den att klara det. Till skillnad från RED.
 11. Kalle Eklund
  Foto ar inte bara tekniska siffror, det som spelar roll ar hur saker ser ut i slutandan och hur latt eller svart det ar att komma dit.

  Jag tycker det ar bra att F3 kor pa 4:2:0, det kanns som den ar valdigt anpassad till TV eller dokumentarfilm, dar det ar viktigare med lang inspelningstid. Sen med dubbla HD-SDI eller bara en sa kan man koppla pa en Nano flash eller liknande da det faktiskt finns mer data att hamta.

  Om man koper denna kamera for 30k$ med linser, sa ar inte 2-3k$ na mycket mer for externa HD-SDI recorders.
 12. kevin
  en fråga, alla tycker den är så dålig ...... varför???
 13. Per Nyberg
  Kul att läsa hur personligt många tar det här med tekniken.
  Står ni ut med att titta på äldre TV program och filmer?
  Skål för dubbelåttan, Red One, F3án Alexan eller vad det nu kan vara. Det kommer ju alltid en större fisk, och oftast innan man hunnit in i vassen.
  Länge leve tanken bakom filmen!
Skriv kommentar