Stockholms filmfestival satsar på nytt publikrekord
Foto: Jenny Thorell.

Stockholms filmfestival satsar på nytt publikrekord

Förra året var ett bra år för Stockholms filmfestival. 11 700 personer strömmade till, en ökning med 35 % jämfört med tidigare år. I år ska det bli ännu bättre: mer film och fler biografer än någonsin tidigare.

Stockholms filmfestival som i år äger rum den 15 till 25 november startades 1900. Med några år på nacken, verkar intresset inte ha domnat. Tvärtom strömmade publiken till på ett sätt ingen kunnat ana.

- En av analyserna till varför det gick så bra är att publiken har ändrat sättet att konsumera film och andra medier. Numera går man inte bara på bio utan väljer mer aktivt och då är festivalen en otroligt stark plattform, säger Git Scheynius som är festivalchef.

Med ett stort intresse från publiken vågar arrangörerna satsa större. I år ska över 170 filmer från 40 länder visas. Och filmerna är gjorda av såväl veteraner som proffs. Festivalen får som vanligt besök av kända regissörer.

I år är det Paul Schrader, som bland annat ligger bakom "Taxidriver" och Wes Andersson som regisserade "The Royal Tenenbaums" som kommer till Stockholm och berättar om sina nya filmer.

Hittills är 33 filmer från den internationella filmscenen klara för festivalen. Bland dem märks "Djävulens advokat" som är en dokumentär om advokaten Jaques Vergés som bland annat försvarat nazibrottslingen Klaus Barbie. Vergés kommer själv att närvara vid festivalen i en paneldiskussion med den kände svenska advokaten Leif Silbersky.

Biljetterna till festivalen släpptes den 25 oktober.

Skriv kommentar