Stockholms filmfestival tillägnas Ingmar Bergman

Den 15 november sparkar Stockholms filmfestival igång. Som tidigare år gästas festivalen av kända och mindre välbekanta filmskapare. Enligt tradition riktas också blickarna lite särskilt åt någon regissör eller skådesplelare som betytt mycket för filmvärlden. I år kommer han från vårt eget hemland.

Årets festival, som hunnit bli den 18:e i raden, går inte alltför oväntat i Ingmar Bergmans tecken. Som ett led i hyllningen visas filmen Smultronstället från 1957 med Victor Sjöström, Bibi Andersson och Ingrid Thulin i huvudrollerna. Filmen som utspelar sig under en bilresa blev på sin tid hyllad av kritikerna.

Ett seminarium kommer också att hållas under festivaldagarna som särskilt tar upp den betydelse Ingmar Bergman spelat internationellt. Vad som i detalj kommer att tas upp under diskussionen vill festivalledningen inte avslöja ännu.
- Än så länge är det lite tidigt att svara på hur seminariet kommer att se ut, det är något vi fortfarande jobbar på, säger Josefine Hådell, presschef för Stockholms filmfestival.

Många filmpersonligheter som tidigare gästat festivalen har inspirerats av Bergman. Bland listan över hängivna fans finns exempelvis David Cronenberg, Terry Gilliam, David Lynch, Elia Kazan och Ang Lee.

Ingmar Bergman, som tidigare i år avled i sitt hem på Fårö, blev 89 år gammal. Under sitt liv var han verksam som film- och teaterregissör, manusförfattare, teaterchef och författare.

Skriv kommentar